RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 25 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 19 februarie

Exporturile Moldovei au crescut cu 380 mln dolari, iar importurile – cu peste 800 mln


Valoarea mărfurilor exportate de Moldova pe parcursul întregului an 2017 a crescut cu 18,6% sau cu 380,5 milioane de dolari față de 2016. Din totalul mărfurilor exportate, 67,7% sunt mărfuri autohtone, iar restul 32,3% – mărfuri reexportare. Exporturile spre țările Uniunii Europene dețin o cotă de 65,9%, iar cele spre țările CSI – 19,1%. Moldova a mai exportat în Turcia – 4,3%, Elveția – 1,8%, China – 0,8% și alte state. Anul trecut, cea mai mare influență asupra creșterii exportului a avut-o exportul de legume și fructe, care a fost în creștere cu 46,1% în comparație cu ianuarie-decembrie 2016. De asemenea, au înregistrat creșteri și exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora – cu 37,1%, produse medicinale și farmaceutice – cu 28,1%, semințe și fructe oleaginoase – cu 19,5%, cereale și preparate pe bază de cereale – cu 15,2%, băuturi – cu 15,6%, îmbrăcăminte și accesorii – cu 14% etc.

MARȚI, 20 februarie

Pentru Moldova este important să-și cucerească în primul rând piața proprie, expert IDIS


Deficitul balanței comerciale al Republica Moldova arată că țara are nevoie de prudență în dezvoltarea capacităților de producție și de export, dar și de asigurarea cu brațe calificate de muncă și protecția investitorilor. Pentru Moldova este extrem de important să-și cucerească, în primul rând, piața internă de bunuri și servicii. Este opinia directorului de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în ianuarie-decembrie 2017 Moldova a exportat mărfuri în valoare de 2425,1 milioane de dolari, în timp ce importurile s-au cifrat la 4831,4 milioane de dolari.

Prețurile la benzină și motorină scad cu aproape un leu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 21 februarie, un litru de litru de benzină va costa cu 95 de bani mai puțin, iar unul de motorină – cu 90 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,67 lei, în comparație cu 18,62 în ultimele două săptămâni. Motorina va costa 15,58, comparativ cu 16,48 lei cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 6 martie.

Un calendar cu evenimente cultural-turistice a fost lansat în premieră

În premieră în Republica Moldova, a fost lansată o agendă centralizată a evenimentelor cultural-turistice organizate în 2018 sub brandul „Pomul Vieții”. Evenimentele incluse vin să promoveze folclorul și tradițiile, vinurile moldovenești, muzica, gastronomia și sportul. Calendarul include 28 de evenimente, dintre care 60% sunt organizate înafara Chișinăului, pentru orientarea fluxului de călători și către zonele rurale. Existența unei astfel de agende, spun autorii, va spori vizibilitatea festivalurilor importante și poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică pe plan local, regional și internațional. Calendarul este parte a campaniei de promovare a turismului peste hotarele țării #Fiioaspetelenostru, mediatizată pe portalul www.moldova.travel, pe rețelele de socializare, în presa locală și internațională, dar și în cadrul expozițiilor de profil.

Mediul de afaceri a devenit mai puțin nociv, studio

Agenții economici consideră că mediul de afaceri din Republica Moldova a devenit mai puțin nociv, arată studiul Băncii Mondiale „Costul reglementărilor afacerilor 2017”, prezentat astăzi, 20 februarie. Studiul se efectuează în Moldova de 15 ani și se referă la 17 domenii de intervenție a statului în activitatea de întreprinzător. Propunerile și sugestiile exprimate sunt luate în considerație la elaborarea politicilor de dezvoltare a businessului, a menționat Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Printre momentele pozitive evidențiate în studiu este reducerea duratei de înregistrare a afacerilor. Doar 10% din întreprinderi au întâmpinat dificultăți la înregistrare. Companiile abordate pe parcursul efectuării studiului menționează că au fost supuse unui număr mai mic de controale. În schimb, durata controalelor s-a extins. Cel mai des companiile sunt vizitate de autoritățile fiscale, numărul vizitelor de la FISC a crescut în 2017.

Beneficiarii de subvenții, obligați să folosească elemente de identitate vizuală

Producătorii agricoli care au beneficiat de subvenții în anul 2017 sunt obligați din acest an să utilizeze elemente de identitate vizuală, transmite IPN. Acest lucru este prevăzut de Regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului de subvenționare pentru anii 2017-2021, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Sunt trei tipuri de elemente de identitate vizuală. Autocolantul se aplică pe toate mașinile, utilajele și echipamentele pentru care suma subvenției este mai mare de 20 de mii de lei. Un alt element vizual este plăcuța informativă care se aplică în cazul în care suma subvenției este între 100 de mii și 500 de mii de lei. Cel de-al treilea element vizual este panoul informativ care se aplică în cazul în care suma subvenției este mai mare de 500 de mii de lei.

Scandalul laptelui este o campanie de denigrare a imaginii companiei, director JLC

Administrația companiei JLC, vizată în verificările efectuate de către ANSA, susține că scandalul laptelui este o campanie de denigrare a imaginii companiei, fără a preciza de către cine este organizată. Mai mult, producătorul spune că va ataca în judecată publicația care a afișat, la începutul lunii februarie, studiul care arată că lactatele sale conțin mai multe grăsimi vegetale decât se indică pe ambalaj. Potrivit sursei, angajații recunosc că folosesc grăsime vegetală la producerea unor lactate, însă totul e indicat pe ambalaj. Potrivit tehnologului Olga Galat, la ei toată producția turnată în pahare este naturală. În cazul smântânii ambalate în peliculă, este scris „produs de smântână”, deci conține grăsime vegetală.

● MIERCURI, 21 februarie

Abateri grave la o întreprindere de mezeluri din Anenii Noi


Abateri grave de la normele sanitare au fost depistate la o întreprindere de mezeluri din orașul Anenii Noi. Produsele, în valoare de peste 23 de mii de lei, au fost ridicate şi vor fi distruse. Inspectoratul General al Poliției menționează că verificările au fost efectuate împreună cu angajații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. S-au constatat abateri grave la tranșarea cărnii și păstrarea produselor din carne de porc. Peste 1500 de kilograme – oase, untură, picioare de porc, semifabricate – nu aveau marcaje cu data fabricării și termenul de valabilitate. Produsele au fost depozitate la Subdiviziunea teritorială siguranța alimentelor Anenii Noi, iar ulterior acestea vor fi distruse. Administrația întreprinderii riscă și amendă de până la 15 mii de lei.

Întreprinderile de stat vor avea mai mult timp pentru a prezenta dări de seamă către BNS

Întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat vor putea să prezinte Biroului Național de Statistică dările de seamă privind mărimea și circulația proprietății publice aferente rezultatelor anuale ale activității până la 31 martie. O inițiativă în acest sens este înaintată de Ministerul Finanțelor. Actualmente data limită este 25 ianuarie. Extinderea termenului este motivată prin intenția de a oferi entităților mai mult timp pentru verificarea datelor, astfel încât să se evite furnizarea unor informații prealabile, neexacte. În Republica Moldova sunt înregistrate peste 240 de întreprinderi de stat și 70 de societăți pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat.

Transportatorii de mărfuri pot circula din nou prin postul vamal „Costești”

Se reia ieșirea din țară prin postul vamal de frontieră „Costești” a autocamioanelor fără mărfuri (cu excepția autocisternelor și remorcilor de tip termos), precum și a mărfurilor și mijloacelor de transport ale titularilor statutului de Agent Economic Autorizat (AEO). Traversarea frontierei prin acest post vamal (ieșire) a autocamioanelor cu mărfuri destinate exporturilor a fost sistată în 10 mai 2010, fiind motivată, la acea perioadă, prin infrastructura deficitară și insuficiența echipamentelor tehnice de control. Serviciul Vamal menționează că reluarea traficului, pentru anumite categorii de transportatori, este posibilă după repunerea în funcțiune, cu suportul Guvernului SUA, a mai multor echipamente mobile de scanare, dar și după diversificarea instrumentelor antifraudă. În  noiembrie 2017, măsura a fost aplicată și în postul vamal „Cahul”. Agenții economici și transportatorii de mărfuri sunt îndemnați să opteze și pentru aceste posturi vamale, astfel încât să fie evitată suprasolicitarea celorlalte.

