● LUNI, 19 septembrie
Moldovagaz a depus la ANRE cerere de majorare a tarifului la gaz
SA „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cerere de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Furnizorul solicită un tarif de 27 665 lei/1000 m3 fără TVA pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă. În demers se cere ca noul tarif să fie aplicat din 1 octombrie. Potrivit ANRE, principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent. „Prețul de procurare a gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022”, se menționează într-un comunicat de presă al regulatorului.
● MARȚI, 20 septembrie
Andrei Spînu: Nu avem un răspuns cert din partea Gazprom ce se întâmplă după 1 octombrie
Incertitudine totală în privința livrării gazelor naturale din Rusia după data de 1 octombrie. Vicepremierul Andrei Spînu spune că partea rusă încă n-a venit cu un răspuns clar, dacă oferă sau nu gaz Republicii Moldova după această dată. Cert este că dacă Rusia nu închide robinetul după 1 octombrie, prețul de achiziție a gazului va fi unul mult mai mic față de cel achitat în prezent, întrucât formula de calcul pentru perioada de iarnă este una avantajoasă pentru Republica Moldova.
Agricultori din 20 de raioane au ieșit la protestul organizat de Forța Fermierilor
La protestul Forței Fermierilor participă agricultori din 20 de raioane, care și-au scos tehnica agricolă în 15 puncte din țară. Printr-un comunicat remis presei, organizatorii protestului anunță că sunt gata să prezinte orice informație despre locurile de staționare a tehnicii. Fermierii amenință că, dacă acțiunile lor regionale vor fi ignorate, următoarea etapă a protestului va fi aducerea tehnicii agricole în centrul Chișinăului. Revendicările protestatarilor rămân aceleași: amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA-ului din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor și adresarea către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.
Soluția IT pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor va fi funcțională până la sfârșitul anului, BNM
Soluția IT pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor și monitorizarea acționarilor bancari se află la etapa finală de implementare și urmează a fi lansată până la finele acestui an. Sistemul de ultimă generație, care va fi deținut de Banca Națională a Moldovei, este implementat cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).
FACEM - Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei
Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale, susținut de stat. Primele discuții publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM) au avut loc astăzi. Potrivit autorităților, FACEM va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară. Potrivit calculelor făcute de specialiști, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30 % față de cele practicate pe piața creditară actuală. Fapt ce va determina inițierea de noi afaceri și dezvoltarea celor existente.
● MIRECURI, 21 septembrie
Șeful Federației Fermierilor: Trebuie să ținem cont și de situația economică din țară
Directorul Executiv al Federației Fermierilor spune că entitatea pe care o conduce a renunțat la protestele planificate anterior împreună cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. Potrivit lui Vasile Mîrzenco, agricultorii din Republica Moldova trebuie să țină cont și de situația economică dificilă în care se află țara. Fermierul spune că acțiunile de sprijin, anunțate de ministrul Vladimir Bolea, sunt binevenite și i-au determinat pe mulți agricultori să renunțe de proteste.
● JOI, 22 septembrie
FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova
Fondul Monetar Internațional a dat miercuri undă verde pentru deblocarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autoritățile de la Chișinău în domeniul guvernanței fiscale și anticorupție. Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni dacă îndeplinește anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI.
ANRE a inclus pe agendă solicitarea Moldovagaz
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina vineri demersul SA „Moldovagaz” prin care este solicitată majorarea tarifelor la gazele naturale. În cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, „Moldovagaz” solicită un tarif de 27 665 lei/1000 m3 fără TVA pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă. Furnizorul cere ca noul tarif să fie aplicat din 1 octombrie.
Banii de la FMI vor fi folosiți la realizarea reformelor de sporire a rezilienței țării
Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional a finalizat evaluarea programului de finanțare susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova poate accesa 27 de milioane de dolari, bani care vor orientați spre realizarea reformelor esențiale pentru sporirea rezilienței țării și acoperirea cheltuielilor socio-economice, precizează un comunicat de presă al Guvernului. Finanțarea este necesară în situația în care războiul din Ucraina continuă să afecteze Republica Moldova. Inflația, creșterea prețurilor la alimente și energie, dar și riscurile legate de criza energetică implică efort sporit din partea Guvernului de la Chișinău. În acest context, directorii FMI au apreciat autoritățile moldovenești care, în pofida perioadei dificile, respectă angajamentul ferm pentru realizarea reformelor structurale sprijinite de FMI în domeniul fiscal, financiar, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, se arată în comunicat.
Perspectivele economice ale Moldovei rămân expuse unor riscuri excepțional de mari, FMI
Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări serioase, inclusiv efectele adverse ale războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, impactul negativ al inflației în creștere asupra puterii de cumpărare, precum și preocupările privind securitatea energetică. Ca rezultat, perspectivele economice ale Republicii Moldova rămân expuse unor riscuri interne și externe excepțional de mari. Declarația aparține directorului adjunct al FMI, Kenji Okamura, și a fost făcută în contextul în care Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat prima evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă.
Se majorează salariile asistenților parentali profesioniști cu studii profesional-tehnice
Salariile asistenților parentali profesioniști cu studii profesional tehnice se majorează cu 700 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 5,5%. Această categorie de angajați se numără printre cele pentru care Parlamentul a aprobat în prima lectură creșterea claselor de salarizare. Salariile majorate vor fi calculate pentru luna septembrie și achitate începând cu luna octombrie a anului curent. „Prin aceste modificări corectăm acea greșeală care s-a făcut în anul 2018 în grila de salarizare. Era o nedreptate pe care o simțeau foarte mulți. Mă bucur că am reușit să o corectăm”, a declarat în plen președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.
În august leul s-a depreciat cu 0,2% în raport cu dolarul SUA
În luna august leul moldovenesc s-a depreciat în valori medii cu 0,2% în raport cu dolarul SUA, până la 19,2996 USD/MDL, comparativ cu 19,2574 USD/MDL în luna iulie. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în august gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 113,1%, comparativ cu 125,9% în luna iulie 2022.
● VINERI, 23 septembrie
S-a scumpit gazul
Un metru cub de gaze naturale va costa aproape 30 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful 27 103 lei/1000 m3, la care se adaugă 8% TVA. SA „Moldovagaz” solicitase un tarif 27 665 lei/1000 m3 pentru punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă.
Noile tarife la gaz intră în vigoare la 1 octombrie
Noile tarife la gazele naturale intră în vigoare din 1 octombrie. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, factorul principal care a generat majorarea tarifelor este prețul de achiziție. Prețul mediu de procurare a gazelor naturale pentru trimestrul IV, prognozat în baza prevederilor contractuale la circa 1 165 dolari/1000 m3, este cu 28,7 % mai mare decât prețul mediu anual reflectat în prețurile reglementate în vigoare.
Gospodăriile țărănești vor fi înregistrate exclusiv la ASP
Din 1 ianuarie 2023, gospodăriile țărănești vor fi înregistrate exclusiv la Agenția Servicii Publice. Până acum această competență revenea primăriilor. Modificarea a fost promovată printr-un proiect de lege votat în această săptămână de către Parlament în lectura a doua.
● SÂMBĂTĂ, 24 septembrie
Pentru un apartament de 70 de metri pătrați factura va fi de peste 4 000 de lei
Consumul de gaze naturale depinde de timpul de afară, tipul locuinței, tipul cazanului, preferințele cetățeanului, dar nu în ultimul rând și de calitatea gazului natural. Explică expertul economic Veaceslav Ioniță. Calculele sale arată că, după majorarea tarifului la gaz până la aproape 30 de lei, pentru un apartament de 70 de metri pătrați factura va fi de 4 200 de le. Potrivit expertului, consumul variază de la 1,5 la 2,5 metri cubi de gaze per metru pătrat de locuință lunar. Media lunară este de circa 2 metri cubi de gaz pentru fiecare metru pătrat de locuință.