Roman Mihăeș: În Rezoluția Parlamentului European pot fi văzute și realizări pozitive

Analistul politic Roman Mihăeș susține că, în Rezoluția votată de Parlamentul European în data de 14 octombrie, pot fi văzute anumite realizări pozitive. Parlamentul European a apreciat anumite reforme economice, fiscale, financiare și chiar a felicitat Chișinăul pentru politica față de regiunea transnistreană, menționând șase protocoale în acest sens. De asemenea, a fost apreciată legea privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, ca fiind una foarte bună, în care sunt stipulate clar procedurile de promovare și de răspundere a judecătorilor. În același timp, predomină criticile ce țin de pachetul justiției, al corupției și statului de drept. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018 asupra clasei politice și societății moldovenești”, ediția a 96-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit analistului, pe partea politică, este vorba despre un raport fără probe. Drept exemplu a menționat inexactitatea potrivit căreia pentru sistemul electoral mixt au votat doar PDM și PSRM, în realitate votând de asemenea și Grupul Popular European. El consideră că autorul raportului, în baza căruia a fost adoptată Rezoluția, a fost cumva influențat în aprecierile sale de partidele din Moldova. Chiar și așa, Republica Moldova și guvernarea trebuie să ia o lecție severă din acest raport, în special în ceea ce ține de lupta împotriva corupției și investigarea miliardului furat.

Roman Mihăeș spune că a făcut un calcul în baza voturilor cu care a fost adoptată Rezoluția: 396 de deputați au votat „pentru”, 76 – „împotrivă” și 186 s-au abținut. Potrivit lui, numărul celor care au votat „împotrivă” și al celor care s-au abținut se apropie de cel al cărora au votat „pentru”, spre deosebire de votul în cazul Georgiei, unde raportul a fost de 600 la 30. Potrivit lui, grupurile PPE și ALDE din Parlamentul European s-au asociat împotriva Partidului Democrat din Republica Moldova și a Partidului Social Democrat din România. „Pentru moment, avem două guvernări conduse de două partide social-democrate – în Moldova și în România și ambele au încasat-o din plin în Parlamentul European. Pentru că în Parlamentul European nimeni nu ascunde că se fac coaliții ca și în orice alt parlament”, susține analistul. Acesta a mai spus că per total este important ca alegerile parlamentare care urmează să corespundă standardelor OSCE și să fie libere și democratice, pentru că ele vor fi un indicator important, care va permite evaluarea Republicii Moldova, iar finanțările să fie deblocate.

Analistul politic s-a referit la posibilele sancțiuni personale din partea UE, dacă investigarea furtului miliardului nu va avansa. „Eu cred că Procuratura Generală este obligată să vină în fața societăți cu un raport pe care să-l trimită și europenilor, ca să vadă și ei câte dosare penale s-au intentat pe furtul miliardului, câte sentințe sunt deja definitive, cine sunt autorii furtului. Nu vorbim aici de recuperare, ci de tragerea la răspundere. Procuratura are ce să raporteze”, a declarat Roman Mihăeș. El mai spune că ultimele date privind acest aspect, prezentate recent de șeful CNA-ului în Parlament înseamnă ceva. „Există semne de întrebare privind „dosarul Șor” sau alte dosare, dar nu putem spune că nu se face nimic în acest proces”, a conchis analistul.

Roman Mihăeș susține că încercarea unora de a reduce toate problemele la o singură persoană, Vlad Plahotniuc, este o tactică greșită, pentru că acesta nu are dosare penale pe intern și extern, precum alții. Potrivit lui, chiar și Parlamentul European în raport spune că Guvernul condus de PDM are și anumite succese. „Eu cred că există loc de dialog post-electoral între partidele proeuropene cu condiția este ca alegerile să fie libere, democratice. Miza cea mai importantă a guvernării acum este să  respecte legislația și să asigure alegeri libere. Dar nu este vinovat Plahotniuc sau altcineva de situația actuală. Problemele Moldovei sunt de la independență încoace”, a menționat analistul.

Dezbaterea „Impactul Rezoluției Parlamentului European din 14.11.2018 asupra clasei politice și societății moldovenești”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.