Sancțiuni UE bașcanului Evghenia Guțul și altor lideri găgăuzi

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni măsuri restrictive față de cinci persoane și o asociație pro-rusă, pentru acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Pe listă este bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, considerată „responsabilă de promovarea separatismului în regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituțională și amenințând suveranitatea și independența Moldovei”, transmite IPN.

Sancțiunile sunt aplicate și altor persoane care s-ar face responsabile de acțiuni destabilizatoare în Autonomia Găgăuză. Este vorba despre Mihail Vlah, adjunct al bașcanului și consilier pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov, șef-adjunct al Departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Illia Uzun, vicepreședinte al Comitetului executiv și membru al Adunării Populare a Găgăuziei.

De asemenea, în lista de sancțiuni este inclusă asociația neguvernamentală Evrazia, cu sediul în Rusia, scopul entității fiind promovarea intereselor rusești în Moldova. Respectiv, măsura restrictivă îi este aplicată directorului și fondatoruui asociației, Nelli Parutenco, aceasta fiind fosta casieră a partidului lui Ilan Șor.

Conform deciziei Consiliului UE, persoanele vizate fac obiectul unei înghețări a activelor și al interdicției privind furnizarea de fonduri sau resurse economice către acestea, direct sau indirect. În plus, cei sancționați fac obiectul unor interdicții de călătorie în Uniunea Europeană. Măsurile restrictive din cadrul acestui regim se aplică în total față de 16 persoane fizice și două entități.

„Moldova se confruntă cu încercări directe masive de destabilizare din partea Rusiei, precum și cu provocări care rezultă din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la adresa parcursului în Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul aspirațiilor legitime ale poporului moldovean. Listele de astăzi reprezintă încă o contribuție la reziliența Moldovei”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.