Producţia de struguri tehnici în anul curent se preconizează a fi de 300 de mii de tone. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a propus distilarea a 100 de mii de tone de struguri tehnici şi procurarea produsului finit pentru rezerva de stat.
„Am estimat că întreprinderile vinicole vor avea materie primă proprie circa 100 de mii de tone de struguri, încă 100 de mii de tone vor achiziţiona de la producători şi noi propunem ca celelalte 100 de mii de tone să se distileze şi să achiziţionăm distilatele pentru rezerva de stat”, a declarat pentru IPN Valeriu Cebotari, şef de secţie la minister.
Valeriu Cebotari a mai spus că o parte din soiurile de struguri tehnici poate fi consumată în stare proaspătă. Anterior struguri tehnici în stare proaspătă se exportau în Belarus şi Ucraina. Acum însă exportul este acoperit de struguri de masă, care sunt exportaţi în Belarus, Rusia şi în statele UE, mai puţin în Ucraina din cauza situaţiei tensionate din ţară. Datele preliminare arată că în luna august circa 3 mii de tone de struguri de masă s-au exportat.
După interzicerea de către Rusia a importurilor de vinuri din Moldova, în 2013, preţul unui kilogram de struguri tehnici s-a redus de la 4,5 la 3 lei.