RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18-24 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 18 martie

Moldova va procura de la 1 aprilie energie electrică mai scumpă


Prețul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie va fi de 54,2 $/MWh, o creștere de 2% față de prețul actual. Volumul de energie necesar întreprinderii de distribuție va fi asigurat de Energocom, în proporție de 85% de la „Centrala Electrică Moldovenească” (Centrala de la Cuciurgan) la prețul de 52,4 $/MWh și în proporție de 15% de la „DTEK Pavlogradugoli” din Ucraina la prețul de 64,4 $/MWh. Într-un comunicat de presă al Gas Natural Fenosa se spune că a fost finalizat procesul de contractare a energiei electrice pentru perioada 01.04.2019 - 31.03.2020. La etapa finală de adjudecare, doi potențiali furnizori, CERS Moldovenească și ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” s-au retras din concurs prezentând ofertele lor către Energocom, ultimul participând nemijlocit la ședința de adjudecare a ofertei. În urma negocierilor purtate, oferta inițială, prezentată de către Energocom, a fost îmbunătățită. Pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019 prețul mediu de achiziție constituie 5,24 cenți USD/kWh.

De câteva zile, terenurile sunt însămânțate cu grâne, mazăre, rapiță și sfecla de zahăr

Agricultorii au dat startul lucrărilor agricole de primăvară. De câteva zile, terenurile sunt însămânțate cu cereale, mazăre, rapiță și sfecla de zahăr. Vasile Şarban, șef de direcție la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat pentru IPN că, imediat cum va trece perioada înghețurilor târzii de primăvară, care de obicei se înregistrează în prima și a doua decadă a lunii aprilie, agricultorii vor putea însămânța terenurile cu porumb, floarea soarelui și cartofi. Potrivit lui Vasile Şarban, în acest moment rezerva de umiditate în sol este suficientă. În cazul în care se vor înregistra temperaturi de circa 20 de grade Celsius mai multe zile la rând, vor apărea îngrijorări.

Au fost cumpărate acțiunile Moldindconbank

Compania Doverie-Invest din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, a achiziționat 3 173 751 de acțiuni ale băncii de importanță sistemică Moldindconbank, ca pachet unic, la valoarea de 764 048 815,74 lei. Acțiunea de cumpărate a avut loc, astăzi, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori. Într-un comunicat de presă al Agenției Proprietății Publice se menționează că tranzacția va fi finalizată pe 22 martie, conform regulilor pieței reglementate privind organizarea și efectuarea tranzacțiilor cu pachetele unice de valori mobiliare pe piața reglementată a Bursei de Valori. Pachetul de 63,89% acțiuni a fost vândut la prețul expus de 240,74 lei per unitate.

Tarifele la gazele naturale ar trebui ajustate, expert

Expertul în energetică Ion Preaşcă spune că anumite evoluții arată că ar trebui ajustate tarifele la gazele naturale. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, jurnalistul, întrebat despre scumpirea gazului importat din Rusia, a spus că anul trecut acesta s-a majorat cu aproape o treime, depășindu-se devierea de 5% inclusă în Metodologia de calculare a tarifelor la gazele naturale. În opinia lui Ion Preaşcă, tariful pentru consumatori ar trebui ajustat treptat, ca să fie evitată situația din 2015, când a fost nevoie de o majorare bruscă și care a fost resimțită negativ de populație. Despre faptul că Moldovagaz încă n-a cerut majorarea tarifului pentru consumatori, deși de la 1 ianuarie are de înfruntat scumpirea importului, Ion Preaşcă a spus că Moldovagaz cumva este controlată, indirect, depinde de anumiți factori politici. Expertul mai crede că există acest factor nu doar la Moldovagaz, ci și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Șoferi sancționați pentru transport ilicit în traficul international

Cincisprezece transportatori au fost amendați, iar alți 12 au fost lăsați fără plăcuțe de înmatriculare în urma unor controale desfășurate, duminică seara, la punctele de trecere a frontierei de stat Leușeni, Sculeni și Costești. Transportatorii au fost sancționați pentru transport ilicit de mărfuri și persoane în traficul internațional. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, se spune că în urma verificărilor au aplicate amenzi în sumă de aproape 120 de mii de lei. În 12 cazuri a fost suspendat dreptul de utilizare a vehiculului rutier prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului înmatriculare pe un termen de șase luni.

● MARȚI, 19 martie

Rețineri într-un dosar de evaziune fiscală și escrocherie


Două persoane au fost reținute, iar altele două sunt audiate într-un dosar de evaziune fiscală și escrocherie. De comiterea acestor infracțiuni sunt suspectați doi agenți economici înregistrați în regiunea transnistreană. Potrivit oamenilor legii, aceștia includeau date denaturate privind veniturile și cheltuielile, neachitând TVA în sumă de peste trei milioane de lei. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale menționează într-un comunicat de presă că factorii de decizie ai întreprinderilor respective au depus acte cu conținut fals și au beneficiat de restituirea Taxei pe Valoare Adăugată, prejudiciind bugetul de stat cu aproximativ un milion de lei.

