Rusia şi UE ar putea începe de la Transnistria, „The Economist”
„Mai bine să trăim într-o ţară săracă, dar în pace”, a spus negociatorul R. Moldova cu regiunea separatistă Transnistria, Vasile Şova, întrebat ce crede despre miliardele acordate Georgiei după războiul cu Rusia în august. Dar, spre deosebire de războinica Georgie, Moldova a adoptat o abordare mai fină a separatiştilor săi, susţinuţi de Rusia, şi nu tinde să intre în NATO. Totuşi nicidecum nu se află mai aproape decât Georgia de o înţelegere în privinţa teritoriului pierdut al său, scrie renumita publicaţie britanică „The Economist”, preluată de Info-Prim Neo.
Premierul rus Vladimir Putin se află astăzi în Moldova pentru a încerca să forţeze o iniţiativă în acest sens. Rusia nu recunoaşte independenţa Transnistriei, dar doreşte să-şi păstreze armata acolo, condiţie respinsă de celelalte părţi. Liderii R. Moldova şi Transnistriei nu s-au întâlnit în ultimul timp. Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a fost întors din drum când încerca să-şi viziteze satul natal în Transnistria. Dl Voronin l-a numit pe liderul transnistrean Igor Smirnov “o forţă malefică care a transformat regiunea sa într-o rană pe trupul Moldovei”, scrie publicaţia într-un articol intitulat „Un alt conflict uitat”.
Totuşi disputa nu are caracterul ostilităţilor din Caucaz. Comerţul peste Nistru înfloreşte. Echipa de fotbal din Transnistria, Sheriff, este prima în Liga moldovenească. Tiraspol se prezintă ca un muzeu al nostalgiilor sovietice: are monumentul lui Lenin şi o stradă în numele lui Karl Marx. Serghei Ceban, preşedintele comisiei pentru politică externă din legislativul transnistrean, este însă rezonabil. Despre recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia, el spune: “noi nu avem nevoie de o astfel de recunoaştere”, lăsând să se înţeleagă că ar exista şansa semnării unui acord cu Moldova.
Uniunea Europeană se află la doar 100 de km, şi are la dispoziţie atât bice, cât şi morcovi. Promisiunea de a face comerţ cu UE a făcut circa 500 de companii transnistrene să se înregistreze la Chişinău. În acelaşi timp, Misiunea UE de asistenţă la frontiera dintre Moldova şi Ucraina (EUBAM), încearcă din răsputeri să stăvilească contrabanda în regiune. Potrivit datelor EUBAM, zvonurile despre contrabanda cu armament şi narcotice nu sunt decât nişte mituri. Totuşi există acolo un comerţ intens şi profitabil prin care oameni de afaceri din Ucraina şi Moldova exploatează gaura neagră din Transnistria pentru a ocoli taxele vamale în comerţul cu automobile şi carne. În 2006, EUBAM a constat că oamenii săraci din Transnistria au mâncat de 12 ori mai multă carne de pasăre pe cap de locuitor decât germanii.
Soluţionarea disputei transnistrene va împinge mai aproape de Europa atât Moldova, cât şi Ucraina, consideră „The Economist”. În acelaşi timp, Rusia ar putea obţine un avanpost-prieten la marginea UE. Dar încăpăţânarea Rusiei nu poate fi comparată decât cu indiferenţa europenilor. Dacă cele două părţi vor dori o relaţie mai constructivă, după cum dă de înţeles decizia UE de a reîncepe negocierile cu Rusia, Transnistria ar putea servi drept un bun punct de pornire, opinează „The Economist”.