România reafirmă angajamentul pentru promovarea cursului european al Moldovei

România reafirmă angajamentul deplin şi neabătut pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova şi obţinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană. Într-o declaraţie comună a miniştrilor afacerilor externe ai Republicii Moldova şi României, transmisă de Ambasada României în Republica Moldova, se menţionează  că primul bilanţ de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituirea acestuia, este extrem de rodnic. Moldova a început să aplice Acordul de Asociere cu UE – document care pune bazele unei integrări aprofundate politice şi economice în spaţiul comunitar, iar fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiţii în infrastructură şi servicii publice, pentru conservarea tradiţiilor şi patrimoniului, pentru o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean.

În declaraţia citată de IPN se menţionează că producătorii agricoli din Moldova pot vinde fructe şi legume pe piaţa Uniunii Europene, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din pieţele tradiţionale este blocată de decizii motivate politic. Noile standarde şi reglementări economice care vor fi aplicate în Moldova vor ajuta la atragerea de investiţii, la crearea de locuri de muncă, la consolidarea prosperităţii la nivelul întregii societăţi. În declaraţie se mai spune că cetăţenii Republicii Moldova circulă, de un an deja, fără vize în spaţiul european – o reuşită încă neegalată în rândul partenerilor estici ai Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni la 27 august 2014 este o probă în plus a dinamismului cooperării bilaterale, un pas spre racordarea strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Toate aceste rezultate se datorează angajamentului comun din partea Chişinăului şi Bucureştiului, muncii neobosite a experţilor din ambele state, sprijinului cetăţenilor Republicii Moldova, notează cei doi miniştri. Aceştia au punctat că energiile comune au fost catalizate şi puse în valoare de spiritul de parteneriat care a ghidat în aceşti ultimi cinci ani cooperarea României cu Republica Moldova.

Reuşitele obţinute pe traseul european au plasat Republica Moldova în poziţia de fruntaş al Parteneriatului Estic. Acest bilanţ pozitiv reprezintă un motiv de firească bucurie, dar mai ales un îndemn la acţiune neîncetată, la eforturi reînnoite, pentru consolidarea drumului care duce spre confirmarea aşteptărilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova. Acest drum include, ca etape esenţiale, aprofundarea reformelor democratice, garantarea libertăţilor fundamentale, consolidarea statului de drept, edificarea unei justiţii independente şi funcţionale, modernizarea instituţiilor statului în spiritul respectului faţă de cetăţean, construirea unui mediu economic competitiv, echitabil şi transparent, care să răsplătească munca şi inovaţia, se menţionează în declaraţia transmisă de Ambasada României în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.