Chișinăul a semnat o declarație privind valorificarea energiei solare

Primari din opt țări, inclusiv Republica Moldova, au semnat o declarație-angajament, numită Solar Mayors Charter, de valorificare a energiei solare în mediul urban. Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie. Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are ca scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate.

Furnizorii de energie electrică solicită majorarea tarifelor pentru consumatori

Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică şi Furnizare Energie Electrică Nord solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Potrivit proiectelor suspuse consultărilor publice, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică solicită aplicarea unui tarif de 134,25 bani/kWh pentru consumatorii care au instalațiile racordate la rețelele electrice de înaltă tensiune, față de 134 bani/kWh cât este în prezent. 161,25 bani/kWh este tariful solicitate pentru consumatorii racordați la rețelele electrice de medie tensiune, față de 160 bani/kWh în prezent. Pentru consumatorii casnici, racordați la rețelele electrice de joasă tensiune, tariful solicitat este de 180,25 bani/kWh față de 179 bani/kWh cât este acum.

● MIERCURI, 20 martie

Nicolae Ciubuc: Am avut discuții pentru a vinde strugurii în rețelele de magazine din România

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, spune că pentru a soluționa problema legată de supraproducția din acest an a strugurilor, au fost purtate discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în rețelele de magazine de peste Prut. Totodată, ministrul spune că pe termen scurt este foarte greu să se vină cu soluții. Nicolae Ciubuc susține că s-a făcut o inventariere a tuturor cantităților de producție care sunt la moment în depozitele frigorifice. Una dintre măsurile întreprinse sunt discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri rețelelor de magazine de peste Prut. „Doar că trebuie să conștientizăm încă o dată că la ziua de astăzi calitatea strugurilor creează foarte multe dificultăți în partea ce ține de furnizarea producției în stare proaspătă”, spune Nicolae Ciubuc.

O nouă cursă aeriană Chișinău-Verona-Chișinău

Compania aeriană low-cost din Ungaria Wizz Air lansează o nouă cursă de pe Aeroportul din Chișinău. Este vorba de orașul italian Verona, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al companiei. Zborurile urmează să fie efectuate din 15 iunie, de două ori pe săptămână, marți și sâmbătă. Prețurile pornesc de la aproape 35 de euro într-o direcție. Wizz Air și-a început activitatea în Republica Moldova în anul 2013. De pe aeroportul Chișinău compania efectuează zboruri spre opt orașe. În prezent, zboruri Chișinău-Verona-Chișinău operează și companiile Air Moldova, Fly One (Moldova) și IG Meridiana (Italia).

Topul celor mai transparente întreprinderi de stat din Moldova

Întreprinderile „Centrul de Telecomunicații Speciale”, „MoldATSA”, „Moldpres” și „Casa Presei” sunt cele mai transparente întreprinderi de stat din Moldova. La polul opus se situează Întreprinderea de Stat de Construcții a Căii Ferate „Confercai”, Direcția pentru exploatarea imobilului și firma editorial-poligrafică „Tipografia Centrală”. Aceasta este concluzia experților de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și INEKO Slovacia. Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost prezentat miercuri, 20 martie, în cadrul unei conferințe publice la Chișinău. „Republica Moldova trece o perioadă de reformare și, în acest context, raportul de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, realizat după metodologia slovacă, aduce mai multă claritate în domeniul public”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Tehnologia 5G a fost testată în cadrul un unui eveniment de prezentare

Tehnologia 5G a fost testată în Republica Moldova în cadrul un unui eveniment de prezentare organizat de către un operator de telefonie mobilă din țară. Potrivit autorităților, odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va crește, iar timpul de răspuns va fi îmbunătățit. Implementarea acestea se preconizează a avea loc în 2020. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, strategia 5G a Grupului Orange se bazează pe componenta ce ține de îmbunătățirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce privește rețeaua fixă și aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor.

● JOI, 21 martie

În Chișinău vor apărea tomberoane metalice pentru colectarea e-deșeurilor mari


Proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat” planifică să amplaseze, la Chișinău, opt tomberoane metalice pentru colectarea deșeurilor electrice și electronice de dimensiuni mari. Acestea vor fi pe teritoriile stațiilor PECO, în locuri accesibile pentru transport. Cele opt tomberoane vor completa lista cu 71 de puncte de colectare a e-deșeurilor mici și mijlocii, deja existente în municipiul Chișinău. Potrivit Aureliei Bahnaru, președinta Asociației pentru valorificarea Deșeurilor și manager al proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, susține că în cele opt puncte de colectare a deșeurilor mari vor putea fi aduse televizoare, frigidere, mașini de spălat și alte echipamente mari defecte. Vorbind despre punctele deja existente, de colectare pentru e-deșeuri mici și mijlocii, Aurelia Bahnaru a menționat că, după ce sunt colectate, deșeurile sunt preluate de un operator și sortate, iar pentru că în Moldova nu există o infrastructură dezvoltată la nivel național, ele sunt exportate în țări unde se asigură un proces corect reciclare, evitând depozitarea lor ilegală și contaminarea apei și a solului. În proiect participă instituții de învățământ, instituții de stat, magazine. Organizatorii își propun să mai identifice 10 instituții care să se implice în acest proiect.

