Pentru Republica Moldova este foarte important să fie păstrat calmul şi unitatea politică, chiar dacă asupra ţării vor fi făcute mai multe presiuni din exterior. În special, aceasta este important deoarece se apropie Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele fracţiunii liberalilor în Parlament, Ion Hadârcă, în cadrul dezbaterii publice „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?” organizată de Agenţia de presă IPN.
Ion Hadârcă s-a referit la ultimele declaraţii şi acţiuni venite din Federaţia Rusă, care a impus embargou la produsele vitivinicole din Moldova, şi a spus că nu vede o anumită cultură politică din est. „Rusia întotdeauna a procedat aşa cu vecinii săi. Vreau să remarc că nouă nu ne stă prea bine, arătăm crispaţi, depunem eforturi maxime, dar arătăm umiliţi”, a remarcat liderul liberalilor reformatori.
Deputatul a menţionat că recent în Moldova a fost în vizită Patriarhul Moscovei şi Întregii Rusii, Kirill, care a fost întâmpinat cu mare fast de către autorităţile de la Chişinău. „Îl întâlnim pe Patriarh şi ne pomenim peste câteva zile cu un embargou. Direcţia noastră este cea prestabilită, europeană. Prietenii noştri lituanieni ne-au preîntâmpinat că se vor îngreuna relaţiile cu cei din est atât timp cât Summitul de la Vilnius se apropie. Este necesară multă luciditate”, a remarcat Ion Hadârcă.
Parlamentarul a menţionat că după instituirea embargoului rusesc mai mulţi oficiali străini au transmis mesaje de susţinere pentru moldoveni. „Mă bucură reacţia celor pe care îi considerăm prieteni adevăraţi – statele europene. Acestea ne dau o siguranţă mai mare. Desigur nu trebui să ne aşteptăm că vom fi măguliţi de cei din est, ei spun că ne înţeleg, dar ne forţează mâna. Noi suntem nu doar în preajma Summitului de la Vilnius, ci şi în preajma unui an important – de campanie electorală. Este important să se păstreze unitatea clasei politice şi a societăţii. Simt că acum în Republica Moldova se aude scrâşnind roata istorică, scrâşneşte greu, dar duce acolo unde ne este locul – Uniunea Europeană”, a afirmat Ion Hadârcă.
Deputatul s-a referit şi la situaţia din cadrul coaliţiei de guvernământ şi a spus că, atunci când se ascund grave derapaje interioare antidemocratice, se creează pericole mari, iar Coaliţia Pro Europeană pe intern mai suferă de lipsă de comunicare. „Menţinerea coaliţie de guvernare, semnarea Acordului de Asociere cu UE, implementarea acestuia şi intrarea sub o umbrelă de stabilitate – înseamnă onorarea promisiunilor electorale”, a conchis Ion Hadârcă.
Dezbaterile publice cu tema: „Post-scriptum: Ce ar trebui să ştie şi să facă societatea moldovenească în cazul declaraţiilor catalogate drept „deranjante”, făcute de către oficiali străini la adresa Republicii Moldova?”, este ediţia a XXI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.