Șeful IGP a numit impedimentele cu care se confruntă poliția în procesul de investigație

Poliția este obligată să reacționeze prompt pentru a-i localiza pe minorii dispăruți, îi identifica și îi readuce în siguranță acasă sau în centrul de unde au plecat, însă instrumentele legale de care dispune în prezent poliția nu sunt cele mai adecvate pentru a gestiona astfel de situații. Despre aceasta a menționat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, în cadrul unor audieri publice organizate la Parlament. Șeful IGP a remarcat că operatorii de telefonie mobilă dețin orice conversație și descifrare, în schimb niciun angajat din instituțiile statului nu are acces la aceste înregistrări și la baze de date. Există necesitatea ajustării mecanismului pentru ca în cazul dispariției persoanelor, în special celor minore, poliția să aibă acces la aceste date.

Viorel Cernăuțeanu a menționat că atunci când angajații poliției recepționează o plângere de la un membru al familiei referitoare la dispariția unei persoane și există capacitățile tehnice pentru a localiza telefonul „pe urme fierbințiˮ, poliția este blocată de lipsa unor instrumente legale adecvate. Niciun operator de telefonie mobilă nu este dispus să ofere oportunitatea de a ridica descifrarea telefonică sau acoperirea razei telefonice unde este persoana respectivă ca poliția să o poată localiza. „Iese că noi avem mai mare încredere în operatorii de telefonie mobilă care dețin orice conversație, comunicare și descifrare și nu are acces la acele înregistrări și baze de date nici măcar o instituție a statuluiˮ, a comunicat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful Inspectoratului General al Poliției a spus că sistemul video de monitorizare în spații publice la fel creează impedimente în procesul rapid de investigație. Referindu-se la cazul tinerei din Orhei, găsită fără suflare în raionul Telenești, Viorel Cernăuțeanu a comunicat că, în procesul de investigație, poliția a avut acces limitat la înregistrări video în raionul Orhei. Anumite secvențe video de calitate joasă au fost oferite oamenilor legii de reprezentatul entității care gestionează sistemul video din Orhei. Potrivit lui, în cazul unor situații critice pe timp de noapte este puțin probabil să fie găsite persoanele care dețin sau gestionează sisteme video. Șeful IGP propune ca poliția să aibă acces la toate înregistrările de la sistemele video amplasate în spațiul public.

„Trebuie să privim în ansamblu cum îmbunătățim sistemul și care sunt pârghiile care să ne ajute pe noi toți la reacționarea rapidă și identificarea mecanismelor viabile pentru a rezolva astfel de situațiiˮ, a declarat Viorel Cernăuțeanu în cadrul audierilor publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova.

Procurorul de la Procuratura Generală, Mariana Gornea a menționat că violența față de femei și fete în Republica Moldova, violența în familie rămâne a fi o problemă destul de gravă. În pofida acțiunilor întreprinse, se mai întâmplă cazuri soldate cu deces, asemeni tragediei cu tânără din Orhei. Procuratura dă asigurări că vor fi întreprinse acțiunile de urmărire penală necesare în vederea cercetării sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei, colectarea probatorilor în vederea stabilirii vinovăției făptuitorului, tragerea la răspunderea penală și aplicarea unei pedepse proporționale faptei comise, a comunicat Mariana Gornea.

„În baza rezultatelor expertizelor judiciare care au fost numite spre a fi efectuate, inclusiv cea medico-legală, va fi completată învinuirea și sub aspectul comiterii infracțiunii de violență sexualăˮ, a comunicat procurorul. De asemenea, va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv, imputarea unei alte învinuiri agravante și anume – infracțiunea comisă din motive de prejudecata sau de gen. S-ar putea că acest caz nu este altceva decât o infracțiune ce reprezintă o violență bazată pe gen”, a declarat Mariana Gornea.

În 2023, procurorii au trimis în judecată 136 de cauze penale de viol și ulterior, cu participarea procurorilor, au fost examinate cauze în instanța cu pronunțarea a 98 de sentințe de condamnare la închisoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE