România trebuie să fie un exemplu după care Republica Moldova trebuie să se orienteze. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.
Analistul Aurelian Lavric consideră că relaţiile moldo-române lasă încă de dorit. „România este unicul nostru vecin din Uniunea Europeană. Relaţiile cu România reprezintă acea hârtie de turnesol care ne arată în ce măsură Moldova a progresat pe cale integrării europene. Până în prezent relaţiile moldo-române lasă încă de dorit. Nu avem conexiune la reţelele energetice, la gazoduct, am dori ca la noi să vină să studieze tineri din România etc.”, a spus Lavric.
Ion Dron, președintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităților Publice, susține că în continuare România va avea un cuvânt greu de spus în cazul Republicii Moldova. „Autorităţile de la Bucureşti au transmis un mesaj clar clasei politice de la Chişinău de a implementa reforme. Statul român are capacităţi mari de administrare. Până nu demult autorităţile de la Bucureşti nu au fost auzite. Dar în continuare cred că se vor face auzite şi vor avea un cuvânt greu de spus în cazul Republicii Moldova”, a declarat Dron.
Politologul Ion Tăbârţă s-a arătat mai puţin optimist în privinţa relaţiilor moldo-române la moment. „Vizita preşedintelui Timofti la Bucureşti nu va schimba mare lucru. Preşedintele Iohannis este de o altă factură. Cei de la Bucureşti nu sunt atât de naivi ca să creadă în actuala clasă politică de la Chişinău”, a opinat politologul.