Rusia urmărește legarea Moldovei de CSI, opinie

Rusia urmărește legarea Moldovei de CSI, în detrimentul integrării europene. Planul de Acțiuni moldo-rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice, semnat săptămâna trecută la Moscova, permite menținerea angajamentelor Moldovei față de Comunitatea Statelor Independente (CSI), lucru care tocmai corespunde cu unul din obiectivele concepției de politică externă, făcută publică de Rusia recent, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de opinie, semnat pentru IPN.

El atrage atenția asupra faptului că Planul de Acțiuni a fost negociat într-un mod netransparent și nu a fost publicată nici după semnarea protocolului care îl conține, care a avut loc la Moscova, pe data de 29 noiembrie. Politologul subliniază faptul că Planul de Acțiuni moldo-rus a fost semnat în timp ce la Bruxelles se purtau discuții despre aprofundarea reformelor legate de implementarea Acordului de Asociere.

El face referință la declarațiile anumitor oficiali ruși, care au calificat planul de Acțiuni drept o măsură de “disciplinare” a autorităților moldovenești.

Prin aceasta se subînțelege un set de angajamente ale Chișinăului care țin de blocul economic, iar, indirect, de implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, domeniu fără de care Acordul de Asociere nu poate produce un potențial transformator major în țară.”, explică Dionis Cenușă.

Potrivit politologului, Planul de Acțiuni este un document care favorizează vizibil partea rusă, conținând multiple angajamente unilaterale ce corespund intereselor economice ale Rusiei. În calitate de exemplu aduce angajamentul, asumat de autoritățile de la Chișinău, de a examina posibilitățile de import a echipamentului agricol, tehnicii avia, transportului public, fabricat în Rusia, eventual, în detrimentul altor producători, inclusiv europeni.

De asemenea, Dionis Cenușă vede o legătură între Planul de Acțiuni și obiectivele pe plan extern al Rusiei, incluse în Concepția de politică externă, publicată pe 30 noiembrie curent.

“Până la apariția unui plan fezabil pentru aderarea Moldovei la Uniunea Economică Euroasiatică, Rusia nu pierde nicio oportunitate pentru a o menține în zona sa de influență prin intermediul CSI. O asemenea intenție a Rusiei poate fi dedusă analizând Planul de Acțiuni moldo-rus privind dezvoltarea relațiilor comercial-economice”, subliniază Cenușă.

În concluzia articolului, politologul exprimă rezerve față de eficiența Planului de Acțiuni. În opinia lui, acesta nu va ajuta foarte mult la eliminarea barierelor pentru exporturile moldovenești, fiind menit mai degrabă să resusciteze prezența Moldovei în CSI.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.