Unii producători preferă să fie amendați decât să se conformeze standardelor, opinie

Anumitor producători le este mai convenabil sau chiar mai simplu să plătească o amendă, care este de aproximativ 12-15 mii de lei, decât să se conformeze standardelor, pentru că acolo deja este vorba de investiții mult mai mari. De această părere este Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, instituție care a comandat cercetarea de laborator a produselor lactate. „ANSA a menționat încă o dată faptul că anul trecut au făcut mai multe analize de laborator, anumite inspecții și au depistat produse neconforme la anumiți operatori alimentari și au aplicat, desigur, amenzile în conformitate cu legislația care există la momentul de față. Vedeți că ei au făcut analizele acum în februarie și iarăși se confirmă că anumite produse sunt neconforme”, a declarat Sorin Mereacre.

Administratorul „Roshen” a confirmat faptele privind business-ul cu „Sheriff”srl, făcute publice de RISE Moldova

Veaceslav Moskalevski, administratorul corporației de cofetărie „Roshen”, aparținând președintelui Ucrainei Petro Poroshenko, a confirmat colaborarea cu „Sheriff” srl al oligarhului transnistrean Victor Gușan. „Chestia e că avem de a face cu ei în calitate de rezidenți ai Moldovei, înțelegeți? <…> De fapt, doar nu sunt informat că e o zonă separatistă regiunea transnistreană. Aceasta are loc de 10 sau de 20 de ani”, a mărturisit Moskalevski. Răspunzând la întrebarea de ce bunurile erau expediate direct în raioanele din stânga, ocolind controlul Moldovei, conducătorul companiei a justificat prin aceea că „așa iese pentru că la hotarul Moldovei și Ucrainei pe segmentul transnistrean nu sunt grănicerii moldoveni”. Mai mult, businessmanul e convins că din Ucraina „poți ajunge în Moldova doar traversând Transnistria”.

Directorul ANRE confirmă că există premise pentru micșorarea tarifelor la gazele natural

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, confirmă că există premise pentru micșorarea tarifelor la gazele naturale, dar nu în măsura în care au anunțat mai devreme unii experți în energetică. ANRE va desfășura în viitorul apropiat dezbaterile publice pentru ajustarea tarifelor. Tudor Copaci a spus miercuri, 21 februarie, la ședința comisei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, că tarifele vor scădea cu cel mult 25%. „Avem marjă de scădere din partea cursului valutar. Atunci era 21 de lei și ceva, acum este 16 lei și ceva (pentru un dolar). Și avem o mică marjă de scădere din partea prețului (de import al) gazelor naturale. Atunci era 200 de dolari, acum Moldovagaz a prezentat 178 de dolari”, a spus Tudor Copaci.

Apă-Canal Chișinău a investit 24 mln lei, din fonduri proprii, în reabilitarea rețelelor

Societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chișinău” a investit pe parcursul anului trecut, din fondurile întreprinderii, 24 de milioane de lei în lucrări de renovare a rețelelor de apeduct și canalizare. Într-un comunicat de presă, furnizorul de apă din capitală menționează construcția apeductului dinspre or. Sângerea spre Staţia de pompare Codru, cu o lungime de 4,5 km. Lucrările au început în 2014, 2017 fiind anul finalizării proiectului. Valoarea totală a lucrărilor se estimează la18,5 milioane de lei. În Bubuieci, o altă suburbie a capitalei, au avut lucrări de reconstrucție a apeductului din străzile: Gagarin, Serghei Lazo, Alexei Mateevici, Ion Creangă și 27 August. Rețele de apă sunt cu diverse diametre și au, în total, o lungime de 1,2 km. Devizul de cheltuieli a fost de 405 mii lei. De asemenea, în 2017 a avut loc reconstrucția apeductului cu D-500 din sos. Hâncești, mun. Chișinău, cu o lungime de 1,7  km, iar costul lucrărilor s-a ridicat la 1,7 milioane de lei. În paralel, s-au făcut lucrări la colectorul de canalizare din str. Grenoble, 106, D-800, cu o lungime de circa 200 de metri, dar și la colectorul din str. Grenoble, 9. Valoarea lucrărilor respective este de 3,2 milioane de lei. Furnizorul menționează și strămutarea rețelei de apă din bd. Moscova, lucrări care au costat întreprinderea circa 500 de mii de lei.

● JOI, 22 februarie

Ministerul Agriculturii: Cu cât prețul este mai mare, cu atât este mai mare concentrația de suc în ambalaj


Cu cât prețul unui litru de suc este mai mare, cu atât este mai mare concentrația de suc în acel ambalaj. Prețurile mici sunt un indicator al faptului că un produs este mai puțin natural. Declarația a fost făcută de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul unei emisiuni tv. Potrivit lui, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită la eticheta de pe ambalaj atunci când doresc să cumpere suc. „Cel mai simplu pentru consumator este să verifice pe etichetă din ce este produs respectiva licoare”, spune Iurie Ușurelu. Potrivit lui, un suc natural nu trebuie să conțină adaosuri de zahăr, miere sau alți îndulcitori.

Furnizării de apă vor încheia contracte individuale cu proprietarii de locuințe

Operatorii care prestează servicii publice de alimentare cu apă și canalizare vor încheia contracte individuale cu fiecare proprietar de locuințe, la solicitarea uneia dintre părți. Contractele se vor semna în termen de 30 de zile din momentul depunerii solicitării. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament, în lectură finală, la ședința din 22 februarie. În nota informativă a proiectului se spune că legea în vigoare încalcă drepturile consumatorilor. Serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare sunt prestate în baza unor contracte încheiate cu toți proprietarii apartamentelor din bloc, iar volumul de apă consumator de unii locatari și neachitat de către aceștia este pus pe seama proprietarilor care îşi onorează plățile.

Angajatorul va depune notificări în cazul concedierilor collective

Angajatorul care intenționează să facă concedieri colective va trebui să informeze în scris despre acest lucru reprezentanții salariaților din unitate, cu 30 de zile înainte, indicând motivele și perioada concedierilor. O copie a notificării va fi transmisă Agenției pentru ocuparea forței de muncă. Un proiect de completare a Codului Muncii în acest sens a fost aprobat de Guvern și are ca scop transpunerea unei directive europene cu privire la concedierile colective. Concedieri colective sunt atunci când angajatorul, într-o perioadă de 30 zile, concediază 10 salariați în unitățile în care numărul salariaților la sfârșitul lunii  precedente lunii declanșării concedierilor se încadrează între 20 și 29 de persoane. În unitățile care au între 100 și 299 de salariați, concedieri colective sunt atunci când sunt eliberați din funcție cel puțin 10% din angajați. Pentru întreprinderile mai mari, este prevăzută cifra de 30 de salariați concediați.

Regulamentul de implementare a programului „Prima casă”, aprobat

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul de implementare a programului de stat „Prima casă”, ultimul document necesar pentru a pune în aplicare acest program. Aprobarea regulamentului va fi urmată de unele proceduri tehnice, precum semnarea contractelor de colaborare cu băncile implicate și elaborarea câtorva contracte-tip. Ministerul Finanțelor își propune să realizeze aceste acțiuni în timp cât mai restrâns. Data din care cetățenii pot depune cererile de creditare și băncile participante la program vor fi anunțate în scurt timp. Programul a fost elaborat pentru a ajuta familiile să-și procure prima locuință în condiții mai avantajoase de creditare decât cele de piață. Iar statul garantează 50% din soldul creditului acordat. Plafonul anual al garanțiilor de stat și suma mijloacelor financiare destinate executării acestora vor fi stabilite anual. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare de 50 milioane de lei.

● VINERI, 23 februarie

ANRE propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018. Propunerea este anunțată pe site-ul anre.md, la rubrica transparență decizională şi consultări publice. Mai devreme, directorul general ANRE, Tudor Copaci, a spus în cadrul unor audieri în comisia parlamentară de profil că există premise pentru micșorarea tarifelor, atât pe partea oscilațiilor de curs valutar, cât și în condițiile micșorării prețului de import al gazelor. Mai mulți experți în energetică au estimat că tarifele ar trebui să scadă cu 30%. Consumatorii casnici achită în prezent pentru un metru cub de gaze naturale 6,3 lei, inclusiv TVA (8%).

Peste 1700 de kilograme de carne a fost nimicită la Drochia

După ce, acum două zile, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a dispus distrugerea a 1500 de kilograme de carne și produse din carne la o întreprindere de mezeluri din orașul Anenii Noi, din cauza neconformităților depistate, astăzi inspectorii ANSA au ridicat peste 1700 de kilograme de carne de la o altă întreprindere de procesare, din satul Nicoreni, Drochia. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, carnea nu avea acte de calitate și de proveniență. În cadrul verificărilor inopinate la întreprinderea din Nicoreni a fost depistat și un lot de materie primă cu termen de valabilitate expirat. Conform Regulamentului privind produsele alimentare neconforme, s-a decis nimicirea imediată a lotului de carne. Potrivit procesului-verbal întocmit, agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 150 de unități contravenționale (7500 de lei).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.