RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8 – 14 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MIERCURI, 10 mai

Moldova va putea accesa fonduri pentru infrastructură prin Mecanismul pentru interconectarea Europei


Republica Moldova va putea accesa mult mai eficient fondurile europene pentru infrastructura de transport, energie și digitală prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei. Un acord în acest sens a fost semnat la Chișinău, de către ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, aflată într-o vizită oficială la Chișinău.

Moldova - afiliată la Mecanismul pentru interconectarea Europei, cu drepturi depline

Republica Moldova a devenit țară afiliată la Mecanismul pentru interconectarea Europei cu drepturi depline, va putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii așa cum o fac țările membre UE, fiind prima țară din afara UE care are acces la acest mecanism. Mai mult decât atât, deși acest mecanism presupune o cotă de cofinanțare din partea statelor, Republica Moldova este scutită de plata acestei contribuții, în acest an. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Prețul la motorină scade sub 19 lei/litru

Prețul pentru un litru de motorină scade sub 19 lei. Această după ce Agenția Națională a anunțat pentru joi o ieftinire de 33 de bani.

Astfel, motorina standard se va vinde la pompă pe 11 mai cu cel mult 18,95 lei pentru un litru. Benzina cu cifra octanică 95 se va comercializa cu 23,26 lei pentru un litru, la fel cu 33 de bani mai puțin.

Moldova va accesa de la Japonia un credit preferențial de 100 mln dolari

Guvernului Japoniei va oferi Republicii Moldova un credit preferențial în valoare de circa 100 de milioane de dolari prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. Un proiect cu privire la inițierea negocierilor a fost aprobat miercuri de către cabinetul de miniștri.

„Conform prevederilor acordului de împrumut, Guvernul Republicii Moldova urmează să contracteze un împrumut în sumă de circa 13,5 miliarde de yeni japonezi, ceea ce reprezintă aproximativ 100 de milioane de dolari SUA. Obiectivul finanțării este de a sprijini reformele și politicile Guvernului Republicii Moldova prin atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor și prin asigurarea rezilienței și sporirii competitivității Republicii Moldova”, a declarat ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Guvernul a aprobat acordul de grant cu BERD în valoare 5,6 mln euro pentru prelucrarea deșeurilor

Guvernul a aprobat Acordul de Grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în sumă de 5,6 milioane de euro, în vederea realizării proiectului „Deșeurile solide în Republica Moldova”. Resursele financiare alocate urmează a fi direcționate spre implementarea proiectului în raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași

● JOI, 11 mai

Vladimir Bolea: Interdicția importurilor din Ucraina nu ar rezolva problemele agricultorilor


Interdicția importurilor de cereale din Ucraina nu ar rezolva problemele agricultorilor din Republica Moldova, ci ar atrage după sine probleme suplimentare. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia aplicarea interdicției de import pentru cerealele ucrainene ar atrage după sine interdicții din partea autorităților de la Kiev pentru exportul de fructe și legume din Republica Moldova.

Moldova va adera la programul UE „Vama”

Republica Moldova va adera la programul Uniunii Europene „Vama”, care se axează pe cooperare în domeniul vamal. Parlamentul a ratificat acordul cu UE în acest sens. Potrivit autorităților, ratificarea acordului va asigura eficientizarea interacțiunii și coordonării activității autorităților vamale ale Republicii Moldova și Uniunii Europene în cadrul eforturilor comune de securizare a frontierelor și de facilitare a schimburilor comerciale.

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o misiune la o expoziție internațională din China

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o misiune la expoziția internațională de vinificație în industria vinului care se va desfășura în perioada 8-12 iunie în Republica Populară Chineză, regiunea Ningxia. Organizatorii evenimentului din China oferă expozanților din Moldova locuri gratuite și standuri de bază. Paralel, în perioada 9-10 iunie, va fi organizată și o conferință internațională pentru viticultură la care va participa și o delegație guvernamentală din Republica Moldova, condusă de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta mult exportatorii, declarație

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta în mare măsură producătorii și exportatorii de fructe și legume. Asta, pentru că Ucraina a devenit o piață de desfacere solicitantă, mai ales pentru unele soiuri de fructe, iar o altă piață de desfacere nu poate fi găsită rapid. Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, Executivul ar trebui să vină cu mai multe măsuri compensatorii și de susținere. Declarații în acest sens au fost făcute pentru IPN de Iurie Fală, director executiv la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

Producătorii din Moldova pot participa la o expoziție internațională de vinificație din China

O expoziție internațională de vinificație în industria vinului din Republica Populară Chineză oferă producătorilor moldoveni oportunitatea de comunicare directă cu cumpărătorii chinezi de vin față în față și de înțelegere profundă a preferințelor și tendințelor de dezvoltare ale pieței de consum din China. Opinia în acest sens îi aparține lui Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China. Boris Foca a îndemnat producătorii din Moldova în cadrul unei conferințe de presă la IPN să se înscrie într-o misiune economică organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China pentru a participa la expoziția din Ningxia, Yinchuan, Republica Populară Chineză.

Ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight continuă să scadă

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se stabilește la nivel de 10% anual, comparativ cu 14% în luna martie. De asemenea, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight se stabilesc la nivel de 12% și, respectiv de 8% anual – în scădere cu 4 puncte procentuale. Ratele au fost stabilite de către Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

● SÂMBĂTĂ, 13 mai

Eurodeputat: Vrem să se deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova până la sfârșitul anului 2023


Pe lângă asistența macrofinanciară oferită Republicii Moldova, Uniunea Europeană a pregătit un mecanism de finanțare a proiectelor din domeniul transporturilor, cel energetic și din domeniul digitalizării. Declarația este făcută de eurodeputata Ramona Strugariu. Potrivit oficialului european, banii destinați acestor proiecte vor fi disponibili începând cu toamna acestui an și au menirea de a contribui la dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova.

Rata anuală a inflației a scăzut până la 22% în martie

Rata anuală a inflației a scăzut de la 30,2% în decembrie 2022 până la 22% în martie 2023. Inflația efectivă în trimestrul întâi al anului curent a fost cu 0,9 puncte procentuale mai înaltă decât prognoza. Banca Națională a Moldovei precizează că abaterea valorii efective a inflației de la cea prognozată a fost cauzată în mare parte de prețurile reglementate ca urmare a reflectării de către Biroul Național de Statistică a compensațiilor acordate consumatorilor la gazul natural, energia termică și electrică.

Crescătorii de pește vor beneficia de subvenții din partea statului

Statul va oferi, în premieră, plăți directe la comercializarea materialului piscicol de populat de către fermele piscicole de prăsilă, însă doar în cazul existenței unor asemenea entități. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii, a comunicat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu producătorii și procesatorii produselor de acvacultură.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE