Rezultatele Moldovei în domeniul europenizării sunt foarte mici, opinie

Rezultatele Republicii Moldova în domeniul europenizării și Parteneriatului Estic sunt foarte mici, inclusiv pentru că la guvernare nu au fost politicieni care să facă din integrarea europeană o idee națională. De aceea, Moldova, practic, trebuie să o ia de la zero pe această cale și dacă va exista un efort conjugat al forțelor sănătoase din societatea civilă și politicieni, atunci lucrurile mai pot fi reparate. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, reprezentant al societății civile în cadrul platformei civice a Parteneriatului Estic, este de părere că în Republica Moldova trebuie să se schimbe clasa politică și la guvernare să vină oameni care să înțeleagă că Uniunea Europeană, Parteneriatul Estic este o șansă unică de dezvoltare și modernizare a Republicii Moldova. „Din 2009 încoace, dacă am fi avut la guvernare oameni onești, care nu ar fi parazitat pe încrederea enormă pe care au avut-o din partea populației, ideea europenizării ar fi fost ideea națională care ar fi unit atât cetățenii de etnie română, moldovenească, cât și ruși, bulgari, găgăuzi pentru că ar fi existat rezultat concrete”, spune Petru Macovei.

Ina Coșeru, membru al Comisiei de coordonare a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și președintele Centrului Național de Mediu, spune că după 10 ani de Parteneriat Estic, Republica Moldova nu atât a implementat reformele, cât abia a început să discute despre problemele cu care se confruntă și să înceapă să le conștientizeze și să caute soluțiile în cadrul Acordului de Asociere pentru a le soluționa. „Rămâne problema de neimplementare a legislației, chiar dacă noi am adoptat foarte multe legi conform Acordului de Asociere”, menționează Ina Coșeru.

Mihai Mogildea, expert al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, spune că în această perioadă s-au văzut progrese semnificative pe dimensiunea de comunicare strategică. Totodată, în opinia lui, mai există restanțe la capitolul comunicării directe cu cetățenii și implicarea acestora în proiectele gestionate și finanțate de către UE.

Parteneriatul Estic reprezintă un program al UE destinat aprofundării relațiilor economice și politice cu șase state ex-sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.