|
|
|
Tradiționalele percepții despre conflictul transnistrean și metodele de soluționare ale lui, formate în perioada de până la agresiunea rusă în Ucraina, nu mai sunt relevante. Chișinăul trebuie să se pregătească pentru înființarea unui nou format internațional de reglementare politică în Transnistria, contribuind activ în plan diplomatic la formatarea lui...
|
Anatol Țăranu |
|
„Acest summit nu a fost despre NATO, dar am pus această problemă”, a spus Volodymyr Zelensky în fața unei săli de conferințe aglomerate din complexul „Castelul Mimi” din Republica Moldova, unde tocmai se încheiase summitul cu participarea a 50 de lideri europeni. Într-adevăr, această întâlnire nu trebuia să fie deloc despre Alianță – dar de fapt acolo au fost făcute câteva declarații care au adus Ucraina „cu jumătate de pas” mai aproape de aderarea la NATO. Și același lucru se poate spune despre problema securității Republicii Moldova, care nu era anunțată expres în agenda summitului, dar pe această dimensiune s-au făcut declarații relevante cu consecințe practice evidente.
Securitatea Moldovei este garantată de Armata Ucraineană
În primul rând, atât președintele Sandu, cât și alți oficiali europeni au recunoscut că securitatea Republicii Moldova este garantată, în principal de Ucraina, fără rezistența eroică a Armatei ucrainene în fața agresorului rus Republica Moldova ar fi putut înceta cu totul să mai existe. În special, acest rol deosebit al Ucrainei în garantarea securității statului moldovenesc a determinat motivul pentru care Volodymyr Zelensky a fost un invitat atât de binevenit la întâlnirea de la Bulboaca. Președinta Sandu l-a întâlnit primul pe liderul ucrainean și nu a ieșit să se întâlnească cu alți invitați la summit până nu a purtat negocieri separate cu Volodymyr Zelensky.
Aceste negocieri între doi lideri au fost scurte, de doar 15-20 de minute, dar au avut un puternic impact informațional, cuplat cu un deosebit simbolism politic. Trebuie de constatat că Volodymyr Zelensky a făcut declarații mult așteptate în urma rezultatelor summitului, care au închis oficial pagina anumitor ambiguități dintre Ucraina și Moldova cu privire la problema presantă a Transnistriei. În cele din urmă, s-a ajuns la declarații că Transnistria este un pământ aflat sub ocupație rusă, iar în consecință aceasta a fost pentru prima dată când statele cheie ale Occidentului au început să recunoască public această constatare. Valoarea unei asemenea recunoașteri a caracterului conflictului transnistrean se amplifică și prin faptul că însuși summitul a fost ținut simbolic la granița zonei de ocupație, adică a Transnistriei.
Fals rusesc dezmințit pe urme fierbinți
Spre sfârșitul zilei summitului, întâlnirea tete-a-tete a liderilor moldovean și ucrainean a produs o adevărată explozie în spațiul informațional rus, în care literalmente s-a anunțat că Maia Sandu ar fi dat consimțământul Moldovei cu privire la accesul Forţelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său pentru a „curăța” Transnistria. Acest fals a apărut pe canalele Telegram pentru diseminarea narațiunilor rusești despre războiul din Ucraina, apoi a fost preluat masiv de mass-media de propagandă rusă și de politicieni ruși și, din păcate, a fost crezut și de canalele Telegram ucrainene și chiar de unele mass-media, care nu s-au deranjat cu verificarea faptelor.
În realitate această știre a fost un fals, inventat de la început și până la sfârșit. Nu au existat deloc declarații ale președintei Sandu pe această temă! Publicitatea s-a dovedit a fi de așa natură încât administrația prezidențială de la Chișinău a emis operativ o declarație de respingere a acestui fals informațional, iar Zelensky a trebuit să răspundă surprins la întrebările jurnaliștilor pe această temă, dând asigurări că Ucraina nu va conduce o operațiune militară în Transnistria, decât dacă Chișinăul o va cere.
Agresorul pe rol de pacificator?
