Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, solicită Consiliului Superior al Magistraturii să asigure independența și protecția profesională, apărarea prestigiului justiției și reputației judecătorilor, afectată, în opinia lor, prin declarațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Judecătorii își exprimă îngrijorarea și intoleranța față de incriminările făcute de Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă, susținută pe 20 august, transmite IPN.
În adresarea către CSM, magistrații menționează că procurorul general a declarat că examinarea demersurilor procurorilor de către judecători cu referire la autorizarea unor acțiuni de urmărire penală pe anumite dosare a fost tărăgănată, că instanțele de fond și de apel nu au ținut cont de gravitatea infracțiunilor, de rezonanța socială și de circumstanțele cauzelor. Judecătorii mai menționează că procurorul general a criticat public soluțiile magistraților de la Judecătoria Ciocana, remarcând blocaje din partea magistraților de fiecare dată când sunt atinse interesele unor cetățeni concreți care ar avea influențe asupra judecărilor, inclusiv la aplicarea măsurilor preventive, la autorizarea acțiunilor de urmărire penală, a măsurilor speciale de investigație.
„Judecătorii sediului Ciocana al Judecătoriei Chișinău își exprimă îngrijorarea și intoleranța față de incriminările și trimiterile inacceptabile făcute de domnul Alexandr Stoianoglo pe data de 20 august în adresa sistemului judecătoresc per ansamblu, dar în special în adresarea judecătorilor care activează în sediul Ciocana, și pe această cale își exprimă atitudinea dezaprobantă față de imixtiunile procuraturii care au loc în sistemul judecătoresc”, se spune în adresare.
Magistrații afirmă că „se opun presiunilor și intimidărilor procurorului general asupra judecătorilor”. Aceștia mai precizează că „orice intimidare a judecătorilor este anticonstituțională și total inacceptabilă într-un stat democratic”.
Într-o conferință de presă în care au fost oferite detalii despre dosarul „Metalferos”, procurorul general a declarat că „instanțele de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța socială a cazului, nici de circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală”. La fel, nu s-a ținut cont nici de faptul că anterior o parte dintre figuranți, deși au fost arestați, și-au continuat activitatea criminală. Procurorul a remarcat „repetarea blocajelor din partea magistraților de fiecare dată și în fiecare caz în care sunt atinse interesele cetățeanului Vladimir Plahotniuc”. „Ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În niciun caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc”, mai spunea Stoianoglo.