RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 24 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 19 mai

Precipitaţiile abundente din ultima vreme prezintă pericol pentru culturile agricole 

Specialiştii în domeniul protecţiei plantelor avertizează că, din cauza ploilor din ultima perioadă, mai multe culturi agricole riscă să fie afectate de boli şi dăunători. Astfel, pe câmpurile de păioase de toamnă este posibilă dezvoltarea bolilor care, necombătute, vor duce la diminuarea drastică a producţiei. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, principalii dăunători ce vor afecta culturile de cereale în aceasta perioadă vor fi ploşniţa asiatică a cerealelor, popularea căreia a început să crească în a doua decadă a lunii aprilie, iar spre finele lunii, se vor înmulţi în masă muştele cerealelor, viermele roşu al paielor şi păduchii. Specialiştii menţionează că tratamentul împotriva dăunătorilor se poate efectua prin utilizarea insecticidelor omologate, conform Registrului de Stat.

Numărul declaraţiilor de venit, în creştere semnificativă 

Subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat(SFS) au recepţionat 157 mii de declaraţii din partea persoanelor fizice privind veniturile obţinute în anul 2013, cu 35 mii mai multe decât în 2012. Prisăcaru a informat că, potrivit datelor prealabile, se atestă şi o majorare a veniturilor declarate pentru 2013 cu circa 28 mlrd lei, sau cu 7,7 la sută mai mult decât pentru 2012. S-a majorat şi suma impozitului pe venit aferentă declaraţiilor. Aceasta a constituit 2,2 mlrd lei, cu peste 10 la sută mai mare decât pentru 2012. Şeful IFPS a spus că în prezent datele privind campania de declarare a veniturilor pentru 2013, care s-a încheiat la 31 martie, se află la etapa finală de procesare şi în curând vor fi prezentate publicului larg. Însă şi din datele disponibile se observă o schimbare de atitudine a contribuabililor faţă de obligaţiile fiscale.

Problemele cu care s-ar confrunta Moldova dacă ar adera la Uniunea Vamală sunt mari 

Aderarea la Uniunea Vamală este problematică, mai ales pentru statele care sunt deja membre al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau care îşi doresc acest statut. Republica Moldova, în caz că ar decide să adere la Uniunea Vamală, va fi nevoită să achite tarife mai mari pentru servicii şi bunuri, dar va fi şi sancţionată de către OMC pentru decizii unilaterale. Despre aceasta au vorbit membrii Echipei Economice Germane pentru Moldova, într-un briefing susţinut la Chişinău. Şeful Echipei Germane pentru Moldova, Ricardo Giucci, a remarcat că Uniunea Vamală este doar un proiect care se confruntă cu probleme de constituire. Expertul a specificat că una dintre ţările fondatoare – Kazahstan – doreşte să devină membru al OMC, dar faptul că urmează să facă parte şi din Uniunea Vamală îi creează probleme la acest capitol.

Vânzători de la piaţă amendaţi 

Amenzi fiscale şi contravenţionale de aproape 20 de mii de lei vor fi aplicate agenţilor economici de la 2 pieţe din capitală pentru încălcări în activitatea desfăşurată. Inspectorii fiscali au efectuat peste 30 de controale la piaţa „Calea Basarabiei” şi la cea de pe str. Calea Moşilor, unde au depistate 23 de cazuri de desfăşurare a activităţii de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat. De asemenea, a fost depistat şi un caz de neutilizare a maşinii de casă şi control, se menţionează într-un comunicat de presă remis de instituţie.

● MARŢI, 20 mai

Creşte numărul obiectelor asupra cărora se aplică protecţia intelectuală la frontieră 

Serviciul Vamal raportează o creştere de 13%, comparativ cu anul trecut, a obiectelor asupra cărora se aplică protecţia intelectuală la frontieră. În prezent sunt înregistrate circa 500 de obiecte asupra cărora se aplică protecţia intelectuală la frontieră. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, pe parcursul anului 2013 au fost înregistrate 81 de reţineri cu mărfuri susceptibile a fi contrafăcute. În incinta Centrului de instruire a colaboratorilor vamali a fost lansat Muzeul mărfurilor contrafăcute reţinute de către Serviciul Vamal, care are drept scop consolidarea capacităţilor în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală la frontieră.

MIERCURI, 21 mai

Măsurările în sectorul energiei electrice provoacă cheltuieli nejustificate consumatorilor 

Pachetul de acte normative elaborat de către ANRE s-a distanţat de soluţionarea problemelor care apar în relaţia furnizor-consumator de energie electrică. În consecinţă, consumatorii suportă cheltuieli nejustificate, a constatat preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie Electrică, Nicolae Mogoreanu, la o masă rotundă organizată de Institutul Naţional de Metrologie cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei. Potrivit lui Nicolae Mogoreanu, reglementările nu stipulează clar punctele de evidenţă comercială a energiei. Punctele se află la o distanţă mare de consumatori. Consumatorul nu are acces să controleze funcţionalitatea şi dinamica consumului. Sunt obiecţii şi în ceea ce priveşte calcularea pierderilor incluse în tarif, a mai spus Nicolae Mogoreanu.

20 de ţări s-au adunat la Chişinău pentru a discuta despre dezvoltarea regiunilor 

Oficiali din 20 de ţări, responsabili de domeniul dezvoltării regionale, s-au adunat la Chişinău, la cea de-a 4-a ediţie a Conferinţei de cooperare internaţională „Depăşirea disparităţilor regionale”. Ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, a spus la deschiderea conferinţei, că pentru Republica Moldova este important acest subiect pentru că toate regiunile trebuie să beneficieze de proiecte importante pentru dezvoltare. Ministrul Marcel Răducan a subliniat că în cadrul grupurilor de lucru reprezentanţii administraţiei publice locale vor realiza un schimb de bune practici cu omologi din alte ţări referitor la identificarea şi elaborarea proiectelor în domeniul dezvoltării regionale, precum şi vor cunoaşte modele de implementare a politicilor, proiectelor şi programelor în acest sens.

Guvernul a aprobat Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2013 

Veniturile acumulate în 2013 la bugetul de stat pe toate componentele au constituit 22,43 mlrd lei, cu o creştere de 11,7% comparativ cu anul 2012. Din suma totală a încasărilor, veniturile fiscale au constituit 81,7%, veniturile nefiscale – 3,6%, mijloacele speciale ale instituţiilor publice – 2,9%, iar granturile au constituit 8,7% din totalul veniturilor. În partea ce ţine de cheltuieli, în 2013 acestea au alcătuit 23,9 mlrd lei, cu 10,3% mai mult ca în 2012. Cheltuielile de ordin social au constituit 39,8% din suma totală, cele de ordin economic – 18,7%, cheltuielile pentru apărare naţională, menținerea ordinii publice şi pentru securitatea națională – 9,1%, iar cheltuielile pentru serviciul de stat cu destinaţie specială – 5,8% din cheltuieli.

● JOI, 22 mai

IFAD creditează Moldova cu 16 milioane de dolari într-un program rural 

Guvernul a aprobat şi a propus Parlamentului spre ratificare Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în vederea realizării Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă IFAD VI. Programul îşi propune creşterea rezistenţei climatice la producerea agricolă pentru 62 de mii de persoane, prin implementarea tehnologiilor de conservare şi prin practici de îmbunătăţire a calităţii solului. În cadrul programului vor fi oferite servicii financiare şi de consultanţă fermierilor, dar şi credite investiţionale pentru iniţierea şi desfăşurarea afacerilor.

Datele cu privire la ajutoarele de stat vor fi sistematizate în mod electronic 

Guvernul a aprobat conceptul sistemului informaţional automatizat Registrul ajutoarelor de stat, iar Consiliul Concurenţei şi ÎS „Registru” va asigura funcţionarea acestuia. Necesitata instituirii unui mecanism de evidenţă a ajutoarelor de stat este prevăzută într-o lege adoptată la 15 iunie 2012. Sarcina de bază a registrului va fi sistematizarea datelor cu privire la ajutoarele de stat, persoanelor care beneficiază de acest ajutor, cine sunt furnizorii şi care sunt sectoarele economiei în care se acordă acesta. „Republica Moldova va deveni prima ţară din Politica de Vecinătate a Uniunii Europene care va avea un astfel de registru. Acesta va permite edificarea unei economii de piaţă în care statul asigură protecţia concurenţei şi menţine un mediu concurenţial normal”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare.