Această declarație a președintelui ucrainean a pus capăt discuțiilor despre posibilitatea unor acțiuni unilaterale ale Kievului împotriva grupului de trupe rusești de pe malul stâng al Nistrului, chiar dacă anterior au existat într-adevăr gânduri cu privire la posibilitatea unor acțiuni militare ale Kievului în Transnistria pentru anihilarea pericolului militar pentru Ucraina din această zonă. Este suficient să se facă referire în acest sens la denumirea sugestivă a unui articol detaliat din Euro Pravda: „A sosit timpul să lichidăm Transnistria. Cum ar trebui și cum nu poate să acționeze Ucraina în acest scop". Dar la summit a devenit clar că Armata ucraineană nu va interveni în Transnistria fără acceptul Chișinăului și promisiunea lui Zelensky în acest sens a devenit publică.
O altă declarație de hotar a președintelui ucrainean la summit se referă la formatul internațional privind așa-numita „reglementare transnistreană”. Zelensky a anunțat moartea actualului format „5+2”, iar această declarație nu poate fi interpretată decât ca un îndemn de reformare cardinală a mecanismului internațional de mediere a procesului de reglementare politică în Transnistria moldovenească, cu diminuarea rolului hotărâtor al Rusiei în acest proces. Și principalul lucru este că opiniile Kievului și Chișinăului în problema transnistreană coincid în ambele poziții enunțate de Volodymyr Zelensky la summitul de la Bulboaca.
Un summit paneuropean de securitate
Cu toate acestea, principalele probleme de securitate pentru Moldova nu au ținut de falsurile despre Transnistria, ci de nevoile foarte reale și urgente ale Ucrainei în războiul cu Rusia. Impenetrabilitatea scutului ucrainean este cea mai puternică garanție a securității Moldovei. Volodymyr Zelensky a venit pentru prima dată cu ideea ca aliații occidentali să înceapă să creeze o „coaliție patriotică”, adică , o uniune de state care va lucra la aprovizionarea Ucrainei cu armament și la susținerea ei politică privind aderarea la NATO. Trebuie de menționat că deja la prima anunțare în cadrul summitului această idee a Ucrainei a găsit sprijin. În special, prim-ministrul Olandei a făcut o declarație că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme „Patriot”, iar România a semnat un document prin care se angajează să susțină aderarea Ucrainei la Alianță. Cu toate acestea, „coaliția” cerută de Zelensky este încă în stadiu de formare, iar Kievul mai trebuie să lucreze la implementarea acestei idei care a fost exprimată public pentru prima dată la summitul din Moldova.
Pe scurt, summitul Comunităţii Politice Europene de la Bulboaca s-a transformat în mod firesc într-un fel de summit paneuropean de securitate. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna în probleme de securitate, întâlnirea a lăsat câteva întrebări deschise. De exemplu, după ce Zelensky a marcat oficial poziția cu privire la posibilitatea participării Forțelor Armate ale Ucrainei la deocuparea Transnistriei de ruși și în cele din urmă a „ucis” oficial formatul „5+2” de negocieri privind reglementarea transnistreană, apare întrebarea despre noua formulă de reglementare pentru conflictul secesionist din stânga Nistrului. Deocamdată, nu există o înțelegere detaliată cu privire la noul format internațional de reglementare a conflictului transnistrean.
Cu toate acestea, este mai mult decât evident că viitorul mecanism de reglementare în Transnistria nu va mai fi dominat de Moscova. Războiul Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei a prefăcut Transnistria separatistă într-o adevărată enclavă, izolată temeinic de protecția încă mai ieri decisivă militară și economică a Rusiei. Iar faptul că președintele Zelensky a exclus implicarea militară a Ucrainei în Transnistria în lipsa asentimentului Chișinăului, defel nu înseamnă că această variantă nu poate fi aplicată în principiu. Și cel mai relevant în această situație capacitatea mai mult decât limitată a Moscovei de a apăra militar Tiraspolul separatist.
Conflictul transnistrean se află în noi realități geopolitice
Noile realități geopolitice în care se regăsește conflictul transnistrean din Republica Moldova, contururile cărora au fost creionate în cadrul summitului european de la Bulboaca, încă rămân să fie înțelese și conștientizate în profunzime la Chișinău. Tradiționalele percepții despre conflictul transnistrean și metodele de soluționare ale lui, formate în perioada de până la agresiunea rusă în Ucraina, nu mai sunt relevante. Chișinăul trebuie să se pregătească pentru înființarea unui nou format internațional de reglementare politică în Transnistria, contribuind activ în plan diplomatic la formatarea lui.
