Şase filme din statele Grupului de la Visegrad, proiectate în Orăşelul European

Şase filme din statele Grupului de la Visegrad: Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia, se proiectează astăzi, 16 mai, în Orăşelul European. Evenimentul, desfăşurat în cadrul săptămânii Uniunii Europene la Chişinău, îşi propune familiarizarea publicului cu diversitatea culturilor ţărilor Grupului de la Visegrad, transmite IPN.

Ambasadorul Cehiei în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí, a declarat la deschiderea evenimentului că membrii Uniunii Europene cooperează nu doar la nivel de politică, dar şi în domeniul culturii. Acesta a spus că pentru prima oară liderii Ungariei, Cehiei, Poloniei şi Slovaciei s-au întrunit pentru prima oară în anul 1991 în oraşul ungar, Visegrad, pentru a coordona aderarea acestor ţări la NATO şi UE. După atingerea acestor obiective, cele patru ţări au continuat să coopereze în acelaşi format.

Referindu-se la proiecţia de filme, Zdeněk Krejčí a spus că din partea Cehiei este proiectată pelicula „M-am trezit ieri”, o comedie, care oferă o comparaţie amuzantă dintre perioada comunistă şi postcomunistă.

Potrivit ambasadorului Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, pentru Ungaria, denumirea de Visegrad este simbolică, întrucât anume în acest orăşel acum 15 ani a fost constituit Grupul de la Visegrad şi s-au pus bazele unei strânse colaborări regionale. Oficialul afirmă că filmele pe care publicul are posibilitatea să le urmărească, reflectă dezvoltarea cinematografiei în cele patru ţări. Spectatorilor le sunt prezentate două filme ungare: „Vântul din est” şi „Fabricat în Ungaria”.

Spectatorii au posibilitatea să urmărească şi filmelel slovac „Signum Laudis” şi „Pacho, Banditul lui Hybe”. Ambasadorul Slovaciei, Róbert Kirnág, afirmă că prima peliculă este o critică strălucitoare a cruzimii şi lipsei de sens a războiului, iar cea de-a doua aduce în prim-plan imaginea eroului legendar slovac Juro Jánošík.

Filmul polonez care va ajunge în faţa publicului este pelicula „Zeii”. Şeful misiunii diplomatice poloneze la Chişinău, Jerzy Stankiewicz, spune că acest film este dedicat unor cardio-chirurgi, care au creat prima clinică de transplant de inimă. Oficialul afirmă că filmul este un omagiu adus chirurgului polonez Zbigniew Religa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.