Mai multe ONG-uri din ţară cer să fie anulate unele restricţii impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, pe care le consideră „dure şi nejustificate”. Este vorba de interzicerea, până pe 30 iunie, a oficierii serviciilor divine și altor manifestații religioase cu prezența enoriașilor. Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii țării, ONG-urile semnatare cu cerut ca, pe viitor, astfel de decizii să fie luate doar după consultarea înalţilor ierarhi ai Bisericii.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Laura Prepeliţă, reprezentat al Centrului Independent de Informare, a declarat că societatea civilă așteaptă ca autoritățile să prezinte scuze Sinodului Bisericii pentru declarațiile, pe care le consideră denigratoare, adresate Mitropoliei Moldovei. Totodată, cere deschidere către un dialog constructiv şi transparent între autorităţi, înalţii Bisericii şi reprezentanţii societăţii civile.
„Considerăm reacţia oficialilor statului la adresarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a parvenit pe parcursul zilelor de 20-21 mai curent, că denotă o atitudine denigratoare, lipsită de respect şi este total inacceptabilă într-o societate civilizată. Să nu uitam că Biserica Ortodoxă a fost şi este pilonul de bază al dăinuirii peste veacuri a poporului nostru. Considerăm, deci, oportun să cerem să fie retrase acuzaţiile nefondate la adresa Bisericii şi să fie oferite scuzele de rigoare în acest context. Solicităm o deschidere către un dialog constructiv şi eficient între guvernanţii ţării, atât cu înalţii ierarhi ai Bisericii, cât şi cu reprezentanţii societăţii civile, ai ONG-urilor din Republica Moldova”, a citat Laura Prepeliţă din scrisoarea adresată preşedintelui ţării, președintelui Parlamentului, prim-ministrului și miniștrilor justiţiei şi ministrului sănătăţii.
Ala Stârcu, care s-a prezentat ca fiind „om cu toate drepturile și cu libertăţi depline”, a spus că a venit la conferință pentru a riposta încălcării drepturilor omului. „Deputaţii din Parlament au o frică atât de mare (eu nu înţeleg frica e de COVID sau e de altă chestie), încât acceptă încălcarea tuturor drepturilor umane şi nu s-a găsit niciunul să contesteze la Curtea Constituţionlă măsurile luate în stare de urgenţă, dar mai ales acum, după 15 mai. Voi pretindeţi că reprezentaţi poporul. Care popor? Acela sărman care stă să vândă şi să cumpere la piaţă o bucată de pâine? Pe profesori sau pe medici îi reprezentaţi? Pe copii poate? Unde este poporul ale cărui interese le reprezentaţi? Îi ţineţi în casă să moară de foame sau poate la fundul mării că, de obicei, acolo stă dreptatea şi adevărul”, a spus Ala Stârcu.
Prin aceeași scrisoare către conducerea țării, semnatarii solicită să fie aduse garanţii din partea statului că în Republica Moldova vaccinarea împotriva COVID-19 nu va fi obligatorie, rămânând un act medical opţional. ONG-urile cer ca copiii nevaccinaţi să fie admişi în şcoli şi grădiniţe.
„Organizaţia noastră publică „Planeta curată” s-a opus anterior vaccinării obligatorii a copiilor. Nu suntem complet împotiva vaccinării, dar în mai mult de 12 ani de studii a acestei probleme am acumulat suficiente dovezi teoretice şi practice şi am decis că fiecare părinte ar trebui să înţeleagă riscurile complicaţiilor post-vaccinare despre care oficial nu se spune practic nimic”, a declarat Alexandru Covalschi, reprezentantul organizaţiei publice „Planeta curată”.
Prin intermediul scrisorii, semnatarii cer informaţii suplimentare „la fiecare caz de deces declarat COVID-19 şi informaţii despre scopul amplasarii antenelor 5G, mai exact locul şi numărul antenelor deja amplasate pe teritoriul ţării”.
Scrisoarea este semnată de reprezentanţii Centrului Independent de Informare, Asociației „Planeta Curată” și Asociației „Areopagus Florești”.