Faptul că liderul separatist de la Tiraspol, Krasnoselski, imediat după summit a declarat necesitatea revenirii la formatul „5+2” de negocieri, divulgă interesul Moscovei pentru acest format de reglementare care, de fapt, în linii mari a servit cauzei înghețării conflictului. Chișinăului este obligat să învețe lecția tergiversării procesului de reglementare în Transnistria impus de Moscova și să evite acest scenariu pe viitor. Iar prima concluzie a lecției învățate dictează condiționalitatea admiterii regimului separatist transnistrean, ca parte la negocieri în cadrul noului format internațional de reglementare, doar cu condiția recunoașterii integrității teritoriale a Republicii Moldova, în componența căreia Transnistria va avea un statul special în conformitate cu Constituția și legile aprobate la Chișinău. Dezbaterile care au avut loc în marja summitului european de la Bulboaca, au conturat platforma politică de susținere a unui asemenea scenariu de soluționare politică a conflictului transnistrean și de consolidare pe această cale a securității Republicii Moldova.
doctor în istorie, comentator politic
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
CPE
Vezi și:
- Nicu Popescu: Organizarea Summitului CPE a consolidat locul Moldovei printre statele europene
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- De ce și cum contează al treilea Summit CPE pentru Moldova. Op-Ed de dr. Dorina Baltag
- Ruslan Codreanu: Este firesc să ne unificăm forțele în jurul integrării europene
- Impactul CPE asupra viitorului european al Moldovei și Ucrainei. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Mihai Bologan: Cred că populația conștientizează că Summitul CPE a avut un impact pozitiv major
- Vlad Kulminski: Summitul CPE a iritat la maximum Federația Rusă
- Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE
- Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Comunitatea Politică Europeană – Europa fără Rusia agresivă. Op-Ed de Victor Pelin
- Cristina Lesnic: Ar fi imoral și cinic, dacă nu am încerca să ne integrăm în UE cu o soluție pragmatică pentru regiunea transnistreană
- Alexandru Flenchea: Moldova trebuie să fie parte activă la aranjamentele de securitate în Europa
- Summitul Comunității Politice Europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE. Dezbaterea IPN.
- Nicolae Ciubuc: Accesul limitat la fondurile europene este una dintre problemele care ne împiedică să devenim competitivi
- Gheorghe Gaberi: Fermierii trebuie pregătiți să utilizeze tehnologii de ultima oră, o calitate bună și un randament bun
- Iurie Fală, despre Summitul CPE și oportunități pentru agricultură: Pe piața UE există loc pentru toți producătorii moldoveni
- Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate
- Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești. Dezbatere IPN
- „Cine se aseamănă, se adună” – discursul ambasadorului Italiei în Moldova Lorenzo Tomassoni, rostit la Chișinău cu ocazia Sărbătorii Republicii Italiene
- Igor Munteanu: Transnistria este instrument de presiune a Moscovei asupra dorinței Moldovei de a deveni parte a UE
- Dinu Plîngău: UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea
- Ion Sula, despre rezultatele Summitului CPE: Avem deschidere din partea UE, dar și foarte mult de lucru pe intern
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN
- Nicu Popescu: Prioritatea pentru acest an este achiziția unui radar
- Maia Sandu: Summitul CPE a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape
- Siegfried Mureșan: Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes
- Maia Sandu: Să ne bucurăm și să fim mândri că am fost gazda summitului CPE
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul Comunității Politice Europene. Galerie foto
- Summitul CPE din Moldova: nu doar un „club pentru discuții”. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Emmanuel Macron, la Summitul CPE: Aderarea Moldovei la UE nu este doar realizabilă, ci un fapt care urmează să fie împlinit
- Volodymir Zelensky: Este nevoie de o societate unită în Republica Moldova
- Republica Moldova nu va renunța la regiunea transnistreană în procesul de integrare în UE
- Prim-ministrul Poloniei: Propunem să accelerăm procesul de aderare a Moldovei la UE
