Republica Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor cu alimentarea cu electricitate, se confruntă cu o situaţie în care oricând o opoziţie ostilă poate face pasul înainte. Declarația aparține președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, și a fost făcută la Bruxelles în cadrul unui interviu pentru presa din România, Polonia și Lituania. Oficialul european a mai spus că în următoarele săptămâni va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, transmite IPN.
Demnitarul european a menționat că, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Republica Moldova a devenit extrem de vulnerabilă, iar decizia comunității europene de a acorda celor două state statut de țări candidate la aderare este una benefică.
„Din punctul meu de vedere, Republica Moldova necesită o atenţie specială. Nu doar pentru că este în momentul de față cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina, ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina”. „Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a spus Roberta Metsola.
Oficialul european a mai menționat că Republica Moldova și Ucraina ar putea beneficia de facilități mai mari decât cele prevăzute în acordurile de asociere. „Extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”, a mai spus Roberta Metsola.
De asemenea, președinta forului european a salutat viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comunitar comparativ cu un proces normal de extindere. „Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acestor ţări”, a mai declarat Roberta Metsola.