Satele din ţară pustiesc, pierd circa 3000 de persoane în fiecare an

Republica Moldova rămâne fără populaţie, iar numărul persoanelor în vârstă creşte de la an la an. Fenomenul se remarcă în special la sate, care pierd anual circa 3 000 de persoane. Potrivit şefei Secţiei politici demografice din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Larisa Rotaru, pentru următorii ani prognoza este aceiaşi, numărul populaţiei va fi în continuare descreştere.

„Pe măsură ce persoanele cu vârsta de pensionare vor intra în vârsta inactivă, de pensionare, – vor deveni consumatori de resurse bugetare. Generaţia tânără va fi în continuare descreştere, nu va fi integrată în procesul de muncă, astfel vedem un impact negativ în special asupra economiei”, a spus Larisa Rotaru solicitată de IPN.

Larisa Rotaru a spus că motivul esenţial al satelor pustiite şi îmbătrânite sunt procesele migraţionale, care au fost provocate de sărăcie şi condiţii nesatisfăcătoare de trai. „Încă din anii 2000 natalitatea a scăzut brusc şi s-a intensificat foarte mult procesul migraţional. Un alt factor este migraţia internă. Tinerii pleacă din sate. Ei caută în metropole un viitor mai bun, condiţii mai bune de trai”, a spus Larisa Rotaru.

Ea a adăugat că pentru a depăşi situaţia existentă necesită a fi îmbunătăţite condiţiile socio-economice, dezvoltate infrastructura şi serviciile, în special, la sate pentru a atrage oamenii înapoi acasă sau, cel puţin, pentru a-i păstra pe cei care încă mai sunt.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în perioada anilor 1999-2012, numărul deceselor în mediul rural a depăşit numărul naşterilor, iar sporul natural al populaţiei a înregistrat valori negative de până la -3,01%. Ponderea copiilor cu vârsta de 0-14 ani s-a diminuat constant, astfel că de la 29,8% în totalul populaţiei din anul 1989 a coborât la 17,9%, în anul 2012.

Procesele de îmbătrânire demografică decurg mai intens în localităţile rurale, iar ponderea persoanelor de 60 de ani şi peste a atins nivelul de 18,4% în totalul populaţiei rurale, faţă de 15,3% pe ţară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.