Eliminarea constrângerilor pentru mediul de afaceri, pas cu pas 

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a prezentat în şedinţa Guvernului o informaţie privind acţiunile întreprinse în ultimele trei luni în contextul Foii de parcurs pentru eliminarea constrângerilor pentru mediul de afaceri, aprobată în septembrie anul trecut. Oficialul a menţionat modificarea Codul Fiscal în parte ce se referă la termenul de achitare a TVA şi a taxei vamale. Noul termen este stabilit în limita a 180 de zile la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar şi articolelor de completare care se utilizează la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export.

Întreprinderile de stat nu vor mai achiziţiona servicii de la băncile cu probleme 

Întreprinderile de stat sau municipale şi societăţile cu capital integral sau majoritar public nu vor mai putea achiziţiona servicii financiare de la instituţiile financiar-bancare ale căror indicatorii prudenţiali nu vor corespunde normativelor stabilite de Banca Naţională a Moldovei. Un regulament în acest sens a fost aprobat de către Guvern. „În cazul în care o bancă nu corespunde normativelor legale stabilite de BNM, dar oferă servicii financiare, aceasta pune în pericol nu doar activitatea sa, dar şi a agentului economic, care la un moment anumit poate să nu aibă capacitate de plată. Scopul regulamentului este de a proteja mijloacele financiare şi resursele întreprinderilor de stat sau municipale şi a societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public”, a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu.

Importul de tractoare va fi scutit de TVA 

Importul de tractoare, tehnică agricolă şi echipamente de irigare va fi scutit de TVA. Guvernul a dat aviz pozitiv unei completări în acest sens în Codul Fiscal. Potrivit proiectului de lege, de acestă facilitate vor beneficia doar agenţii economici producători. La 24 aprilie anul curent, a intrat în vigoare modificarea la Codul Fiscal prin care a fost abrogată scutirea de TVA pentru tractoare şi tehnica agricolă. De la acea dată foarte mulţi agenţi economici s-au pomenit într-o situaţie dificilă. Tehnica agricolă şi tractoarele importate stau în vamă pentru că producătorii nu dispun de surse financiare pentru a plăti TVA la devamare.

120 de milioane de euro pentru susţinerea agriculturii 

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova, prin Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD), 120 de milioane de euro pentru susţinerea agriculturii. Despre aceasta a vorbit joi, 22 mai, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, aflat în vizită la Chişinău. Programul cuprinde anii 2014-2020. Prin acesta, Moldova va găsi soluţii cum să nu fie perdantă în Acordul de Asociere, pe segmentul liberului schimb pe domeniul agricol, şi cum să susţină financiar dezvoltarea competitivităţii agriculturii, a declarat comisarul european. O parte din bani vor fi alocaţi Ministerului Agricultorii şi Industriei Alimentare, pentru finanţarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Agricolă şi Rurală. „Tocmai de aceasta noi am insistat mult să se adopte această strategie, deoarece ea cuprinde şi măsuri de investiţii în agricultură şi în sectorul agroalimentar de aliniere la norme şi standarde europene pentru produsele agroalimentare”, a subliniat oficialul.

Patronatele îşi doresc o conlucrare mai bună cu autorităţile 

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) îşi propune să consolideze întregul mediul de afaceri sub umbrela sa pentru a avea un cuvânt mai greu atunci când negociază cu autorităţile. Despre aceasta a vorbit preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, la şedinţa generală a confederaţiei, la 4 ani de activitate. Leonid Cerescu a menţionat că premierul Iurie Leancă s-a consultat cu patronatele atunci când şi-a stabilit programul de activitate în funcţia deţinută, însă intenţiile ulterioare ale CNPM de a se întâlni şi şeful executivului nu s-au soldat cu succes. În ultimii 4 ani, în ţară au fost mai multe perioade de instabilitate politică. Leonid Cerescu susţine că această situaţie a marcat şi activitatea patronatelor. Cu toate acestea, s-a reuşit obţinerea unor rezultate pozitive, precum revenirea la TVA de 8% pentru producţia agricolă primară şi zahăr. Printre reuşite se înscrie şi implementarea Standardelor Naţionale de Contabilitate, în două etape – în 2014 benevol şi din 2015 obligatoriu.

Moldova şi Cehia vor intensifica relaţiile economice 

Relaţiile economice dintre Republica Moldova şi Cehia vor fi intensificate în baza unui acord de cooperare economică şi industrială între cele două state, semnat astăzi, 22 mai, la Chişinău. Investitorii cehi sunt invitaţi să lanseze afaceri în Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti a spus, la conferinţa de presă susţinută în comun cu omologul său ceh, Miloš Zeman, că se doreşte valorificarea potenţialului economic al celor două state, iar noi perspective de colaborare se deschid odată cu crearea Zonei de comerţ liber cu UE. „Companiile din Cehia sunt binevenite în Moldova”, a subliniat şeful statului. Nicolae Timofti a mai spus că Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară pentru a continua să promoveze cu succes reformele lansate şi să poată face faţă provocărilor de orice gen.

