RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-12 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 8 septembrie

Angajaţii îşi vor putea alege banca la care să primească salariul


Fiecare salariat va putea să aleagă banca comercială la care să-şi încaseze plăţile pentru munca prestată. Prim-ministrul Valeriu Streleţ a solicitat elaborarea unei hotărâri de Guvern în acest sens, până la 2 noiembrie. Consiliul Economic al prim-ministrului informează că în prezent angajatorii preferă să efectueze plăţile salariului doar prin intermediul băncii la care îşi au deschise conturile curente. Acest fapt stimulează corupţia şi traficul de influenţă în cadrul instituţiilor de stat, dar şi a întreprinderilor cu capital de stat. Mai grav este faptul că lipsa unei reglementări clare este unul dintre factorii care limitează concurenţa pe piaţa bancară, ceea ce se răsfrânge grav asupra întregii economii. Codul Muncii permite, cu acordul scris al salariatului, plata salariului prin instituţiile bancare, cu achitarea serviciilor respective din contul angajatorului. În lipsa unei reglementări clare în acest sens, angajatorul decide pentru angajat la ce bancă acesta îşi va primi salariul. Or, această situaţie generează mai multe efecte negative, precum încălcarea dreptului salariatului de a alege banca în care are încredere, este limitat accesul unor bănci la acordarea serviciului respectiv, este limitată libera concurenţă dintre băncile comerciale.

Numărul de abonaţi la televiziunea cu plată scade

Numărul total de abonaţi la serviciul de televiziune furnizat contra plată, prin reţele de cablu, IP TV şi MMDS, a scăzut, în primul semestru al anului curent. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), numărul abonaţilor a scăzut cu mai bine de 5,6 mii (2,1%) şi a alcătuit 268,4 mii, iar volumul vânzărilor pe acest segment de piaţă s-a diminuat cu 3,8 milioane de lei (4,7%) şi a însumat peste 77,4 milioane lei. Conform datelor prezentate de către cei 138 de furnizori activi ai serviciului TV contra plată, din numărul total de abonaţi 51,4% utilizau reţele TV prin cablu, 48,2% - reţele IP TV şi 0,4% - reţele MMDS. Aceleaşi date arată că 58,5% din abonaţi recepţionau semnalul TV în format analogic şi 41,5% - în format digital. Micşorarea veniturilor provenite din vânzarea serviciului TV contra plată a fost cauzată de scăderea volumului de vânzări realizate de operatorii de reţele TV prin cablu şi reţele MMDS.

MIERCURI, 9 septembrie

Avia Invest anunţă finalizarea lucrărilor de extindere a terminalului aerogării


Compania „Avia Invest”, în concesiunea căreia se află Aeroportul Internaţional Chişinău, anunţă despre finalizarea lucrărilor de extindere a terminalului aerogării pe o suprafaţă de aproximativ 4 mii de metri pătrați, care include zona de sosiri, de plecări şi de bagaje. Lărgirea terminalului permite aeroportului să-şi mărească aproape de 2 ori capacitatea de deservire, până la 750 de pasageri/oră şi să le asigure pasagerilor comoditatea maximă, se menţionează într-un comunicat de presă al concesionarului. „Avia Invest” informează că au fost instalate noi echipamente de ventilare şi răcire a aerului şi un nou sistem de anunţare sonoră a zborurilor.  Costul reconstrucţiei şi extinderii terminalului, inclusiv sistemele şi utilajul modern, se cifrează la 9 milioane de euro. În perioada imediat următoare, urmează a fi mărit numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor de la 12 până la 18 și dublat numărul ghişeelor de trecere a controlului de paşapoarte la plecare şi sosire, iar la cele 2 benzi rulante pentru bagaj se adaugă încă una.

Trezoreria statului trece la Moldova-Agroindbank

Banca Comercială ,,Moldova-Agroindbank” a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei publice de preluare a conturilor trezoreriale ale statului de la Banca de Economii, care este în proces de lichidare. Ministerul Finanţelor comunică faptul că Moldova-Agroindbank a fost selectată în urma desfăşurării Licitaţiei Publice privind achiziţionarea serviciilor de deservire bancară a trezoreriilor teritoriale.

De la Chişinău la Iaşi, cu trenul

O rută feroviară Chişinău-Iaşi, pe care vor circula trenurile modernizate la Paşcani, va fi lansată în viitorul apropiat. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii dintre ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc, şi omologul său român, Iulian Matache, care a dat asigurări că se vor face toate demersurile într-un timp foarte scurt. În cadrul aceleiaşi întâlniri, s-au purtat discuţii privind construirea podului rutier peste râul Prut, la Ungheni, şi reabilitarea podurilor rutiere din Giurgiuleşti-Galaţi, Leova-Bumbăta şi Leca-Fălciu. Iurie Chirinciuc a comunicat că este nevoie de un acord guvernamental în acest sens. Documentul ar putea fi semnat la şedinţa comună a guvernelor Republicii Moldova şi României, pe 22 septembrie la Tulcea.

Producătorii agricoli vor putea să importe motorină pentru consum propriu

Guvernul a avizat, miercuri, proiectul care le va permite producătorilor agricoli să importe motorină pentru consum propriu, după ce iniţiativa va obţine şi votul Parlamentului. Dreptul de import îl vor avea producătorii înregistraţi în calitate de persoane juridice, în baza autorizaţiilor eliberate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor va fi stabilită anual de către Parlament.

● JOI, 10 septembrie

Contractele cu firmele care s-au angajat să repare drumul Chişinău-Ungheni au fost reziliate


Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a reziliat contractele cu firmele din Azerbaidjan şi Cehia care s-au angajat să repare drumul Chişinău - Ungheni. a confirmat pentru presă de ministrul Iurie Chirinciuc. Chirinciuc a spus că volumul lucrărilor efectuate până în prezent în baza celor două contracte nu depăşeşte nici 5% din cel planificat, deşi trebuia să fie executate aproape la jumătate. „De mai multe ori am discutat cu reprezentanții firmelor şi am convenit să prezinte până la 1 septembrie un plan de recuperare a întârzierilor. Dar situația nu s-a schimbat, mă conving vizitând aproape zilnic acest traseu”, a precizat  Chirinciuc.

Dacă nu se ajunge la o înţelegere cu Kroll, va fi anunţată o licitaţie extinsă

În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere cu Kroll pentru cea de-a doua fază de investigaţie a furtului miliardului, va fi anunţată o licitaţie extinsă. Anunţul a fost făcut joi, 10 septembrie, de către premierul Valeriu Streleţ, la un briefing de presă. Premierul a menţionat că, la ultima şedinţă a Comitetului pentru stabilitate financiară, s-a decis invitarea reprezentanţilor companiei Kroll în Republica Moldova pentru negocieri directe.  „Doar în cazul în care nu vom reuşi să ajungem la un numitor comun cu această companie, urătoarea soluţie este de a lansa o nouă licitaţie publică, dar deja nu adresată doar către 4 prestatori de servicii, ci o licitaţie publică în care să fie menţionate criteriile de preselecţie, care ar lărgi cercul participanţilor ce au experienţă de investigare şi recuperare a activelor”, a mai spus premierul.

Franzeluţa revine la preţul vechi al pâinii

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” suspendă majorarea preţului la pâine. Începând cu ziua de vineri, 11 septembrie, preţurile vor reveni la nivelul de până la ajustare. Astăzi, 10 septembrie, Consiliul de Administrare al SA „Franzeluţa” a examinat situaţia privind recenta modificare a preţurilor la pâine. Luând în calcul faptul că pe piaţa internă încă nu este stabilit costul grâului, iar majorarea tarifelor la gaze şi energia electrică a fost suspendată, s-a decis suspendarea ajustării preţurilor la pâine.

Producătorii agricoli semnalează bariere în accesul pe piaţa UE

Transparency International – Moldova, membră a Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, a consultat fermieri în cadrul proiectului „Susţinerea participării democratice a fermierilor şi producătorilor alimentari în procesul decizional în contextul DCFTA (Zona de comerţ liber cu UE)”. Cei mai mulţi dintre ei au invocat accesul limitat la informaţii, dar şi dificultăţi în obţinerea certificatelor de export. În proces au fost implicaţi mai mulţi experţi. Unul dintre ei, Mariana Rufa, director executiv la Asociaţia Businessului European a comunicat, joi, în cadrul unei mese rotunde, că aproape toţi fermierii cu care a vorbit şi-au exprimat dorinţa de a participa la cât mai multe seminare informative privind accesul pe pieţele din UE, dar şi procedurile vamale aplicate. Fermierii s-au plâns pe accesul scăzut la transportul internaţional şi faptul că multe companii nu pot presta acest serviciu. O altă problemă invocată este cea legată de subvenţii. Mariana Rufa a subliniat că mai mulţi agricultori declară că procedura de acordare a subvenţiilor nu este transparentă, este prea greoaie, sunt cerute mult prea multe certificate, iar gospodăriile ţărăneşti şi întreprinderile mici practic nu au acces la fondurile de subvenţionare. Mulţi tineri, care au revenit de peste hotare şi au decis să deschidă o afacere agricolă în Moldova, se plâng că statul nu are prevăzut un fond pentru agricultorii începători, aşa cum au văzut ei în statele UE.

Sugestii care ar facilita exportul pe piaţa UE

Agricultura Republicii Moldova este orientată preponderent spre exportul de fructe şi legume în stare proaspătă, fapt care comportă un risc considerabil în cazul unor probleme de vânzare rapidă. La această constatare a ajuns Mariana Rufa, director executiv al Asociaţiei Businessului European, care a moderat mai multe seminare pentru producătorii agricoli din ţară. În cadrul unei mese rotunde de totalizare, Mariana Rufa a venit cu sugestii care ar uşura accesul agricultorilor pe piaţa UE. Experta a menţionat că sectorul de producere a fructelor şi legumelor în stare proaspătă necesită ajustări, în sensul eliminării procedurilor birocratice şi stabilirii de stimulente financiare pentru agricultorii care își livrează producţia pe piaţa comunitară. Or, majoritatea agricultorilor participanţi la seminare au invocat impozite şi taxe exagerate, inclusiv la înregistrarea terenurilor, proceduri fiscale complicate, monopol la importul de seminţe şi de fertilizanţi şi lipsa de interes din partea autorităţilor pentru susţinerea sectorului de produse organice.

● VINERI, 11 septembrie

Un nou proiect promovează antreprenoriatul pentru dezvoltarea mediului rural 

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, studenţi, tineri specialişti sau angajaţi care vor să-şi testeze aptitudinile de antreprenor, înaintând noi idei de afaceri, sunt chemaţi să se alăture proiectului „Promovarea antreprenoriatului pentru dezvoltarea mediului rural”, lansat cu sprijinul Guvernului Estonian. Proiectul vine să ajute tinerii să iniţieze afaceri proprii, contribuind astfel la impulsionarea activităţii antreprenoriale în mediul rural. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii informează că acest proiect este destinat persoanelor care vor să iniţieze o afacere proprie sau vor să creeze echipe mici de afaceri. La concurs pot participa echipe ale căror idee de afacere încă nu generează venituri şi antreprenorii care doresc să lanseze un nou produs sau să iasă cu servicii noi pe piaţă.

Economia informală cauzează statului pierderi de milioane de lei, sindicate 

Bugetul public naţional are de pierdut anual 5,6 miliarde de lei ca urmare a neimpunerii impozitării salariilor achitate „în plic”. Potrivit estimărilor unor instituţii de cercetare, la care face referire Confederaţia Naţională a Sindicatelor, suma salariilor achitate „în plic” constituie circa 15,5 miliarde de lei sau aproximativ 50% din fondul anual al retribuirii muncii. Consecinţele grave ale economiei informale în Republica Moldova au fost abordate vineri, 11 septembrie, în cadrul unei întruniri a partenerilor sociali. Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că o măsură eficientă ar fi înăsprirea sancţiunilor pentru practicarea salariului „în plic”. „Cele stabilite în prezent nu-i sperie pe agenţii economici, amenzile trebuie să fie foarte dure, iar în paralel trebuie de găsit soluţii privind flexibilitatea impozitării agenţilor economici, care trebuie să fie motivaţi şi interesaţi să activeze legal”, a menţionat liderul sindical. În cadrul discuţiilor s-a menţionat că guvernele sunt datoare faţă de proprii cetăţeni să instituie un cadru fiscal de impozite şi taxe prietenos, sustenabil şi predictibil. În felul acesta, angajatorii nu vor avea niciun pretext să se eschiveze de la plata impozitelor, iar lucrătorii vor fi întăriţi în decizia lor de a nu mai ceda la presiunile venite din zona informală. Un rol important trebuie să-l joace sindicatele şi patronatele, pentru a da un mesaj coerent şi comun către guvernanţi.

● SÂMBĂTĂ, 12 septembrie

România investeşte 100 de mii de euro într-un proiect derulat de ANSA 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) derulează un nou proiect de consolidare a capacităților sale instituționale, cu sprijinul experților Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România. Finanțarea proiectului este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe al României, bugetul fiind de 100 de mii de euro. În cadrul proiectului, vor fi instruiți specialiștii locali pentru crearea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătăți animalelor. Vor fi realizate programe de supraveghere și control, inclusiv în domeniul aplicării și dezvoltării unor  metode de laborator, a comunicat directorul adjunct ANSA, Grigore Porcescu. De asemenea va fi verificată eficiența vaccinării animalelor, va fi finanțată achiziționarea unor substanțe reactive, dar și echipamente specifice pentru laborator. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a spus că ajutorul acordat de România în sectorul siguranței alimentelor a devenit tradițional. În ultimii ani a fost implementat un proiect privind îmbunătățirea trasabilității animalelor, în valoare de 300 de mii euro. Un alt proiect a vizat instituirea în Republica Moldova a laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide în  plante, sol și produse. Valoarea proiectului fiind de 500 de mii de euro.

Importul unor mijloace de transport se propune a fi facilitat, cu respectarea unor condiții 

Procedura de introducere în Republica Moldova şi plasarea sub regim vamal de import a mijloacelor de transport destinate în scop medical, pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor, stingerea incendiilor, curăţarea străzilor şi colectarea deşeurilor, indiferent de termenul de exploatare a vehiculelor, se propune a fi simplificată, dar cu respectarea unor condiții. Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Finanţelor. Potrivit autorilor, aceste mijloace de transport vor putea fi importate de către persoane juridice doar în cazul în care vehiculele vor corespunde genului de activitate practicat, conform documentelor de constituire a întreprinderilor respective. Mijloacele de transport pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor (reutilate în modul corespunzător) vor fi  importate de către persoane fizice rezidente, cetăţeni ai Republicii Moldova, doar în cazul în care există confirmarea dizabilităţii şi doar în schimbul compensaţiilor pentru cheltuielile de deservire cu transport.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.