Şansele de a lichida restanţele la implementarea Acordului de asociere timp de o lună sunt mici, experţi

Guvernul Republicii Moldova cel mai probabil nu se va încadra în termenul propus de 30 de zile pentru a lichida restanţele la implementarea Acordului de asociere cu UE. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public „Moldova 1”, transmite IPN.

Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă, consideră că timpul rămas este unul prea scurt ca executivul să reuşească lichidarea restanţelor. „Problema Guvernului este timpul. Perioada retoricilor a trecut. Este necesar de îmbinat retorica prin acţiunile concrete”, a spus Chircă.

Politologul Aurelian Lavric este de părerea că UE va continua să aştepte ca Guvernul de la Chişinău să-şi lichideze restanţele. „UE şi FMI se află într-o poziţie de aşteptare. Suntem un stat slab dezvoltat şi din această cauză prezentăm un pericol pentru Uniunea Europeană. UE aşteaptă în Moldova un guvern care să gândească europeneşte, în care statul să se afle în serviciul cetăţenilor şi nu invers. Cel mai important lucru care lipseşte Republicii Moldova este voinţa politică a celor de la guvernare”, a opinat Lavric.

Fostul ministru-adjunct de externe, Iulian Groza, la fel, crede că Guvernul nu va reuşi să se încadreze în termenul propus. „Parlamentul trebuie să adopte legi importante, în special la capitolul reformă a justiţiei şi combaterea corupţiei. Dar nu este important doar ca să fie adoptate legi, dar ce fel de legi şi ca ele să funcţioneze”, a declarat Groza.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.