Scrutinul prezidențial din Rusia, denaturat, mimat, substituit - opinii

Prezența fără precedent la alegerile prezidențiale din Federația Rusă și numărul record de voturi pentru actualul președinte Vladimir Putin indică fraude pe scară largă, relatează IPN cu referință la gordonua.com, care citează surse rusești în emigrație.

Analistul electoral Ivan Șukșin consideră că lui Putin i-au fost „desenate” 22 milioane de voturi, iar autorii de la Novaya Gazeta Europe au estimat că frauda se ridică la 31,6 milioane de voturi. „Amploarea fraudei depășește considerabil delincvențele comise în 2018, când rezultatele din mai mult de o treime din secțiile de votare din țară ar fi trebuit să fie anulate”.

Și în Republica Moldova, decizia autorităților ruse de a deschide secții de votare în raioanele de est ale Republicii Moldova, necontrolate de Chișinău, a compromis legitimitatea exercițiului electoral. Apropo, în contextul cifrei de peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse în zona respectivă, autoritățile de la Tiraspol au raportat o prezență de doar circa 46 de mii.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a condamnat cu fermitate „activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului”. Statele Unite și România au lansat mesaje de aceeași factură.

Totodată, Republica Moldova a condamnat și acțiunile „electorale” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, atestând „o încălcare vădită a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

În legătură cu acțiunile ilegale ale Rusiei, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell, a declarat la Bruxelles că UE nu va recunoaște niciodată nici organizarea „alegerilor” rusești în Ucraina, nici rezultatele acestora.

În afară de aceasta, Germania a declarat că nu consideră democratice alegerile derulate în Federația Rusă. Christiane Hoffmann, secretarul de presă adjunct al guvernului german, a anunțat acest lucru într-un briefing din 18 martie. Guvernul german a condamnat votul pe care rușii l-au organizat în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Nici cancelarul Olaf Scholz, nici președintele Frank-Walter Steinmeier nu l-au felicitat pe Putin pentru următorul său mandat.

Locul liderilor mondiali l-au luat Igor Dodon, în calitatea lui de lider al unui partid de opoziție din Republica Moldova, și Evghenia Guțul, ca exponent al unui grup considerat a fi condus de un criminal condamnat legal.

Publicația notează că, potrivit datelor oficiale, Putin, care a candidat ca independent, a primit 87,28% din voturi cu o prezență de 77,44%. Ambele valori sunt valori record în istoria Rusiei moderne.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.