RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 mai-03 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

MARȚI, 29 mai

Raportul de executare a bugetului de stat este conformă prevederilor reglementate, audit


Raportul Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2017 a fost întocmit în conformitate, iar executarea la venituri și cheltuieli, deficit și solduri aferente exercițiului bugetar încheiat la 31 decembrie 2017 corespund datelor evidenței sistemului de trezorerie. Este concluzia auditului financiar al Curții de Conturi privind executarea bugetului de stat și performanța datoriei publice pe anul 2017, prezentat în ședință publică. Prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, au fost aprobate venituri în sumă de 33778,3 mln lei și cheltuieli –  37802,6 mln lei, cu un deficit bugetar de 4024,2 mln lei. Urmare a analizei exercițiului bugetar la situația din 31 decembrie 2017, s-a constatat că încasările la venituri au fost cu 169,1 mln lei peste nivelul prevederilor bugetare precizate. Cheltuielile au fost mai mici cu 2323,4 mln lei. Deficitul bugetar a fost mai mic cu 2492,5 mln lei  și a constituit 1531,7 mln lei. Astfel, exercițiul bugetar pe anul 2017 a înregistrat la venituri un nivel de executare a indicilor precizați de 100,5% și la cheltuieli – de 93,9%.

Indicatorii de sustenabilitate ai datoriei de stat s-au încadrat în limitele stabilite, audit

La 31 decembrie 2017, datoria sectorului public a fost în scădere față de perioada similară din anul precedent. Soldul datoriei sectorului public a constituit 58451,7 mln lei, din care datoria externă – 34179,2 mln lei (1998,8 mln dolari SUA) și datoria internă – 24272,5 mln lei. Față de anul precedent, soldul datoriei sectorului public s-a diminuat cu 851,4 mln lei (1,4%). Ponderea datoriei sectorului public în Produsul Intern Brut la finele anului trecut a înregistrat o scădere cu 4,9 puncte procentuale, constituind 38,9%. Raportul auditului de performanță a managementului datoriei sectorului public pe anul 2017 a fost prezentat în ședință publică pe 28 mai. Soldul datoriei de stat la finele anului 2017 a  fost de 51660,3 mln lei, din care datoria de stat externă – 29081,8 mln lei (1700,7 mln dolari SUA) și datoria de stat internă – 22578,5 mln lei. Ca pondere în Produsul Intern Brut, datoria de stat la finele anului 2017 constituia circa 34,4%. Astfel, în opinia Curții de Conturi, indicatorii de sustenabilitate ai datoriei de stat s-au încadrat în limitele stabilite.

ANRE va examina în scurt timp propunerea de reducere a tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va anunța în scurt timp o ședință publică pentru a examina propunerea de a ajustare, în scădere, a tarifelor la energia electrică. Specialiștii ANRE sugerează o reducere mai mare față de cea sugerată de furnizor. Galina Sanduţa, ofițer de presă ANRE, a spus că specialiștii instituției, în urma calculelor făcute în baza propunerii venite din partea Gas Natural Fenosa în luna martie, au ajuns la concluzia că pentru consumatorii casnici, racordați la rețeaua de tensiune joasă, reducerea de tarif ar trebui să fie de 12%, față de 5,5% cât a propus furnizorul. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune medie, ANRE propune reducerea tarifului cu 13,1%, în timp ce furnizorul a estimat o reducere de 6,1%. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune înaltă ANRE propune o reducere a tarifului cu 13,5%, față de 6% cât a propus Gas Natural Fenosa. Totodată, ANRE propune reducerea cu 10% a tarifului pentru consumatorii din nordul țării racordați la rețelele de tensiune joasă, deserviți de către RED-Nord și FEE, iar pentru cei conectați la rețeaua de tensiune medie – de 9,7%.

FAO va acorda Moldovei sprijinul necesar pentru dezvoltarea unei agriculturi competitive

Republica Moldova a fost selectată de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură în calitate de stat prioritar în materie de asistență. FAO îi va acorda tot sprijinul necesar în dezvoltarea unei agriculturi durabile și competitive, asigurarea dezvoltării rurale, atenuarea consecințelor cauzate de dezastrele naturale. O declarație în aceste sens a fost făcută de către Raimund Jehle, reprezentant FAO pentru Europa/Asia Centrală și, prin cumul, reprezentant nerezident al organizației în Moldova, la întrevederea cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi. Citat într-un comunicat de presă al MAEIE, Tudor Ulianovschi a declarat că Republica Moldova acordă o importanță majoră cooperării cu FAO, pe parcursul anilor remarcându-se în cadrul organizației nu doar în calitate de beneficiar de asistență, dar și pe poziție de contribuitor la realizarea mandatului FAO.

Carburanții se scumpesc cu aproape 70 de bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețuri plafon mai mari la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Astfel de miercuri, 30 mai, benzina va costa cu 64 de bani mai mult pentru un litru, iar motorina se scumpește cu 66 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 19,79 lei, în comparație cu 19,15 lei în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, față de 17,09 lei, până acum. Prețurile noi sunt valabile până pe 12 iunie.

Sectorul automotive are potențial în Republica Moldova, declarații

Pe parcursul ultimilor ani, sectorul automotive a devenit una din cele mai dinamice industrii, cu renumiți jucători internaționali care au ales Republica Moldova pentru a-și extinde afacerile. Anul trecut, producția industrială în sector a crescut cu 43%, exporturile – cu 37%, iar volumul investițiilor a depășit 430 de milioane de dolari. Declarația a fost făcută de către premierul Pavel Filip, la deschiderea celei de-a doua ediții a forumului „Moldova Automotive Days 2018”. Premierul a declarat că sectorul automotive poate pune pe roate, la propriu și la figurat, întreaga economie națională. Anul trecut, sectorul avea în jur de zece mii de angajați, iar astăzi 15 mii de oameni muncesc în acest domeniu. Referindu-se la pregătirea specialiștilor în domeniu, premierul a spus că din cei 700 de tineri care învață meseria direct la fabrică, 100 sunt din sectorul automotive.

Acordul cu CE este prezentat pentru consultări publice

Comisia Europeană va acorda Republicii Moldova 12 milioane de euro pentru consolidarea potențialului de creștere economică. Proiectul acordului este prezentat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru consultări publice. Pe lângă cele 12 milioane de euro din partea Comisiei Europene (prin Instrumentul European de Vecinătate), este prevăzută o cofinanțare de 250 de mii de euro din partea Programului Anual de Acţiuni 2017 al Uniunii Europene (AAP 2017 – Annual Action Programming). Investițiile vor fi făcute în dezvoltarea economică și oportunitățile de piață, consolidarea instituțiilor și buna guvernare, eficiență energetică, mediu și schimbări climatice. Perioada de implementare a Acordului este de 84 de luni din data intrării în vigoare a acestuia.

Terenul pe care se află Stadionul Republican va fi vândut Statelor Unite ale Americii

Terenul Stadionului Republican (5,1814 ha), proprietate publică a statului, va fi vândut Statelor Unite ale Americii, care intenționează să ridice în locul stadionului demolat în 2007 o clădire care să devină noul sediu al Ambasadei SUA din Chișinău. Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens, elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, este supus dezbaterilor publice. În nota informativă se spune că intențiile SUA de a procura terenul au fost anunțate la sfârșitul anului trecut. Guvernul Republicii Moldova urmează să asigure negocierea prețului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului. Stadionul Republican, din strada Tighina, a fost edificat în 1952 și a fost demolat în anul 2007 din cauza infrastructurii învechite. Au existat mai multe încercări ale investitorilor străini de a înălța o nouă arenă sportivă, dar acestea au eșuat.

● Miercuri, 30 mai

Mai puțină miere de salcâm, la prețuri mai mari

Cantitatea de miere de salcâm colectată în acest an este în jumătate comparativ cu anul trecut. Acest fapt, cel mai probabil, va genera şi scumpirea mierii de salcâm, care este una dintre cele mai solicitate. Vicepreședintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Valentina Cebotari, a declarat pentru IPN că așteptările apicultorilor au fost mari de la primul cules la salcâm, însă recolta înregistrată a fost mai slabă. Crescătorii de albini au pregătit familiile, dar spre regret salcâmii au înflorit prea repede şi deși erau doldora de flori, din cauza temperaturilor ridicate, perioada de recoltare nu a fost decât două-trei zile în diferite zone, dar intensă. O problemă au fost şi variațiile dintre temperaturile de zi şi cele de noapte. Recolta a fost, în medie, de 10 kilograme de la o familie de albine, pe când în mod normal aceasta constituie 20 de kilograme, respectiv culesul la salcâm a fost valorificat în proporţie de 50%. Valentina Cebotari mai spune că recolta la salcâm a coincis cu culesul de la rapiță, care la fel nu poate fi foarte mare. Însă această coincidență poate aduce cu sine amestec de miere de salcâm cu cea de rapiță şi în acest caz, producția scade în valoare. În opinia sa, cel mai probabil astfel de cazuri vor exista.

Curtea de Conturi nu a constatat denaturări semnificative în evidența executării BASS

Curtea de Conturi nu a constatat denaturări semnificative în organizarea și evidența executării bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) de către Casa Națională de Asigurări Sociale. Este concluzia auditului financiar pe marginea Raportului Guvernului privind executarea BASS în anul 2017, prezentat în ședință publică pe 29 mai. Echipa de audit menționează că în 2017 a fost inițiată reforma sistemului de pensii, exprimată prin transmiterea către CNAS a atribuțiilor de stabilire și plată a pensiilor și indemnizațiilor pensionarilor din rândul structurilor de forță (1087,2 milioane de lei), precum și efectuarea valorizării pensiilor pentru limită de vârstă și de dizabilitate (111,1 milioane de lei). A fost modificat și modul de stabilire a pensiilor. Chiar dacă au fost prevăzute termene de preluare a atribuțiilor de plată a pensiilor și prestațiilor sociale pensionarilor din rândul structurilor de forță, trei autorități nu au definitivat procesul de transmitere a dosarelor și documentelor către CNAS nici până la momentul actual. Totodată, nu a fost asigurată plenitudinea informațiilor, fiind constatată insuficiența probelor necesare pentru verificarea corectitudinii pensiilor stabilite anterior.

Piața serviciilor de acces la Internet fix de mare viteză înregistrează creșteri

Piața serviciilor de acces la internet la puncte fixe, în primele trei luni ale anului curent, a crescut atât după numărul de abonați, cât și după veniturile obținute din vânzarea acestor servicii. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI). Potrivit unui comunicat de presă, în primul trimestru numărul de abonați la serviciile respective a crescut cu peste șase mii (+1%), față de perioada similară a anului trecut, însumând peste 590 de mii. Volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 17,3 milioane de lei (+5,8%), depășind cifra de 315 milioane de lei. Cele mai mari creșteri ale vânzărilor, de +11,5%, au fost înregistrate de compania StarNet, care a atins cifra de 67,4 milioane de lei, și Moldtelecom, care a înregistrat o creștere de 4,5%, însumând 202,4 milioane de lei. Veniturile provenite din vânzarea serviciilor respective, prestate de către Sun Communications au scăzut cu 12,8% și au însumat 13,5 milioane de lei. Volumul cumulat al vânzărilor realizate de ceilalți furnizori au sporit cu 13,2%, totalizând peste 31,7 milioane de lei. Venitul mediu lunar per abonat a crescut cu 1% și a însumat 178,8 lei.

● JOI, 31 mai

Investiții de peste 400 de mii de dolari în producerea materialului săditor viticol


Peste 400 de mii de dolari urmează să fie investiți până în anul 2020 în producerea materialului săditor viticol certificat. Un memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat joi, 31 mai, între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Oficiul Viei și Vinului al Republicii Moldova, Fundația HEKS Moldova și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. În cadrul evenimentului de semnare, ministrul agriculturii, Liviu Volconovici, a declarat că acțiunile de susținere în acest domeniu sunt extrem de importante pentru Republica Moldova. Materialului săditor viticol certificat urmează să fie transmis ulterior în teritoriu.

Premierul cere de la ANRE lămuriri privind evoluția prețurilor la carburanți

Premierul Pavel Filip a transmis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în care cere lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți. Având în vedere neclaritățile privind condițiile care au dus la ultima majorare a prețurilor plafon, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze posibilitatea suspendării ultimei decizii. „Chiar dacă Guvernul nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea preţurilor la carburanți, prim-ministrul consideră că este important ca orice majorare să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului. Premierul Pavel Filip a cerut, totodată, Ministerului Economiei și Infrastructurii să vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor. De asemenea, premierul intenționează să convoace pentru zilele următoare o întâlnire cu operatorii de pe piața carburanților.

A fost lansată aplicația WISE.travel, un produs de antreprenoriat social

Platforma online WISE.travel, care include tot de ceea ce are nevoie o persoană pentru a călători la cel mai bun preț, a fost lansată joi, 31 mai, la Chișinău. Platforma are sloganul: „do good travelling!” și este promovată de Fundația „Alături de Voi”, România, în parteneriat cu Organizația Keystone Moldova. Platforma include peste 180 de mii de unități de cazare în întreagă lume, majoritatea cu posibilitate de rezervare și anulare gratuită, peste 14 mii de activități, vacanțe predefinite cu reduceri de până la 50%, peste 22 de mii de autoturisme de închiriat, sugestii de zbor și 1,7 mii de ONG-uri care dezvoltă comunități locale. Pentru orice serviciu achiziționat pe platformă de fiecare călător, WISE.travel direcționează 50% din comisionul agenției către ONG-ul dorit. Împreună cu ONG-urile membre, WISE.travel dezvoltă și promovează activități de antreprenoriat social cu generare de venituri suplimentare pentru programele sociale, educaționale ale ONG-urilor.

● VINERI, 01 iunie

ANRE suspendă ultima decizie privind majorarea prețurilor la carburanți


Conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la pe 29 mai, până la analizarea sesizărilor primite la acest subiect, inclusiv de la Guvern și Parlament. Începând cu data astăzi, 1 iunie, se va reveni la prețurile din perioada precedentă, adică la suma de 19,15 lei pentru benzina cu cifra octanică 95 și la 17,09 lei, pentru motorină. Premierul Pavel Filip a transmis joi, 31 mai, o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în care cere lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți. Având în vedere neclaritățile privind condițiile care au dus la ultima majorare a prețurilor plafon, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze posibilitatea suspendării ultimei decizii.

Curtea de Conturi a constatat denaturări în bilanțul contabil al Consiliului Antidiscriminare

Situațiile financiare întocmite de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, la situația din 31 decembrie 2017, nu prezintă o imagine fidelă și sunt însoțite de denaturări influențate de un management instituțional și financiar neracordat principiilor bunei guvernări, ceea ce a determinat prezentarea neintegrală a informațiilor din bilanțul contabil, precum și efectuarea unor plăți salariale nejustificate. Constatările se desprind din Raportul auditului Curții de Conturi, prezentat la 31 mai în ședință publică. Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a fost creat  acum cinci ani, fiind un organ colegial cu statut de persoană juridică de drept public, instituit cu scopul asigurării protecției împotriva discriminării și asigurării egalității tuturor persoanelor, indiferent de etnie, educație, convingeri sau orientare. În anul 2017, Consiliul a gestionat alocații în valoare totală de 3,3 mln lei. Nivelul de realizare a bugetului a constituit 91,7%, soldul alocațiilor neutilizate la finele anului 2017 însumând 0,3 mln lei. Conform datelor din bilanțul contabil, patrimoniul administrat de Consiliu a constituit circa 2,072 mln lei, iar datoriile au fost de 172,2 mii lei.

Micii fermieri trebuie să coopereze pentru un acces mai bun pe piețele internaționale, FAO

Terenul fragmentat, accesul limitat la finanțare și dezinformarea producătorilor de alimente la scară mică se numără printre principalele bariere în calea progresului, evidențiate într-un nou raport FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură). Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din Republica Moldova ar putea forma asociații și cooperative pentru servicii pentru a îmbunătăți comercializarea produselor lor și pentru a obține acces la piețele internaționale. Soluția ar putea părea simplă, însă există multe bariere, inclusiv distanța dintre fermele de același tip, insuficientă informație în rândul agricultorilor cu privire la avantajele cooperării și lipsa accesului fermierilor la informația de pe piață. Guvernului i se recomandă să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi. De asemenea, fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele pentru investiții pe termen lung.

● DUMINICĂ, 03 iunie

Şoferii au protestat împotriva majorării preţurilor plafon la carburanţi


Circulaţia rutieră a fost blocată pentru câteva ore sâmbătă, 2 iunie, pe bulevardul Ştefan cel Mare, de către şoferii nemulţumiţi de majorarea preţurilor plafon la carburanţi. Deşi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a suspendat decizia prin care au fost majorate prețurile plafon, revenindu-se la cele vechi, sute de şoferi au ieșit să ceară preţuri mai mici la carburanţi. Conducătorii auto au protestat mai întâi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, parcându-şi maşinile în două rânduri. Au claxonat câteva minute neîntrerupt, ulterior au mers, tot claxonând, într-un marş pe străzile capitalei, iar la întoarcere au blocat circulaţia rutieră în centrul capitalei. Din cauza protestului, troleibuzele nu au circulat câteva ore pe bulevardul Ştefan cel Mare. Iar cele care nu s-au pomenit în trafic în acel moment, au fost direcţionate să circule pe străzile adiacente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.