- Maia Sandu după Summit: Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea
- Premierul Cehiei: Membrii CPE vor o ordine internațională bazată pe reguli
- Norvegia va aloca 50 de milioane de euro pentru Republica Moldova
- Roberta Metsola, despre perspectiva aderării Moldovei la UE în 2030: Ține de aspectele politice
- Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes
- Ministra de interne: Tabloul de securitate este în regim de normalitate
- Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova
- Italia susține calea pe care au ales-o Ucraina, Moldova și Georgia, Giorgia Meloni
- Volodymir Zelensky la Summitul CPE: Doar o coaliție puternică poate învinge teroarea Rusiei
- A început Summitul CPE. Maia Sandu: Cu toții avem un puternic interes de a îmbunătăți conectivitatea între țări
- Charles Michel: Summitul CPE e platforma pentru a coordona tot ce ține de domeniul energetic, securitate și infrastructură
- Roberta Metsola: Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană
- Josep Borrell la Summitul CPE: Restabilirea păcii trebuie să fie subiectul cheie
- Summitul CPE: Volodymir Zelensky și Maia Sandu au făcut primele declarații pentru presă
- Nicu Popescu la Bulboaca: Ne dorim accelerarea aderării noastre la Uniunea Europeană
- Delegațiile au ajuns la Summitul CPE, în vizorul a peste 650 de jurnaliștii
- Președintele Ucrainei a sosit la Summitul CPE
- NATO va proteja spațiul aerian al Moldovei pe durata Summitului CPE
- La Bulboaca sunt așteptate delegațiile oficiale
- Summit 2023. Maia Sandu: Depinde de noi toți cât de bine ne prezentăm
- RETROSPECTIVA IPN Summitul Comunității Politice Europene
- Astăzi în Moldova vor sosi 20 de delegații participante la Summitul CPE
- Piotr Comarov: Summitul CPE va deschide noi oportunități în domeniul eficienței energetice
- Sergiu Tofilat: Un risc care încă mai persistă - gazul rusesc, care în continuare vine în regiunea transnistreană
- Summitul Comunității Politice Europene: mizele pentru Moldova
- Victor Parlicov: Abordarea problemei securității energetice în cadrul Summitului CPE, deja înseamnă mult
- Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru securitatea și interconectarea energetică. Dezbatere IPN
- 48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova
- CPE agenda: quo vadis? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag.
- Sancțiunile anti-corupție ale UE – un instrument util pentru lărgirea spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Nicu Popescu: Pregătim anunțuri importante pentru Summit-ul din 1 iunie
- Puterea dialogului: Moldova întâmpină aliații europeni la Summitul CPE. Op-Ed de Petru Culeac
- Moldova are nevoie de un fond de investiții pentru întreprinderi sociale, declarație
- Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social
- Summitul de la Chișinău asigură statutul special de avanpost al UE în Caucaz. Op-Ed de Igor Chalenko, Ucraina
- Cancelarul german Olaf Scholz: Moldova nu este singură și are susținerea Europei
- Aspectul „imaginar” de incluziune socială a persoanelor de etnie romă trebuie exclus, CVM
- Maria Șleahtițchi: Republica Moldova are cu ce se integra în cultura comunității europene
- Dmitri Moruz: Trebuie să fim atenți și deschiși la minte pentru a valorifica oportunitățile Summitului CPE
- Romii își doresc să fie parte din familia europeană, însă cer mai multă informare
- Andrei Chistol: După Summitul CPE, interesul cetățenilor europeni față de Moldova va crește
- Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN
- Summitul CPE - oportunitate de a sprijini statele pentru a fi mai active la nivel geopolitic în regiune, experți
- Nicu Popescu: Summitul CPE - cel mai important eveniment de politică externă de la Independență încoace
- Babă neagră și Ice Wine pentru liderii europeni care vor participa la Summitul CPE
- Moldova, nu ești singură! Mesajul oficialilor europeni înaintea Summitului Comunității Politice Europene
- Restricții pentru localnicii din Bulboaca. Vor putea circula pe 1 iunie doar cu permise speciale
- La Bulboaca, pregătirile sunt în toi: Summitul CPE – cel mai mare eveniment de politică externă
- Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova
- Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene
- Emmanuel Macron: Moldova, ne vedem în curând!