Porțiunea de drum care leagă posturile vamale Giurgiulești și Reni intră în reparație

Porțiunea de drum care leagă posturile vamale „Giurgiulești” și „Reni” intră de vineri, 22 martie, în reparație capitală. Acestea vor dura opt zile, timp în care va fi disponibilă o singură bandă de circulație, rezervată autoturismelor. Într-un comunicat de presă, Serviciului Vamal, recomandă transportatorilor de mărfuri să opteze pentru posturile vamale „Vulcănești-Vinogradovka” sau „Mirnoe - Tabaki”, în cazul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar și fitosanitar. Lucrările de reabilitare sunt realizate în cadrul proiectului de modernizare a posturilor comune de control „Giurgiulești-Reni” și „Cuciugan-Pervomaisk” de pe teritoriul Ucrainei.

● VINERI, 22 martie

Oameni de afaceri americani vor analiza platformele investiționale la Chișinău


În luna aprilie, în Republica Moldova va sosi un grup de oameni de afaceri americani. În cadrul vizitei, aceștia vor analiza platformele investiționale oferite de Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, în cadrul unei întrevederi cu ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. „Atragerea investițiilor străine directe în economie rămâne a fi o prioritate pentru MEI, iar această vizită ne va permite să prezentăm oportunitățile pentru investiții profitabile în industrie, infrastructură, agricultură, turism și IT. Totodată, dorim să preluăm din experiența SUA în dezvoltarea afacerilor și să ne inspirăm din istoriile de succes ale oamenilor de afaceri americani, pentru a aplica unele practici și la noi în țară”, a menționat Chiril Gaburici, citat într-un comunicat de presă al MEI.

O echipă FMI vine în Republica Moldova

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-29 martie. Despre vizită anunță, într-un comunicat de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI, când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI.

Platformă informațională pentru antreprenorii implicați în activități comerciale externe

Toată informația necesară unui agent economic implicat în activitatea comercială externă va fi disponibilă pe o singură platformă. Serviciul Vamal va lansa Portalul Informațional Comercial, îndeplinind astfel una dintre condițiile Acordului OMC de Facilitare a Comerțului, dar și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Noul sistem informatic, care urmează să fie elaborat cu suportul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, va putea fi accesat începând cu luna iunie a anului curent. Potrivit caietului de sarcini, portalul ar urma să integreze date juridice, economice, statistice și organizatorice privind operațiunile de export, import și tranzit, precum și alte informații relevante activității economice externe. Pe portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc.

BNM pune în circuitul numismatic un set de monetărie

Banca Națională a Moldovei lansează în circuitul numismatic un set de monetărie. Setul este prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, care conține câte două monede metalice aflate în circulație cu valoarea nominală de 1, 2, 5 și 10 lei. Acestea sunt fixate în alveole transparente confecționate din material plastic. Într-un comunicat de presă al BNM se menționează că monedele metalice incluse în set sunt acceptate ca mijloc de plată pe teritoriul Republicii Moldova, la valoarea lor nominală. Comercializarea setului de monetărie se realizează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova, care stabilesc independent prețul de vânzare, însă acesta nu poate fi mai mare de trei la sută decât prețul stabilit de Banca Națională – 135 de lei.

Veniturile în sectorul de telefonie mobilă au scăzut anul trecut

În anul 2018, veniturile obținute din prestarea serviciilor de telefonie mobilă au scăzut cu peste 187 de milioane de lei (-5,6%) față de 2017 și au totalizat peste 3,1 miliarde de lei. Potrivit datelor prezentate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), venitul mediu lunar per utilizator de telefonie mobilă a alcătuit 72,7 lei. ANRCETI mai menționează că a scăzut și numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă cu 1,9% (-84,1 mii), însumând 4,3 milioane de lei.

● SÂMBĂTĂ, 23 martie

BNM a intervenit pe piața interbancară prin vânzări de valută în sumă de 84,8 mln dolari


În luna februarie a anului curent, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 47%, comparativ cu 61,2% în luna ianuarie 2019, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 48 de milioane de dolari (-35,4%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici – cu 35,1 milioane de dolari (-15,9%). În aceste condiții, BNM a intervenit prin vânzări nete de valută în sumă de 84,8 milioane de dolari pe piața interbancară locală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.