Salariul minim din R. Moldova este cel mai mic din Europa
Salariul minim din R. Moldova este cel mai mic din Europa. Într-un clasament elaborat de Federaţia Europeană a Patronilor, în care figurează 29 de ţări europene, RM ocupă ultima poziţie.
Potrivit analistului politic Igor Boţan, situaţia în domeniul drepturilor angajaţilor rămâne a fi problematică şi-n trimestrul doi al anului în curs. Ca şi anterior, se atestă un nivel scăzut de salarizare, multiple încălcări ale legislaţiei muncii, o dezvoltare slabă a forţei de muncă, o rată mare a şomajului neînregistrat. Totodată, spune Boţan, majorările salariale nu sunt esenţiale, iar salariul minim nu este corelat cu minimumul de existenţă. Salariul tarifar al angajaţilor de prima categorie este de 700 de lei, iar Guvernul afirmă că salariul minim ar putea fi echivalat, peste 5 ani, cu minimumul de existenţă doar cu condiţia că economia va creşte anual cu 10 la sută.
Totodată, susţine sursa citată, nici una din propunerile sindicatelor, expuse în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Parlamentului, nu a fost soluţionată. Printre acestea sunt urgentarea adoptării mai multor legi, precum şi înfiinţarea Tribunalului Muncii şi a organului extrajudiciar de soluţionare a conflictelor de muncă, Arbitrajul Muncii. În schimb, Guvernul a susţinut introducerea unor modificări în legislaţie conform cărora angajaţii nu vor primi indemnizaţie pentru prima zi de incapacitate temporară de muncă, pentru celelalte 6 zile indemnizaţia urmând a fi plătită de către angajator.
În acelaşi timp, a intrat în vigoare Legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii, care permite încetarea contractului individual de muncă pe motivul pensionării salariatului. Mai mulţi specialişti au calificat această lege drept neconstituţională şi care încalcă drepturile omului. Autorităţile au reacţionat examinând situaţia şi concluzionând că în cazul aplicării ei corecte, drepturile angajaţilor nu vor fi lezate.
Solicitat de Info-Prim Neo, inspectorul principal de Stat al Muncii, Dumitru Stăvilă, a declarat că în 7 ani ale anului curent, cele 1927 de controale privind respectarea legislaţiei muncii au scos la iveală 16.715 încălcări ale relaţiilor de muncă şi 18.945 privind protecţia muncii. Numai în luna iulie au fost constatate 2.563 de încălcări privind relaţiile de muncă şi 2.476 încălcări privind protecţia muncii. Verificările demonstrează că, în mare, legislaţia este încălcată de către angajatorii care nu încheie contracte individuale de muncă, contracte de muncă la nivel de unitate, diminuează suma salariilor comparativ cu cea reală, admit restanţe la achitarea salariilor, nu respectă condiţiile de securitate şi igienă.