Inspectorii voluntari de mediu din Cehia și-au împărtășit experiența cu colegii din Republica Moldova în cadrul unui proiect susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Petru Vinari, consultant pe comunicare la Societatea Eologică Biotica, a remarcat că omologii cehi au venit cu ideea transferului de experiență. Totodată, pe perioada proiectului colectivul inspectorilor voluntari de mediu din Ștefan Vodă s-a transformat într-o organizație neguvernamentală condusă de Nicolae Nastasi.
Petru Vinari spune că își dorește ca în ariile naturale protejate activitatea pentru protecția mediului și participarea în diverse proiecte de protecție a mediului să fie desfășurată de oameni care merg în teren și ar putea împărtăși din expertiza lor.
Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, a spus că transparența și conlucrarea sunt importante pentru instituție, de aceea conlucrează cu voluntarii de mediu. În opinia sa, an de an oamenii devin tot mai conștienți în ceea ce privește rezolvarea problemelor de mediu, iar crearea sistemului inspectorilor voluntari de mediu vine ca un supliment la toate celelalte acțiuni.
Acesta a apreciat activitatea inspectorilor voluntari de mediu, a oamenilor care iubesc natura, casa și comunitatea. Potrivit lui urmează să fie identificat un mecanism de apreciere a activității inspectorilor voluntari de mediu, inclusiv financiar.
Inspectorilor voluntari de mediu li se eliberează legitimație de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a desfășura razii în comun cu inspectorii IPM, pentru a combate braconajul, tăierile ilicite și alte încălcări.
Nicolae Nastasi, inspector voluntar de mediu, membru fondator al asociației obștești a inspectorilor voluntari de mediu Rangerii, a remarcat că fiecare cetățean trebuie să contribuie la protecția mediului deoarece este vorba despre „casa tuturor”. Împreună cu echipa de voluntari de mediu s-a reușit rezolvarea unor probleme de mediu și activitatea continuă.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.