Riscurile de creştere a inflaţiei persistă, constată experţii FMI
Principalul motiv de îngrijorare pentru economia R. Moldova rămâne a fi rata înaltă a inflaţiei, constată monitorii Fondului Monitor Internaţional. Este necesară reînnoirea eforturilor pentru a reduce inflaţia sub 10 la sută în anul 2008, se menţionează în concluziile misiunii FMI care, la sfârşitul anului trecut, s-a aflat în Moldova pentru cea de-a treia evaluare a performanţelor ţării în cadrul Acordului privind Mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică (PRGF) convenit cu FMI.
Potrivit experţilor FMI, citaţi de Info-Prim Neo, politica bugetară trebuie să rămână prudentă pentru a sprijini eforturile de reducere a inflaţiei. Ţinta deficitului bugetar pentru 2008, de 0,5 procente din PIB este adecvată, deşi bugetul a fost constrâns în urma reducerii impozitelor pe venitul persoanelor juridice şi fizice. Accentul la capitolul cheltuieli trebuie mutat de la cheltuieli curente spre investiţii.
Rolul politicii bugetare este limitat din cauza veniturilor mici din Moldova şi necesităţilor mari de dezvoltare. În acelaşi timp, abilitatea politicii monetare de a compensa impactul afluxurilor puternice de capital şi a asigura reducerea inflaţiei este limitată de canalele slabe de transmisie şi de pieţele financiare subdezvoltate, se menţionează în concluziile misiunii FMI.
Potrivit aceleiaşi surse, efortul de reducere a inflaţiei va fi suportat, în cea mai mare parte, de politica monetară. Presiunile puternice de apreciere a monedei naţionale, precum şi procesul slab de transmisie complică sarcina BNM. În pofida măsurilor recente binevenite de înăsprire a politicii monetare, mai persistă riscurile de creştere a inflaţiei, fiind posibil impactul efectelor secundare ale secetei.
Ratele reale ale dobânzii la operaţiunile de sterilizare trebuie să rămână în cea mai mare parte pozitive, până când se vor reduce presiunile monetare, afirmă monitorii FMI. Ar putea fi necesară, ulterior, o înăsprire a politicii monetare, pentru a asigura o reducere fermă a inflaţiei.
Raportul privind cea de-a treia evaluare a Moldovei este pregătit pentru şedinţa Consiliului de Directori Executivi ai FMI care va avea loc la începutul anului curent.