● LUNI, 22 aprilie
Republica Moldova a înregistrat creșteri importante la exportul serviciilor IT
Republica Moldova a exportat în 2018 servicii IT în valoare de 164 de milioane de dolari americani, dublu față de anul 2016 și cu 40% mai mult comparativ cu 2017. Creșterea se datorează „conlucrării destul de eficiente dintre sectorul privat și sectorul guvernamental”, a apreciat Ana Chiriță, director de proiecte strategice la Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC). Ana Chiriță a menționat că în Republica Moldova a apărut un cadru legislativ favorabil dezvoltării IT, un regim fiscal mai favorabil pentru acest domeniu, a fost creat Moldova IT Park, o inițiativă a 15 companii membre ATIC și care acum reunește 400 de rezidenți, număr ce depășește așteptările inițiale privind veniturile prognozate.
BNM anunță că îmbunătățește supravegherea riscurilor de concentrare și al poziției valutare
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat modificări la Instrucțiunea cu privire la prezentarea de către bănci a rapoartelor COREP, în scopuri de supraveghere, și la Regulamentul cu privire la poziția valutară deschisă, pentru a îmbunătăți supravegherea riscurilor de concentrare și al poziției valutare. Deciziile au fost luate pentru a ajusta raportarea aferentă expunerilor mari și poziției valutare deschise la cerințele stabilite în cadrul normativ și ale celor mai bune practici de reglementare a piețelor financiar-bancare internaționale, se arată într-un comunicat al BNM.
● MIERCURI, 24 aprilie
Salariul minim garantat în sectorul real al economiei va fi de 2 775 lei
Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Astfel, angajatorii de la întreprinderi, organizații și alte instituții din sectorul real al economiei nu vor putea oferi muncitorilor o remunerare mai mică de 16,42 lei pe oră. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 24 aprilie. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se calculează în funcție de creștere sumară a indicelui prețurilor de consum și rata de creștere a productivității muncii. La rândul ei, rata de creștere a productivității muncii constituie raportul procentual dintre rata de creștere a valorii adăugate brute și rata de creștere a numărului scriptic mediu al salariaților.
● JOI, 25 aprilie
Guvernul a aprobat Cadastrul funciar
Moldova dispune de peste 2,2 milioane de terenuri agricole (22,5 mii de hectare terenuri irigate) din suprafața totală a republicii de 2 milioane 384,7 mii de hectare, potrivit Cadastrului funciar la situația din 1 ianuarie 2019, aprobat de Guvern în ședința de miercuri, 24 aprilie 2019. Conform Cadastrului, numărul deținătorilor de terenuri cu destinație agricolă se ridică la circa 1 milion 330 mii de proprietari. Terenurile proprietate publică a statului ocupă o suprafață totală de 784,2 mii de hectare sau 23,2 la sută din total, cele ale unităților administrativ-teritoriale – peste 702,06 mii de hectare. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1,89 milioane de hectare, proprietari ai acestora sunt peste 1 milion 282 mii de deținători.
Subvențiile acordate producătorilor agricoli se majorează
Sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane până la 5 milioane de lei pe an. De asemenea, va crește cu 50 la sută valoarea subvențiilor acordate grupurilor de producători. Aceasta potrivit modificărilor la Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, aprobate de Executiv. Noile prevederi au drept scop să asigure o utilizare mai eficientă a mijloacelor financiare prin direcționarea acestora către domenii cu valoare adăugată înaltă. Majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau unui grup de producători va crea premisele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii de post-recoltare și va crește posibilitățile de accesare a noilor piețe de desfacere.
FMI monitorizează independența instituțională a băncilor centrale
Un cadru robust și competent de guvernanță a băncii centrale, precum și o poziție financiară puternică în bilanțul contabil, constituie o garanție a stabilității prețurilor și stabilității sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă, spune Volodymyr Tulin, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Moldova. Într-o declarație de presă a oficialului, citată de IPN, se spune că FMI a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor. „Reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei și la fortificarea autonomiei sale. Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM”, se spune în declarație.
Un nou termen pentru finalizarea reparației a 80 km de drum
Autoritățile anunță un nou termen pentru finalizarea lucrărilor de reparație a 80 de kilometri din drumurile naționale Chișinău-Ungheni-Sculeni și Chișinău-Lăpușna, care trebuiau să fie date în exploatare în 2016. Noul termen a fost anunțat în cadrul unei întrevederi a ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, cu reprezentanţii companiei care execută reparațiile. Ministrul i-a îndemnat pe reprezentanții companiei Euro-Asian Construction Corporation Evrascon JSC din Azerbaidjan să urgenteze lucrările, astfel încât să fie respectate termenele stabilite. „Companiile selectate pentru reparație au acum un nou termen la dispoziție pentru a da drumurile în exploatare – luna noiembrie 2019”, a spus Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al MEI.
● VINERI, 26 aprilie
Tendința de înregistrare a contractelor de locațiune este în creștere, șef direcție FISC
Tendința de înregistrare a contractelor de locațiune este în creștere în ultimii ani. Astfel, în 2018, suma veniturilor din impozitele achitate în baza contractelor de locațiune a crescut cu 50% față de anul precedent și aceasta constituie 16 milioane de lei încasați. Declarația a fost făcută de Nicoleta Nemerenco, șefa Direcției generală conformare a Serviciului Fiscal de Stat, la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2. Funcționara spune că doar în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrate circa 3400 de contracte de locațiune. Funcționara explică această creștere prin faptul că anul trecut au fost efectuate acțiuni masive de informare a cetățenilor privind consecințele neînregistrării contractelor de locațiune și neachitării impozitelor respective.
Noi contracte de finanțare în cadrul programului „PARE 1+1”
Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii a semnat vineri, 26 aprilie, contracte pentru finanțarea în cadrul Programului „PARE 1+1” a 65 de afaceri, inițiate de moldoveni reveniți acasă de la munca peste hotare. Potrivit concepției „PARE 1+1”, fiecare leu investit de beneficiari din remitențe, este suplinit cu un leu sub formă de grant din cadrul Programului. Într-o conferință de presă, Petru Gurgurov, director interimar ODIMM, a precizat că cele 65 de afaceri vor contribui la dezvoltarea economică a 29 de raioane, inclusiv prin crearea locurilor noi de muncă. Iar investiția totală, atât mijloacele financiare ale beneficiarului, cât și parte de grant, se ridică la circa 40 de milioane de lei. Afacerile sunt în domeniul agricol, în industria de prelucrare, precum și în prestarea serviciilor, inclusiv medicale.
Transgaz a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chișinău
Contractele de achiziție pentru efectuarea lucrărilor aferente realizării gazoductului Ungheni-Chișinău, pentru cele șapte loturi ale investiției, au fost semnate de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA. Pe data de 2 mai va fi emis ordinul de începere a lucrărilor. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii se menționează că proiectul presupune construirea unei conducte de transport al gazelor naturale cu o lungime de 120 de kilometri și trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni. Este vorba și despre dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici.