RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 septembrie –01 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 26 septembrie

A fost lansat proiectul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit în Moldova


În Republica Moldova a fost lansat proiectul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. Diana Levcenco, consultant economic în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, a menționat că implementarea NCTS, instrument primordial în administrarea vamală, este mult așteptată pentru comunitatea de faceri. Acesta va asigura conexiunea cu sistemul transeuropean, facilitând în mod semnificativ traversarea frontierei de stat.

● MIERCURI, 27 septembrie

Simpozionul Industriei Turismului reunește la Chișinău experți din nouă state


Simpozionul Industriei Turismului reunește la Chișinău experți din nouă state care vor prezenta perspectivele de dezvoltare ale industriei turismului axate pe tendințele globale și bunele practici din domeniu. Ministrul culturii, Sergiu Prodan a declarat în debutul evenimentului că este importantă experiența profesioniștilor de peste hotare. „Moldova nu poate fi orice și peste tot. Cel mai important pentru noi este unicitatea și autenticitatea. Ceea ce poate oferi Republica Moldova este atât de individual încât această unicitate poate deveni extrem de atractivă pentru turiștii mondiali”, a declarat Sergiu Prodan.

Comercianții acuză lacune în procesul anulării patentei și cer moratoriu asupra acestuia

Anularea patentei de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul și trecerea la alte forme de activitate s-a făcut cu lacune. O spun reprezentanții titularilor de patentă, care cer moratoriu asupra acestui proces. Una dintre problemele semnalate este că bonul de casă pe care sunt nevoiți să îl elibereze comercianții conform noilor reguli conține date cu caracter personal. Pe el apare imprimat numele/prenumele comerciantului, adresa care coincide cu cea a domiciliului și chiar IDNP-ul din 13 cifre. 

● JOI, 28 septembrie

Ambasador Yan Wenbin: China și Moldova sunt două țări prietene și bune partenere


China și Moldova sunt două țări prietene și bune partenere. Cele două țări au susținut întotdeauna principiile de respect reciproc, egalitate, beneficii mutuale și neamestecul în treburile interne ale celeilalte și și-au acordat sprijin ferm în probleme ce privesc suveranitatea și integritatea teritorială. Partea chineză respectă dintotdeauna calea de dezvoltare aleasă independent de Moldova. Aprecieri în acest sens a făcut ambasadorul Chinei în Moldova, Yan Wenbin, în discursul rostit cu ocazia celei de-a 74-a aniversări de la proclamarea Republicii Populare Chineze.

Andrei Spînu: De anul viitor taxă de modernizare a Aeroportului nu va mai fi

Dispare integral taxa de modernizare a Aeroportului. Asigurările sunt date de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Potrivit oficialului, taxa de 9 euro a fost redusă la jumătate, iar începând cu anul viitor va fi exclusă complet. Potrivit oficialului, autoritățile caută investiții de cel puțin 200 de milioane de euro pentru modernizarea aerogării, însă nu intenționează reconcesionarea acestui obiectiv.

Autoritățile prezintă un proiect de dezvoltare a portului Giurgiulești

Portul de Stat Giurgiulești va fi dezvoltat așa ca în cinci ani să activeze la potențialul său maxim. Despre aceasta a comunicat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, într-o conferință de presă. Proiectul de dezvoltare presupune atragerea unui partener privat în cadrul unui tender internațional. Potrivit lui Andrei Spînu, după ani de stagnare a venit timpul ca portul să devină unul modern, competitiv și să impulsioneze economia din țară și regiune.

● VINERI, 29 septembrie

Subvenții pentru farmaciile deschise în sate


Rețeaua farmaceutică din țară este constituită din 1 510 farmacii autorizate. Distribuirea acestora este neuniformă, farmaciile fiind concentrate preponderent în municipii și centre raionale. Din totalul de 1 477 de sate, farmacii sunt în doar 418. Pentru a extinde rețeaua de farmacii în localitățile rurale, autoritățile au elaborat un proiect care prevede acordarea subvențiilor.

Ministerul Sănătății menționează în nota informatică a proiectului că oamenii din sate sunt nevoiți să se ducă în centrele raionale pentru procurarea medicamentelor. Acest fapt tergiversează tratamentul maladiilor cronice și implicit influențează creșterea morbidității în rândul populației, micșorând speranța de viață.

Energocom va achiziționa energie electrică de la MGRES și în luna octombrie

SA Energocom va continua în luna octombrie să achiziționeze energie electrică de la MGRES. Condițiile contractului prelungit astăzi au rămas neschimbate ca și prețul de achiziție, care va constitui 66 USD/MWh.

În octombrie MGRES va furniza 305 mii MWh, ce constituie aproximativ 85% din necesarul de consum al consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, precizează Energocom.

SÂMBĂTĂ, 30septembrie

Datoria externă brută a crescut cu aproape 7% în prima jumătate a anului


Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 6,8% comparativ cu finele anului 2022. La 30 iunie 2023 a totalizat 10 242,00 milioane de dolari. Conform datelor preliminare ale BNM, raportul datoriei externe brute la PIB a constituit 67,2%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de sfârșitul anului trecut.

Soroca invită la Festivalul Mărului

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național al Mărului se va desfășura pe 1 octombrie în preajma Cetății Soroca. Tradițional, alaiul pornește din fața Consiliului raional și merge spre cetate, unde au loc evenimentele festive şi cultural-artistice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE