Şeful Misiunii OSCE în R. Moldova subliniază necesitatea reluării negocierilor privind scoaterea posturilor de forţă din zona de securitate
Necesitatea întăririi credibilităţii între părţi este un factor important în ameliorarea situaţiei din zona de securitate. Declaraţia a fost făcută de către şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, ambasadorul Philippe Rambler, joi, 22 mai, în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC), după aprobarea raportului Comandamentului Militar Întrunit, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Ministerului Apărării.
Philippe Rambler a ţinut să menţioneze drept un prim pas în direcţia întăririi credibilităţii între părţi, necesitatea reluării negocierilor privind scoaterea posturilor de forţă din zona de securitate. Copreşedinte CUC din partea R. Moldova, Ion Solonenco, a remarcat că “adresarea preşedintelui OSCE în R. Moldova, prin care se evidenţiază dorinţa acestuia de întărire a credibilităţii între părţi, a făcut ca şedinţa să decurgă în mod fructuos, binevoitor, fără învinuiri”.
În aceeaşi şedinţă a fost aprobată candidatura colonelului Aurel Fondos la funcţia de şef militar superior al Forţelor de Menţinere a Păcii (FMP) din partea R. Moldova, înlocuindu-l la funcţia dată pe colonelul Victor Macrinschi. Noul şef militar superior va intra în funcţiune la 1 iunie curent. De asemenea, în urma procesului de completare a contingentului de observatori militari din partea R. Moldova, la funcţia de observator militar a fost aprobată candidatura maiorului Sergiu Tean.
La 29 mai este marcată Ziua Pacificatorilor ONU. Cu această ocazie, se preconizează desfăşurarea unei întîlniri între pacificatori la un nivel mai înalt – un nou pas întru întărirea credibilităţii între părţi. De asemenea, în scopul întăririi credibilităţii între pacificatori, din partea ataşatului militar al Federaţiei Ruse în R. Moldova, generalul Azarin Leonid, a parvenit propunerea instituirii unor unităţi comune a FMP. Prin eventuala comasare a unei unităţi din partea R. Moldova, a unei unităţi din partea regiunii transnistrene şi a unei unităţi din partea Federaţiei Ruse, pacificatorii vor avea posibilitatea de a trăi împreună, de a se supune unor regulamente comune corespunzătoare. Pentru viitor delegaţia moldovenească în CUC îşi exprimă speranţa ca propunerea dată să fie acceptată de către partea transnistreană pe ordinea de zi a şedinţei CUC.