- Ion Iordachi: Mesajele la Summitul CPE - primordiale pentru climatul investițional
- Viorel Chivriga: Summitul CPE va deschide multe căi pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
- Sergiu Manea: Summitul CPE - Moldova are o șansă unică să spună lumii că e o destinație sigură
- Summitul CPE - responsabilități și oportunități economice deschise pentru Republica Moldova. Dezbatere IPN
- Victoria Roșa: Datorită Summitului CPE, Republica Moldova va fi în centrul Europei și pe agenda statelor UE
- Chiril Moțpan: Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova este un motiv de mândrie
- Octavian Țîcu: Liderii europeni au dat dovadă de mare curaj când au ales Republica Moldova să fie gazdă a Summitului CPE
- Adunarea Națională din 21 mai – mizele evenimentului și riscuri politice în contextul Summitului CPE. Dezbatere IPN
- Adunarea europeană promite să devină o manifestare a abandonului „lumii ruse”. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Evenimente culturale pentru delegațiile participante la Summitul CPE
- Care este miza pentru UE la Summitul Comunității Politice Europene? Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Hărți cu trasee alternative de deplasare prin Chișinău în contextul Summitului CPE
- 42 de lideri de guverne și de state din Europa și-au confirmat prezența la Summitul CPE
- Străinii cu refuz de intrare în Moldova vor beneficia de cazare temporară în perioada Summitului CPE
- Summitul CPE va crește notorietatea Republicii Moldova și va deschide noi uși pentru mediul de afaceri, expert
- Summitul CPE va avea un impact major asupra celor mai importante sectoare din Moldova
- Circa 350 de jurnaliști internaționali vor să participe la Summitul CPE din 1 iunie
- Sergiu Iurcu: Societatea civilă trebuie și poate fi o voce importantă la Summitul Comunității Politice Europene
- Andrei Curăraru: Societatea civilă are un rol important în diseminarea informației despre avantajele Summitului CPE
- Mihai Mogîldea: Beneficiile organizării Summitului Comunității Politice Europene în Moldova depășesc investițiile
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru societatea civilă. Dezbatere IPN
- Poliția prezintă hărți cu rute alternative în contextul simulării pentru Summitul CPE
- Nicu Popescu: Obiectivul nostru este să aducem țara în UE la sfârșitul acestui deceniu
- Autoritățile publice centrale vor avea prioritate în cazul întrunirilor simultane
- Angajament strategic, stabilirea agendei și networking sau Cum poate Moldova să beneficieze de Summitul CPE. Op-Ed de Dr. Dorina Baltag
- Pe 14 mai va fi organizată simularea generală pentru Summitul Comunității Politice Europene
- Guvernul a invitat primarii să participe la Adunarea din 21 mai
- Ana Revenco: Provocările legate de securitate pot fi depășite prin comunicare, coordonare și cooperare
- Republica Moldova în centrul politicii europene. Op-Ed de Victor Pelin
- Conducerea de vârf, de Ziua Europei: Celebrăm pacea și unitatea familiei europene
- Măsuri sporite de securitate în perioada Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie
- „Mișcarea pentru Popor” anunță că la 1 iunie va bloca circulația rutieră pe mai multe artere
- 200 de jurnaliști din 23 de țări au fost acreditați în prima săptămână pentru reflectarea CPE
- Alina Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova
- Igor Klipii: E greșit să avem soluții separate pentru regiunea transnistreană și Găgăuzia în procesul de integrare în UE
- Eremei Priseajniuc: CPE - o platformă bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la proiectul de extindere a UE
- Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică. Dezbatere IPN
- Cetățenii sunt îndemnați să evite traseul Chișinău-Bulboaca în perioada 31 mai-2 iunie
- Principalele așteptări și mize ale viitorului Summit al Comunității Politice Europene din Moldova. Comentariu de Iulian Groza
- Alexandru Tănase: Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate în vederea bunei desfășurări a Summitului CPE
- Alexandru Tănase: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei
- Sute de persoane sunt așteptate la summitul din 1 iunie
- Poliția a început exercițiul de simulare a deplasării delegațiilor la summitul din 1 iunie
- 1 iunie – Ziua “copilului” Moldova. Ziua care va schimba destinul Patriei noastre. Op-Ed de Dumitru Țîra
- Elicopterul Black Hawk va survola capitala timp de mai multe zile, antrenamente moldo-poloneze
- Cum poți obține acreditarea de presă la Summitul Comunității Politice Europene
- Abonamente gratuite pentru participanții la Summitul Comunității Politice Europene
- Comunitatea Politică Europeană în proximitatea Rusiei: consolidarea “cercului de prieteni” din vecinătatea UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu