Scrisoare deschisă către șefii misiunilor diplomatice și internaționale, acreditate în Republica Moldova

Excelențelor lor,


William Massolin, Ambasador, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Moldova


Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova

 

Angela Ganninger, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Moldova


Graham Paul, Ambasadorul Republicii Franceze în Moldova

 

Laura Hruby, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA în Moldova

 

Steven Mark Fisher, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova

 

Oleg Vasnetsov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova

 

Gürol Sokmensüer, Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova

 

Claus Neukirch, Ambasador, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

 

 

Excelența Voastră,

 

Intenționez, prin prezenta, să aduc în atenția Dumneavoastră situația îngrijorătoare spre care alunecă Republica Moldova.

În 30 de ani de la declararea independenței, Republica Moldova nu a reușit să obțină o creștere stabilă a economiei, care să asigure cetățenilor bunăstarea și un nivel de protecție socială, necesare pentru o viață destoinică.

Însă, incomparabil mai grav este faptul că, guvernările care s-au perindat de-a lungul anilor (indiferent de coloratura politică), au subestimat și chiar au disprețuit principiile Supremației Legii și Preeminenței Drepturilor Omului - elemente fundamentale ale unei societăți democratice și ale unui Stat de drept funcțional.

Țara noastră, întreaga societate a trecut în acești ani prin mai multe situații dificile, unele chiar tragice, inclusiv evenimentele din 7 aprilie 2009, perioada „statului capturat” etc. Trebuie să constat, cu amărăciune și cu mare regret, că din toate aceste cataclisme sociale, care au căuzat mari suferințe poporului, clasa politică din Moldova nu a învățat nimic.

Ca și pe timpuri de tristă faimă, politicienii preferă să utilizeze cu insistență aceleași instrumente, preluate de la predecesori, de subordonare a justiției și utilizarea ei în scopuri politice, pentru promovarea intereselor înguste de partid.

Cu lozinci de combatere a corupției, sub pretextul curățirii sistemului Procuraturii de oameni care, la părerea unor politicieni, discreditează actul de justiție, are loc persecutarea persoanelor indezirabile, punerea lor sub urmărire penală, plasarea în arest. Prin acțiuni concertate este periclitată activitatea legală a structurilor puterii de stat, sunt exercitate presiuni, inclusiv asupra autorității  judecătorești.

Necesitatea acestor fapte reprobabile, care frecvent deviază spre acțiuni ilegale, este explicată prin mandatul obținut de la cetățeni la alegerile parlamentare. De reținut că, mandatul oferit de către cetățeni nu are nici o legătură cu atacurile asupra unor instituții ale statului și cu injustiția realizată în scopuri politice. Publicul, însă, este supus exercițiilor de manipulare de-a dreptul agresive, prin intermediul mass-media controlată, de către reprezentanți ai unor ONG-uri și a câtorva lideri de opinie din anturajul unor politicieni (cred că situația se va agrava și mai mult odată cu readucerea televiziunii publice sub control parlamentar, adică sub controlul partidului pro-prezidențial, aflat la guvernare).

Este evident că, de fapt, are loc concentrarea puterii de stat în mâinile unui grup îngust de politicieni, care prin minciună și manipulare, prin inocularea fricii, urmare a actelor publice de demonstrare a forței (exemplu elocvent în acest sens servește chiar reținerea Procurorului General în biroul său de serviciu), înclină vertiginos societatea spre dictatură.

Cel mai mare pericol (în virtutea caracterului aproape irecuperabil) rezidă în faptul că oamenilor li se insuflă cu insistență ideea că toate aceste acțiuni sunt în  corespundere cu valorile europene și sunt necesare pentru democratizarea societății.

 

Excelențe, Vă adresez această declarație în calitate de Procuror General al Republicii Moldova, care a obținut acest mandat, pentru prima oară în istoria Procuraturii, în temeiul unui concurs, desfășurat public de către puterea politică care guvernează în prezent Țara și care, doar datorită condițiilor de transparență în care s-a desfășurat concursul, nu a reușit la acel moment să-și promoveze la funcția de Procuror General candidatul dorit.

Drept urmare, chiar de la început și apoi pe întreaga perioadă de circa 2 ani de exercitare a mandatului, eu personal și întregul Sistem al Procuraturii, am fost supuși unor presiuni politice fără precedent în istoria Moldovei, fiind aplicate, inclusiv  procedee din cele mai sofisticate. Toată atenția publică a fost direcționată către Procuratură, ultima fiind solicitată zilnic să ofere informații despre mersul anchetei, inclusiv pe dosare, care ani la rând nu au prezentat nici un interes.

În pofida faptului că pe dosarul de rezonanță numit generic „furtul miliardului” s-au obținut rezultate promițătoare (în pofida multiplelor dificultăți), cu expedierea în judecată a dosarelor pe mai multe episoade, despre care societatea era regulat informată prin communicate de presă, cu toate acestea, procurorii și în special Procurorul General era în mod regulat admonestat pentru ineficiență.  

Deoarece presiunile exercitate nu și-au atins efectul scontat, s-a recurs la alte metode. Deja am fost acuzat de corupție, de promovarea intereselor grupărilor criminale – acuzații care, de altfel, nu au absolut nici un temei, nici juridic și nici factologic.

Mi-au fost aduse aceste acuzații mie - persoanei care a făcut în repetate rânduri apel către societate să depășească starea de frică, am promis că nu voi tolera abuzul și minciuna în activitatea Procuraturii și mi-a onorat promisiunea. În perioada de exercitare a mandatului am stârpit practica de desfășurare a show-urilor publice cu mascați, frecvent folosită până atunci pentru înfricoșarea societății. Nu a fost nici un caz de pornire a dosarelor penale la comandă, de prigonire a bussinesului, a politicienilor, jurnaliștilor, reprezentanților societății civile.

 Astăzi, întreaga țară este martora acțiunilor, sprijinite de către Puterea politică, de implementare a celor mai murdare tehnologii de prigonire a persoanelor neloiale, inclusiv cu pornirea dosarelor penale, metode preluate din perioada „statului capturat” și implementate stăruitor în prezent.

Personal sunt supus ilegalităților doar pentru că am refuzat să demisionez din funcția de Procuror General, mandat pe care l-am obținut legal, în corespundere cu Constituția Republicii Moldova.

Este de neînchipuit cinismul și ipocrizia din partea conducerii țării, care cere  public Procuraturii să asigure legalitate și transparență în procesul penal pornit în privința mea. Or, anume ei au fost organizatorii și instigatorii acestor fărădelegi.

Încercați să Vă închipuiți cum se asigura transparența, în condițiile când Procurorului General nu i s-a oferit cel puțin posibilitatea să explice punctul de vedere și poziția pe marginea învinuirilor înaintate.

Dar oare poate fi vorba de transparență în cadrul procedurii de evaluare a activității Procurorului General, inițiate recent la sesizarea Președintelui țării, în timpul când persoana supusă evaluării se află în arest la domiciliu, având restricții de comunicare, inclusiv pe marginea subiectelor de interes pentru buna desfășurare a evaluării.

De reținut că aceste nelegiuiri au fost și continuă să fie comise de oameni din anturajul Președintelui Republicii Moldova, colegi de partid și persoane numite în funcții nemijlocit de către șeful statului sau de partidul său.

Un detaliu relevant. Până la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 05 octombrie 2021, desfășurată în cele mai bune tradiții ale perioadei sovietice din anii 30-40 ai secolului trecut (cu componența CSP revizuită recent după placul guvernării), atât Avocatul Poporului (Ombudsmanul), cât și Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu au participat niciodată la ședințele CSP. Ministrul Justiției în ultimii 2 ani a participat doar la câteva ședințe.

Însă, la ședința din 05 octombrie 2021, convocată pentru „pedepsirea publică” a Procurorului General s-au prezentat toți, în acest fel demonstrând nu doar capitulare totală în fața politicului, dar și adevărata lor față, a unor ființe lipsite de voință și demnitate, care nu au părere proprie și pentru care Legea, Drepturile omului și Prezumția nevinovăției sunt pur și simplu cuvinte lipsite de sens și valoare.

Oare astfel de personae, cu asemenea principii și valori, ne pot conduce spre Statul de drept și spre o societate prosperă ?

 

Excelența Voastră! În cele mai complicate perioade pentru societatea noastră, ați fost mereu alături de noi, cetățenii acestei Țări. Ne-ați sprijinit și ne-ați ajutat de fiecare dată să depășim dificultățile.

Am încrederea absolută că Dvstră și în continuare, tot atât de sincer împărtășiți valorile Statului de drept și Drepturile omului.

Puterea actuală, partidul aflat în prezent la guvernare are nevoie astăzi în mod deosebit de sprijinul Dvstră, dar și de sfaturile Dvstră pentru a nu aluneca spre dictatură și fărădelege.

Ignorarea sau indiferența față de aceste procese ar putea provoca consecințe imprevizibile și chiar destabilizări în societate. 

Mai avem șansa să construim, cu efort comun, în Republica Moldova statul de drept, democratic, în care drepturile și libertățile persoanei sunt valori incontestabile. 

      

 

Al Dumneavoastră sincer,

 

Alexandr Stoianoglo

 

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.