● VINERI, 23 mai

Zona de comerţ liber cu UE înseamnă restructurarea economiei moldoveneşti, expert german 

Zona de comerţ liber cu UE înseamnă o restructurare cuprinzătoare a economiei Republicii Moldova şi este o posibilitate ca aceasta să devină independentă. Nu înseamnă însă o separare de piaţa rusească. Moldova are nevoie de o economie puternică pentru a face faţă crizelor precum embargoul rusesc la vinuri. Despre aceasta a vorbit Weronika Priesmeyer-Tkocz, director de programe la Academia Europeană din Berlin, la dezbaterile cu tema „Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător: importanţă, angajamente şi perspective de dezvoltare pentru Republica Moldova” finanţată de Fundaţia Hanns Seidel şi implementată de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. Expertul german spune că embargourile impuse de Rusia influenţează Moldova, care, din această cauză, acţionează mai nesigur în raport cu UE. Rusia poate impune în continuare embargouri pe când UE va da o posibilitate de colaborare economică mai strânsă.

Tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului dezvoltă împreună idei de afaceri 

42 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut schimb de experienţă şi au stabilit relaţii de colaborare în cadrul unei conferinţe organizată la Tiraspol, în perioada 22-23 mai, de către Camera de Comerţ şi Industrie din Tiraspol, în parteneriat cu AXA Management Consulting. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, care are ca obiectiv crearea oportunităților de angajare pentru tinerii din zona de securitate şi regiunea transnistreană.

● SÂMBĂTĂ, 24 mai

Săptămâna viitoare se decide dublarea cotelor de export în UE 

Până la semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE urmează să fie dublate cotele de export pentru unele fructe şi legume moldoveneşti. Statele membre UE se vor expune asupra acestui fapt săptămâna viitoare, după ce Comisa Europeană a venit deja cu propunerea dată. Despre aceasta a comunicat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la o întâlnire cu producătorii agricoli din Moldova. Comisarul a remarcat că premierul Iurie Leancă s-a adresat acum o lună şi jumătate către Comisa Europeană cu o scrisoare în care spunea că autorităţile de la Chişinău sunt îngrijorate de posibilitatea introducerii unor noi embargouri din Est pentru producţia din Moldova, precum fructele şi legumele, şi a rugat să fie dublate cotele de export negociate anterior în Acordul de Asociere la partea privind Zona de comerţ liber.

În Acordul de Asociere, Moldova a impus cote de import pentru producţia europeană 

Republica Moldova a stabilit cote pentru producţia europeană care poate fi importată pe piaţa moldovenească. Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor Zonei de comerţ liber, anual în Moldova vor putea ajunge doar până la câte 4 mii tone de carne de porc şi de pui. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a vorbit despre aceasta la o întâlnire cu producătorii agricoli din Moldova. De asemenea, UE va putea importa în Moldova 1000 de tone de lactate şi 1700 de tone de produse procesate. Dulciuri vor putea fi importate în cantitate de 640 de tone, iar zahăr – 5400 de tone. Cotele pentru UE au fost stabilite în funcţie de exportul făcut anterior pe piaţa moldovenească. Produsele europene vor ajunge treptat pe piaţa moldovenească.  Aceste măsuri au scopul să protejeze producătorii autohtoni.

Metodologii sectoriale de planificare a controalelor de stat 

Un pachet, care include 18 decizii privind metodologiile sectoriale de planificarea a controalelor de stat asupra activităţii de întreprinzător, în baza analizei criteriilor de risc, a fost aprobat recent de către Guvern. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a menţionat, într-un interviu, că metodologiile sectoriale vor eficientiza procesul de selectare a agenţilor economici supuşi controlului. Criteriile de risc vor fi apreciate în funcţie de prestaţia agentului economic şi istoria sa: de când este prezent pe piaţă, dacă a mai comis încălcări. În baza acestor şi altor date, va fi acordat punctajul după o scară prestabilită şi vor fi determinate riscurile, a specificat Valeriu Lazăr.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE