RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 iulie-1august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 27 iulie

Cei care muncesc la negru sunt încurajaţi să reclame angajatorul


Inspectoratul Fiscal de Stat mun. Chişinău adresează un mesaj cetăţenilor în care îi îndeamnă să nu accepte salariile în plic. „Economia subterană subminează finanţarea sistemelor de securitate socială, împiedică desfăşurarea unor politici economice coerente şi poate să ducă la distorsiunea echităţii sociale”, se arată într-un comunicat de presă remis de Fisc. Autorii comunicatului atenzionează cetăţenii privind dezavantajele muncii la negru, cum ar fi lipsa sau reducerea îndemnizaţiei de concediere, lipsa sau limitarea dreptului la concediul de odihnă sau pentru anumite evenimente, lipsa asigurării pentru anumite riscuri, lipsa îndemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate şi pentru îngrijirea copiilor. Totodată, cei care sunt angajaţi ilegal nu se pot bucura  de protecţia legislaţiei care reglementează dreptul la muncă, dreptul la asociere  şi la negocierea contractului individual de muncă, sunt limitaţi în dreptul la creditarea bancară.

Obiectivele propuse prin politicile bugetare în 2014, realizate în proporţie de 64%

Atât planificarea, cât şi executarea bugetului de stat în 2014 s-a făcut în baza programelor şi sub-programelor de cheltuieli, acest fapt contribuind la o mai bună monitorizare a modului în care executivul şi-a îndeplinit obiectivele de guvernare – se menţionează într-un studiu  realizat de Centru Analitic Independent Expert-Grup şi dat publicităţii luni, 27 iulie. Autorii constată că obiectivele stabilite în aceste programe au fost îndeplinite în proporţie de 64%. Cadrul de gestionare a datoriei publice este evaluat de către Expert-Grup ca fiind unul slab, care comportă riscuri de instabilitate bugetară. Iurie Morcotilo, expert, a remarcat problema  de alocare a surselor financiare din Fondul de Rezervă a Guvernului, menţionând că nu a fost exclusă practica de redirecţionare a mijloacelor din acest fond, prevăzut pentru situaţii excepţionale, către diverse evenimente şi călătorii.

Centrul de mediere de pe lângă CCI îşi începe activitatea în toamnă

Centrul de mediere de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie îşi va începe activitatea în toamnă, odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind medierea. Anunţul a fost făcut de către directorul centrului de mediere, Andrei Balan, în cadrul întrevederii cu un grup de mediatori, luni, 27 iulie. Andrei Balan a explicat particularităţile noii legi privind medierea, cum ar fi scutirea de plata taxei de stat, investirea cu forţă executorie a tranzacţiilor de împăcare în dosarul de mediere etc.

● MARŢI, 28 iulie

Producători autohtoni, prezenţi la cea mai mare expoziţie de încălţăminte din lume


Cinci companii autohtone de pe ambele maluri ale râului Nistru participă în perioada 29 – 31 iulie la cea mai mare expoziţie de încălţăminte şi accesorii din lume, la Dusseldorf, Germania. Standul comun al Republicii Moldova va fi reprezentat de companiile „Oldcom”, „Vitalie Burlacu”, „Cristina”, precum şi „Floare” şi „Tighina” din stânga Nistrului. Participarea la expoziţie este organizată de Asociaţia Patronală a Industriei Uşoare, cu susţinerea Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Expoziţia de la Dusseldorf este una de anvergură. La ediţia curentă vor fi prezentate 880 de branduri. Expozanţii au posibilitatea să-şi consolideze vizibilitatea pe piaţa internaţională de profil şi contactele de afaceri.

Rectificarea bugetului trebuie să fie prioritatea nr.1 a noului guvern, ex-ministru
Rectificarea bugetului trebuie să fie prioritatea nr.1 a guvernului care urmează a fi învestit. Supravieţuirea sistemului bugetar depinde de reevaluarea cadrului macroeconomic, de disponibilul de finanţe, de cheltuieli, cât şi de consolidarea fiscală – se menţionează într-o analiză prezentată marţi, 28 iulie, de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Autorul studiului, ex-ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa, care a revenit în sectorul neguvernamental după plecarea din guvern, a menţionat că Republica Moldova a intrat în mari dificultăţi financiare după ce partenerii de dezvoltare şi-au suspendat finanţarea. „Ratarea finanţării externe de 3 miliarde de lei (granturi şi credite care urmau să fie acordate Moldovei) nu înseamnă altceva decât lipsa de acoperire financiară a guvernului, care va deveni mai pronunţată. Nu există posibilitatea de a substitui resursele financiare externe care nu vor intra în buget, doar ţara noastră nu are acces la resursele creditare pe pieţele internaţionale. Mai mult decât atât, resursele interne de împrumut  au devenit mai scumpe. Rata medie ponderată la valorile mobiliare de stat pe piaţa primară, adică rata dobânzii pe care o plăteşte guvernul pentru a împrumuta pe intern, a atins 16,3% în prima jumătate a anului curent, faţă de 5,5%  la începutul anului 2014”, a specificat Negruţa.

MIERCURI, 29 iulie

Numărul licenţelor eliberate pentru utilizarea frecvenţelor radio, în creştere


Numărul solicitanţilor de licenţe pentru utilizarea frecvenţelor radio de numerotare  din resursele limitate ale statului este în creştere. Potrivit unui comunicat de presă remis de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, în primul semestru al anul curent au fost eliberate 42 de licenţe de acest fel, cu 44% mai mult comparativ cu perioada respectivă a anului trecut. În majoritatea cazurilor, licenţele au fost eliberate furnizorilor de servicii de difuzare şi retransmisie a serviciilor de programe audiovizuale. La  solicitarea furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ANRCETI a eliberat 16 licenţe de utilizare a resurselor de numerotare, în baza cărora au fost atribuite 209,1 mii de numere telefonice.

Grevă la CFM

Angajaţii întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova protestează împotriva întârzierii plăţilor salariale cu două luni. Contactat de IPN, directorul CFM, Vladimir Cebotari, a declarat că este vorba despre protestul unor unităţi de la CFM, din diferite subdiviziuni, care nu afectează activitatea operaţională a întreprinderii „Există un spirit protestatar în cadrul întreprinderii. Situaţiile sunt vechi şi cele care au continuat, adică faptul că noi efectuăm plăţile salariale cu o întârziere de 60 de zile, dar noi le efectuăm. În fiecare zi facem plăţi în funcţie de încasările pe care le avem”, a declarat directorul CFM. Restanţele salariale sunt cauzate de reducerea încasărilor ca urmare a volumului scăzut de transportări generat de situaţia din Ucraina, unde până la conflictele de pe teritoriul ţării erau principalii beneficiari şi şi expeditori ai mărfurilor care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

● JOI, 30 iulie

Secretariatul Comunităţii Energetice salută deciziile ANRE de ajustare a tarifelor


Secretariatul Comunităţii Energetice salută deciziile Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), din 18 iulie, privind ajustarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale livrate consumatorilor finali şi stabilirea tarifelor pentru serviciile de distribuţie a acestor resurse energetice. ANRE face trimitere la o postare pe pagina oficială a Secretariatului Comunităţii Energetice, în care se menţionează că actuala ajustare a tarifelor la energia electrică a fost necesară pentru a evita o posibila criză energetică, care s-a intensificat odată cu deprecierea leului moldovenesc. Vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice, Dirk Buschle, a declarat că „decizia ANRE constituie e precondiţie necesară pentru stabilizarea sectorului energetic din Republica Moldova, dar ea trebuie continuată, făcându-se mai mulţi paşi şi reforme fundamentale”.

7 grupuri de producători au primit granturi în valoare totală de 6 milioane de dolari

Şapte grupuri de producători au primit, joi, certificate de confirmare a obţinerii granturilor în valoare totală de 6 milioane de dolari SUA pentru realizarea proiectelor lor investiţionale, în cadrul Programului de granturi pentru infrastructura post-recoltă al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Cele 7 grupuri de producători au participat la al treilea apel de granturi, desfăşurat în perioada aprilie-iunie 2015, şi au efectuat investiţii de circa 4 milioane de dolari SUA, dintre care 1,6 milioane de dolari SUA reprezintă partea de grant. În total la cel de-al treilea apel de granturi au participat 16 cooperative de întreprinzători agricoli. Comisia de evaluare şi selecţie a aprobat spre finanţare 14 dosare. Proiectele care au obţinut finanţare s-au referit la montarea a şapte frigidere cu capacităţi de păstrare de la 170 până la 1500 tone, în Ialoveni, Căuşeni, două în Edineţ, Cahul, Ungheni şi Hânceşti.

O fabrică de peleţi a fost dată în exploatare cu susţinerea Guvernului Japoniei

Prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă a fost dată în exploatare cu concursul Guvernului Japoniei în satul Paşcani, raionul Criuleni. Evenimentul a coincis cu aniversarea a 15-a de la lansarea proiectului moldo-japonez de asistenţă pentru fermierii neprivilegiaţi 2 KR. Fabrica de peleţi va asigura încălzirea pe timp de iarnă a 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiţi de către guvernul de la Tokio. „Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea ca până în anul 2020 cel puţin 25 la sută din resursele energetice folosite să o reprezinte biomasa. Moldova dispune de biomasă care ar putea să acopere chiar şi 30 la sută din resursele energetice utilizate”, a menţionat directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR, Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii.

● VINERI, 31 iulie

Pachetul agricol, votat în primă lectură


Pachetul de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor a fost votat aseară, 30 iulie, în prima lectură, în unanimitate. Deocamdată nu este clar când acesta va fi supus dezbaterilor pentru lectura a doua, dat fiind faptul că în cazul unor proiecte din pachet este nevoie de avizul Guvernului, iar astăzi este ultima şedinţă în plen a deputaţilor înainte de vacanţa care va dura până în septembrie. Unul dintre proiectele de lege votate în prima lectură prevede aplicarea cotei zero, pe 3 perioade fiscale consecutive, începând cu 1 ianuarie 2015, la plata impozitului pe venit pentru agenţi economici din agricultură, indiferent de forma juridică de organizare. Producătorii agricoli vor trebui să calculeze impozitul pe venit, dar nu vor achita sumele calculate la buget, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate în scopuri investiţionale, precum şi pentru procurarea resurselor necesare producerii agricole conform listei aprobate de Guvern.

Parlamentul a votat parcuri virtuale IT şi facilităţi pentru ele

Parcurile virtuale în domeniul IT, crearea cărora este prevăzută printr-o lege votată de Parlament vineri, 31 iulie, ai menirea să creeze condiţii mai bune pentru activitatea acestui sector important, dar şi să ofere oportunităţi mari pentru atragerea investiţiilor şi a veniturilor la bugetul ţării. Din aceste considerente şi cu aceste scopuri legislatorii au stabilit facilităţi semnificative pentru domeniul IT. Documentul votat în prima lectură prevede scutirea companiilor IT de Taxa pentru Valoare Adăugată şi taxe vamale la importul tehnicii de calcul, precum şi  achitarea unui impozit unic în mărime de 7%. În plus, noul cadru legislativ oferă condiţii pentru sistematizarea şi previzibilitatea controalelor, care pot fi efectuate nu mai des decât o dată la trei ani, legalizarea salariilor în plic, scoaterea din economia tenebră a companiilor din domeniu etc.

● SÂMBĂTĂ, 1 august

Moldova aplică norme europene privind inofensivitatea ambalajelor 

Materialele și obiectele din plastic reciclat, care vin în contact cu produsele alimentare, necesită să fie atât de inerte încât să împiedice transferul substanțelor constitutive în cantități ce pun în pericol sănătatea oamenilor sau pot modifica proprietățile organoleptice ale alimentelor. Prevederi în acest sens conţine Regulamentul sanitar privind materialele și obiectele din plastic reciclat desinat să vină în contact cu produsele alimentare, aprobat de Guvern. Siguranța materialelor din plastic reciclat poate fi garantată doar dacă procesul de reciclare este capabil să producă o calitate reproductivă a materialelor din plastic. Potrivit Ministerului Sănătăți, deșeurile din plastic pot fi contaminate cu substanțe provenite din utilizarea anterioară sau utilizarea cu substanțe provenite din plastic de uz nealimentar.

Majorarea tarifelor la energie poate duce la un cerc vicios, opinii 

Majorarea tarifelor la energia electrică era inevitabilă în condițiile în care inflația a crescut cu aproape 47% din 2009. Decizia va conduce însă la scumpiri în lanţ, care vor afecta în primul rând păturile social-vulnerabile. Subiectul a fost discutat la o masă rotundă privind îmbunătăţirea programului de eficienţă energetică pentru familiile cu venituri mici. Directorul tehnic al întreprinderii „Termoelectrica”, Iurie Răzlovan, spune că ridicarea tarifelor nu înseamnă că și banii se vor colecta. „Și atunci intrăm într-un cerc vicios – avem tarife ajustate, dar banii nu se colectează. Trebuie să înțelegem că acesta va duce la datorii și la probleme în interiorul întreprindeii și aici trebuie să existe un echilibru”, a spus acesta.

Fermierii pot cere de astăzi compensaţii 

Fermierii care au suportat pierderi în urma embargoului impus de către Federaţia Rusă la importul fructelor moldoveneşti în 2014 pot să depună, începând cu 1 august, cereri pentru primirea compensaţiilor. Anunţul a fost făcut de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Comisiile speciale instituite în cadrul primăriilor vor examina cererile depuse de agricultori, vor întocmi listele solicitanților şi le vor prezenta, până pe 7 septembrie, serviciilor teritoriale ale AIPA.  După verificarea corespunderii criteriilor de eligibilitate a dosarelor depuse, cererile şi listele vor fi transmise Comisiei centrale de profil din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei. La final, AIPA, în baza recomandării Comisiei centrale, în termen de 15 zile lucrătoare, va asigura perfectarea documentelor privind transferul compensațiilor la contul bancar al solicitantului, cu transmiterea acestora spre plată Ministerului Finanțelor, care va asigura efectuarea transferurilor respective.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.