Schimbările fiscale sunt făcute sub presiunea partenerilor externi, economist

Economistul Viorel Gîrbu susține că eliminarea scutirii personale pentru veniturile anuale de peste 360 000 de lei, anunțată marți, 23 iulie, de către Ministerul Finanțelor, este o inițiativă nereușită, fiindcă creează inechitate. În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că proiectul nu este susținut de către oamenii financiari, transmite IPN.

Potrivit economistului, deocamdată este foarte greu de estimat impactul măsurii asupra bugetului. Și nici pragul propus nu este foarte clar. Pentru o persoană care are 29 999 de lei lunar, venitul după impozitare va fi mai mare decât pentru o persoană care are 30 001, iar acest fapt creează inechitate.

Vorbind despre celelalte măsuri fiscale propuse, printre care și creșterea impozitării sectorului HoReCa, de la 10% la 20%, expertul spune că acestea sunt schimbări ale legislației fiscale destul de timide și făcute la repezeală, având la bază cerințele din partea Fondului Monetar Internațional.

Economistul amintește că Guvernul precedent a propus micșorarea impozitării sectorului HoReCa având intenția să impulsioneze acest domeniu, lucru care nu s-a întâmplat. Rezultatul reformei nu a fost cel așteptat, iar actualul executiv revine la modalitatea de impozitare unică, fără a face excepții pentru agenții economici din acest sector.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, nu asistăm la o schimbare de esență a sistemului fiscal în funcție de anumite obiective pe care le-ar implementa autoritățile. Asistăm la o schimbare rapidă făcută sub presiunea partenerilor externi. În opinia sa, Guvernul, în perioada următoare, ar trebui să revină asupra acestor schimbări, să modifice esențial modul în care este construit sistemul fiscal din Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.