Secera și ciocanul schimbate pe un mănuchi de trandafiri țepoși... Experții IPN

În plină vacanță de vară forțele politice moldovenești s-au angajat într-un război informațional furibund. Opoziția extraparlamentară continuă să se revolte și să protesteze pe motiv că i-a fost furată victoria la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Drept răspuns, Partidul Democrat din Moldova (PDM) – de guvernământ, și aliatul politic al acestuia – Partidul Șor, au inspirat o serie de manifestații anti-protest pentru estomparea elanului protestatar al opoziției. PDM-ului asta i s-a părut puțin pentru descurajarea opoziției, hotărând să declanșeze o adevărată tornadă  de deconspirare a relațiilor acesteia cu serviciile secrete rusești. În acest sens, cinci deputați PDM „au trimis scrisori către mai multe instituții de stat moldovenești, solicitând verificări privind posibilele activități contra Republicii Moldova ale Ludmilei Kozlowska, deținătoare a cetățeniei ruse și ucrainene și președintă a Fundației „Otwarty Dialog (Dialog Deschis), recent expulzată din Polonia și UE, pentru legături cu serviciile speciale ruse”.

Până aici, parcă nimic neobișnuit. Ne-am deprins deja că în ultimii patru ani, după furtul miliardului în 2014, partidele politice din Republica Moldova se află într-un război informațional continuu. De aceea, la război, ca război... Și în general, ne-am convins că, în absența subiectelor miliardul furat și a laundromat-ul rusesc, competiția politica din Republica Moldova, practic, și-ar pierde sensul. Despre ce să mai discuți, despre integrare europeană? După Rezoluția Parlamentului European din 5 iulie a.c. parcă nu prea are sens. Despre integrarea eurasiatică? După declarațiile șefului statului, Igor Dodon, privind pregătirea planului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, parcă tot nu are sens să vorbești. S-ar părea că a venit sfârșitul competiției geopolitice dintre partidele moldovenești.

În astfel de circumstanțe, dacă opoziția protestatară ar termina odată discuțiile despre miliardul furat, atunci s-ar instaura pacea și liniștea în țară. Oricum, lumea s-a deprins cu faptul că instituțiile politizate de drept, împreună cu Banca Națională, au știut totul și au monitorizat în cele mai mici detalii furtul miliardului și funcționalitatea laundromat-ului. Cât poți să mai vorbești despre asta? Ei și ce au obținut în schimb liderii opoziției? Învinuiri că ar fi agenții Rusiei, care a organizat atât furtul miliardului, cât și laundromat-ul. Dacă opoziția tăcea, atunci nu ar fi fost învinuită, dacă nu tace... iată că trage ponoase.

Așa-i de când e lumea și Pământul! Totuși, în actualul război informațional există ceva extrem de intrigant. Vorba e că cei cinci deputați PDM-iști, dar toți ca unul – Zagorodnâi Anatolie, Vremea Igor, Gorilă Anatolie, Sîrbu Sergiu, Nichiforciuc Eugeniu, sunt foști membri marcanți ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), lansați în politică de pe platforma comunistă. Despre ultimii doi știm că din fragedă tinerețe au fost cooptați și educați în pepeniera PCRM, avansând în calitate de tineri politicieni comuniști, cu profunde convingeri eurasiatice. Asta a durat până la reorientarea corectă, în circumstanțele legate de involuția PCRM, când au aderat la PDM, pentru un viitor prosper. Primii trei, în schimb, au avut ceva rătăciri, ei ajungând în actuala legislatură a Parlamentului pe listele PCRM, promițând cetățenilor, printre altele – organizarea unui referendum privind anularea Acordului de Asociere cu UE și aderarea la Uniunea Eurasiatică. În cazul lor, părăsirea PCRM și alipirea la PDM a avut loc la doar 7 ore după anunțarea, la 21 decembrie 2015, a revenirii în politică a lui Vlad Plahotniuc!

Trebuie, totuși, să fim atenți și să nu anticipăm eventuale acuzații la adresa celor cinci, precum că și-ar fi trădat principiile și valorile. În primul rând, toți cinci au părăsit PCRM-ul doar după ce PDM-ul a semnat, la 16 septembrie 2010, un Acord de cooperare cu partidul liderul rus, Vladimir Putin – Edinaya Rossia (ER). Mai mult, principiile și valorile ex-comuniștilor au fost chiar consolidate, întrucât la doar o lună de la Acordul ER-PDM, liderul PDM, Vlad Plahotniuc a devenit cetățean al Federației Ruse, jurând credință noii Patrii! Altminteri nu se poate.

Deci, ne putem doar imagina cât de tare îi mai deranjează pe cei cinci patrioți traseiști, comuno-democrați, cu principii și valori, faptul că Rusia ar putea avea agenți în Republica Moldova, alții decât promotorii idealului aderării la Uniunea Eurasiatică, având-ul drept lider pe un cetățean fidel al Rusiei, care retransmite de mai bine de zece ani (!) propagandă rusească prin intermediul celui mai sofisticat instrument – Pervâi canal. Nouă nu ne rămâne decât să le mulțumim că au devenind atât de vigilenți după ce au scăpat din mâini secera și ciocanul, apucând ferm trandafirii țepoși. Așa că instituțiile sesizate de cei cinci – SIS, CNA, MAI, MAEIE, MJ, CPC, au importanta misiune să investigheze foarte atent demersul lor și să vină în fața societății cu răspunsuri clare, fără echivoc – cine totuși sunt agenții patentați ai Moscovei în Republica Moldova?

Deși, există temerea că instituțiile menționate vor proceda la fel ca și cele responsabile pentru furtul miliardului și activitatea laundromat-ului, în perioada 2010-2014, când au monitorizat și știut totul, dar n-au intervenit pentru a le opri. Exact în conformitate cu proverbul – cine plătește acela arvonește, sau comandă muzica. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.