Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, atenționează că se încearcă reinstaurarea unor monopoluri la colectarea și exportul metalelor feroase și neferoase.
Într-o conferință de presă la IPN, acesta a explicat că ceea ce îl face să creadă acest lucru este litera „y” a articolului 20 din documentul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022. Nu știe din ce motiv, dar pe lista deșeurilor la care se aplică scutirea impozitului pe venit reținut din sursa de achiziții sunt trecute deșeurile din plastic, hârtie, sticlă, dar au rămas neobservate metalele. Ceea ce înseamnă că populația va achita impozit în mărime de 12% la vinderea metalelor, a precizat președintele Asociației Patronale.
Conform schimbărilor propuse de Guvern și acceptate de comisia parlamentară de profil și de plenul Parlamentului, cetățeanului, când va preda metalele colectate, ar trebui să i se oprească impozit cam 800 de lei pe tonă. Firmele-căpușă, care lucrează sub protecția mai multor instituții de stat, vor primi metale evitând să întocmească acte de achiziție. Iar colectorii de metale, ca să ocolească impozitarea, vor merge la firmele care lucrează la negru.
Aceste firme-căpușă vor asigura proveniența mărfii prin firme interpuse, care le aparțin acelorași patroni. Achiziționând metalul de la firmă la firmă, nu plătești 12% impozit la stat. Astfel, spune Vitalie Eșanu, există riscul ca toate persoane fizice să predea metalul colectat la companiile care lucrează la negru.
Președintele Asociației Patronale a Metalelor este de părere că această modificare în legislație va încuraja economia tenebră.
Valentin Eșanu speră că documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală va fi corectat în partea ce ține de anularea scutirii impozitului pe venit reținut din sursa de achiziții de deșeuri, astfel încât să fie vizate și deșeurile de metale.