Roman Mihăeș – portretul candidatului la șefia capitalei

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Roman Mihăeș candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Național Liberal, al cărui președinte interimar este Vasile Colța. Mihăeș este analist politic și expert în politică internă și drept.

S-a născut pe 28 februarie 1969 în satul Gura Galbenă din raionul Cimișlia. În 1986 a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Între anii 1990-1994 a studiat la Facultatea de drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași, România. A urmat masteratul în politologie la Universitatea de Stat din Moldova. Din 2019 și până în prezent este doctorand în drept la Școala doctorală comună a Academiei de Studii Economice din Moldova și Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

Din 1996 și până în prezent este avocat licențiat în Cabinetul avocatului Roman Mihăeș în cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Deține o experiență de peste 25 de ani de avocat în drept civil, contravențional, financiar și bancar. Între anii 1997 și 2001 a fost lector asistent la obiectul „Dreptul Internațional Privat” prin cumul la Facultatea de Drept USM și Academia de Drept. Din 2000 și până în prezent este președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, iar din 2001 și președinte al Asociației „Moldova Europeană Unită”. Începând cu anul 2020 este lector asistent USPEE, Drept Vamal.

Pentru anul trecut, candidatul nu declară decât venituri în mărime de 40 de mii de lei obținuți din vânzarea unui bun. Are în proprietate un apartament cu o suprafață de 25 de metri pătrați, dobândit în 2022, precum și o casă de locuit la Cimișlia. În declarație mai este indicat un automobil fabricat în anul 2007 și dobândit în 2023, care ar valora 2500 de euro. Concurentul electoral a accesat în 2021 un credit în valoare de 50 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 12%. Acesta urmează să fie returnat băncii până în 2026.

În cadrul lansării în campania electorală, Roman Mihăeș a declarat că orașul Chișinău este capitala celui de-al doilea stat românesc și trebuie să devină o capitală europeană autentică, locomotiva dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității cetățenilor. Printre prioritățile anunțate de candidat este realizarea de urgență a unui plan urbanistic general cu toate necesitățile Chișinăului, crearea Băncii Chișinău de Investiții, în care Primăria Chișinău să dețină 51%, dezvoltarea și modernizarea departamentului „Investiții Chișinău”, construcția unei căii ferate europene Chișinău-Iași.

Conform tragerilor la sorți, Roman Mihăeș de la Partidul Național Liberal urmează să fie cu numărul 15 în buletinul de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.