Risc de pestă porcină în apropiere de graniţa Moldovei

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) atenţionează populaţia asupra riscului de pestă porcină în imediata apropiere de Republica Moldova. ANSA atenţionează că această boală ar putea produce mari pierderi economice crescătorilor de animale, transmite IPN.

Cazurile epidemiologice au fost înregistrate în regiunile Odesa şi Nicolaev din Ucraina, la 60 – 100 km de graniţa Republicii Moldova.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută, care afectează mistreţii şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex.

Virusul pestei porcine africane este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de +40 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, prin intermediul căpuşelor din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi.

Pentru aceasta boală nu exista tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise. Pentru sănătatea oamenilor pesta porcină nu prezintă pericol.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.