Federaţia Rusă a sistat temporar importul de fructe din Republica Moldova, a comunicat pentru IPN directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, care a avut o discuţie telefonică cu conducerea Serviciului fitosanitar rus. Şeful adjunct al Rosselhoznadzor, Aleksei Saurin, l-a anunţat că Rusia sistează importurile deoarece sunt încălcate cerinţele privind livrările de produse moldoveneşti pe piaţa rusă.
„Argumentele lor sunt că, la început de sezon, în 4 loturi de fructe au fost depistate molia orientală”, a precizat Ion Sula.
Potrivit oficialului, restricţiile vor afecta în mare parte afacerea porducătorilor de fructe, întrucât 90% din merele din Moldova sunt exportate pe piaţa rusă. Interdicţia aplicată vizează şi livrările de caise, piersici, nectarine, vişine. Sunt interzise şi perele, gutuile. De asemenea, pasagerii care sosesc din Republica Moldova nu vor putea avea fructe în bagaje, inclusiv în bagajele de mână.
Ridicarea interdicţiei ar fi posibilă după ce experţii ruşi vor face o evaluare a stării fitosanitare din Republica Moldova. În anul 2006, o evaluare similară a durat 6 luni.
Prim-ministrul Iurie Leancă a dispus autorităţilor de resort să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic ce vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu soluţii. Aceste acţiuni vor fi discutate şi cu producătorii şi exportatorii de produse agroalimentare din Republica Moldova, la începutul săptămânii viitoare.
Preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a comentat interdicţia ruşilor, menţionând că, din punct de vedere economic, aceasta nu afectează Republica Moldova acum foarte mult. La capitolul export vor fi pierderi de circa 2%. Deputatul consideră este nevoie de o comunicare mai intensă cu partenerii ruşi.
La începutul lunii iulie, 17 tone de caise din Republica Moldova au fost returnate de către inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia, în urma verificării fitosanitare, deoarece a fost descoperită molia orientală. Autoritatea rusă a precizat că pe parcursul anului trecut, pe perioada de recoltare a fructelor, 13 loturi de fructe din Moldova au fost infectate cu molie orientală, iar faptul că aceste cazuri se repetă demonstrează că livezile din Moldova au probleme fitosanitare.