Săptămâna viitoare va fi dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului

Sărbătorirea Zilelor Europene ale Patrimoniului în Moldova se va desfăşura săptămâna viitoare, în perioada 24-27 septembrie. Ministrul culturii, Monica Babuc, a comunicat într-o conferinţă de presă că marcarea Zilelor Europene ale Patrimoniului este iniţiativa Consiliului Europei, din anul 1999. Acum, Zilele Europei sunt marcate de 50 de state, iar la evenimente participă peste 20 de milioane de cetăţeni ai statelor europene, transmite IPN.

Ministrul culturii a comunicat că Republica Moldova s-a aliniat la agenda evenimentelor legate de patrimoniul cultural şi e îmbucurător că anual mesajul Zilelor Europene este diferit. În 2014 mesajul evenimentelor era: „Patrimoniul cultural şi comunităţile”, iar în acest an genericul este: „Patrimoniul industrial şi tehnic”.

În Registrul naţional al monumentelor există peste 60 de monumente industriale şi tehnice, cum ar fi drumuri, poduri, fabrici, mori de vânt şi de apă, şi diverse alte obiective.

Zilele Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova vor fi inaugurate la Chişinău la depoul de tramvai, în data de 24 septembrie. „Acolo, va putea fi văzut primul troleibuz din Chişinău şi va fi difuzat un filmuleţ făcut de un creator amator, care a filmat cu drona mai multe monumente. De asemenea, se va face un tur ghidat”, a comunicat Monica Babuc, care a adăugat că vor fi organizate mai multe expoziţii cu tematică industrială. Delegaţia UE în Moldova va vernisa o expoziţie de pictură realizată de tinerii artişti plastici moldoveni.

Închiderea Zilelor Patrimoniului va avea loc la Ungheni, lângă podul feroviar. Podul Eiffel este un pod metalic peste Prut dintre Ungheni (Republica Moldova) şi comuna Ungheni (România), a fost proiectat şi construit de Gustave Eiffel, care fusese invitat la Ungheni de către Direcţia căilor ferate din Basarabia şi care a fost construit în perioada 1876-1877.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE