Dacă consumatorii ar avea posibilitatea să-și returneze banii pentru ambalajul produselor procurate, aceasta ar încuraja cultura reciclării deșeurilor. De această părere este Alexandr Makuhin, expert permanent într-un ciclu de dezbateri organizate de IPN. Makuhin spune că este o practică aplicată în multe dintre statele europene și aceasta și-a demonstrat eficiența.
Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică: „Sortarea și reciclarea deșeurilor. Cum asigurăm un viitor durabil”, organizată de Agenția de presă IPN.
Alexandr Makuhin a remarcat că în Germania sunt multe astfel de aparate automatizate de colectare a ambalajelor reciclabile. Pot fi returnate ambalajele din plastic, sticlă sau metal, iar pentru fiecare dintre ele consumatorul obține garanția sumelor plătite pentru ambalaj la achiziționarea produselor.
Nu sunt sume mari de bani, menționează expertul, dar e o practică bună de a încuraja consumatorii să contribuie la reciclarea deșeurilor.
Depozitarea deșeurilor pe suprafețe deschise duce la poluarea solului și, în consecință a apelor și aerului, a mai spus Makuhin.
Expertul a precizat că în Moldova, excluzând regiunea transnistreana, sunt 1131 de gunoiști, care se întind pe o suprafață de 1225 de hectare. Pe lângă ele sunt aproximativ 3800 de locuri neautorizate de depozitare a deșeurilor. Sunt cifre critice pentru Moldova, o țară mică ca suprafață.
Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică: „Sortarea și reciclarea deșeurilor. Cum asigurăm un viitor durabil”, organizată de Agenția de presă IPN.
📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!