RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18-23 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 18 august

Patru zile în care Moldova a cucerit China 

În perioada 7-10 august 2014, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vasile Bumacov, directorul general al agenţiei turismului, Nicolae Platon, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Ghenadie Ciobanu, a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, la invitaţia guvernului mun. Chengdu, capitala Provinciei Sichuan. Unul dintre organizatori, directorul Întreprinderii Mixte Moldo-Chineze „Eastern Allfriends” SRL, Mihail Podgurschi, a declarat că unul din criteriile după care poate fi apreciată importanţa vizitei şi a rezultatelor acesteia pentru producătorii moldoveni ţine de statutul special al părţii-gazdă - mun.Chengdu care are 16 mln locuitori, iar districtul autonom Shuangliu din cadrul mun.Chengdu are 1,35 mln locuitori. Anume mun.Chengdu dispune astăzi de interesul, voinţa şi infrastructura necesară care ar permite dezvoltarea reală şi în ritmuri mari a relaţiilor economice moldo-chineze.

Air Moldova, avertizată 

Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, a avertizat conducerea companiei Air Moldova de necesitatea implementării unui set de măsuri urgente de natură să asigure revenirea la graficul de zboruri în regim normal. Oficialul a convocat în această dimineaţă o şedinţă în problema legată de reţinerea mai multor zboruri ale operatorului naţional,  semnalate în ultimele două săptămâni. „Situaţii când cursele aeriene sunt reţinute pentru mai multe ore, iar pasagerii rămân blocaţi în aeroporturi nu trebuie să existe. Compania urmează să implementeze în acest scop un plan de măsuri urgente, realizarea căruia va fi monitoriza strict”, a declarat Vasile Botnari, citat într-un comunicat de presă al ministerului.

Moldova va transporta cereale pe Prut 

Moldova va exporta cereale pe cale navală, pe râul Prut. În acest scop, în localitatea Câşliţa Prut, raionul Cahul, a fost instalat un utilaj specializat pentru încărcarea cu cereale a barjelor. Ofiţerul de presă al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Irina Gâscă, a declarat că autorităţile se aşteaptă să fie transportate pe această cale circa 300 de mii de tone de cereale în acest an. Până acum, s-au făcut solicitări pentru circa 200 de mii de tone.

● MARŢI, 19 august

 Moldova este locul perfect pentru investiţii în producerea plantelor aromatice, ministru 

Republica Moldova este locul perfect pentru investiţii în producerea şi procesarea  plantelor aromatice. În ţară există tradiţia cultivării acestor plante, de aceea nu sunt necesare cheltuieli prea mari pentru şcolarizarea personalului, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, la o întrevedere cu delegaţia Asociaţiei franceze a producătorilor de uleiuri eterice, care vizitează Republica Moldova. În 1986, Moldova producea 168 de tone de uleiuri eterice. Şi în prezent sunt producători care exportă aceste produse, dar cantităţile sunt net inferioare potenţialului existent. „Nu pot spune când vor putea că concureze parfumurile produse în Moldova cu cele franţuzeşti, dar un  lucru e sigur, producătorii moldoveni pot livra uleiuri aromatice pentru industria franceză de parfumerie”, a menţionat ministrul Vasile Bumacov.

Un grup mixt va veni cu propuneri pentru dezvoltarea agriculturii ecologice 

Autorităţile centrale, experţii şi comunitatea de afaceri vor veni cu propuneri de modificare a cadrului legislativ pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova. Crearea respectivului grup mixt este o recomandare Studiului Naţional în agricultura ecologică şi înverzirea agriculturii convenţionale, realizat în cadrul proiectului PNUD/Fondul Global de Mediu „Consolidarea capacităţilor pentru implementarea reformei de mediu”. Managerul proiectului, Mihai Roşcovan, a declarat, la prezentarea studiului, că au fost lansate mai multe iniţiative de politici, fundamentate de studii cum ar fi subvenţiile energetice, de promovare a eco-tehnologiilor în Republica Moldova.

MIERCURI, 20 august

CET-Nord va fi modernizată esenţial 

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa sa de miercuri, o decizie privind inițierea negocierilor pentru semnarea Acordului de finanțare între Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (CET-Nord)”. Totodată, a fost instituit un grup de lucru din reprezentanți ai ministerelor Economiei, Finanțelor şi Cancelariei de Stat, care va negocia condițiile de finanțare, acesta va fi condus de vicepremierul şi ministrul economiei, Andrian Candu. Costul total al proiectului se estimează la circa 10 mln euro. BERD a dat acceptul unui împrumut în valoare de 7 mln euro. Creditul va fi acordat pe 15 ani, perioada de grație 2-3ani, iar rata dobânzii - LIBOR plus o marjă de 1-2%. Alte 3 mln euro vor fi alocate sub formă de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică şi Mediu.

A început reconstrucţia drumului Chişinău–Ungheni–Sculeni 

De astăzi, 20 august, drumul Chişinău–Ungheni–Sculeni intră în reconstrucţie pentru o perioadă de doi ani. Lucrările vor fi efectuate de către compania azeră Evrascon şi compania cehă OHL. Investiţia totală se cifrează la 80 de milioane de euro, bani alocaţi de Banca Europeană de Investiţii. Prezent la inaugurarea lucrărilor de reconstrucţie a drumului, prim-ministrul Iurie Leancă a spus că traseul R1 este important pentru economia Republicii Moldova. Compania azeră va crea circa 400 de locuri de muncă în care muncitorii calificaţi vor primi salarii competitive. Astfel, am mai atins încă un obiectiv”, a menţionat şeful Cabinetului de miniştri.

Serviciul Fiscal a lansat un număr de telefon la care pot fi semnalate cazurile de corupţie 

Serviciul Fiscal de Stat a lansat numărul de telefon 0-8000-1525, la care pot fi sesizate situaţiile de conflict sau de corupţie, pot fi verificate timbrele de acciz şi pot fi semnalate cazurile de nerespectare a legislaţiei fiscale. Centrul de Apel va fi disponibil zilnic, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, între orele 08.00 – 17.00, cu întrerupere la prânz, între ora 12.00 şi 13.00. Apelul este gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat, pentru a primi consultaţii, persoanele care vor apela nr.: 0-8000-1525 vor naviga prin următorul meniu: butonul 1- Consultaţii în domeniul legislaţiei fiscale, butonul 2- Asistenţa Tehnică, butonul 3 - Semnalarea cazurilor de nerespectare a legislaţiei fiscale, butonul 4 - Semnalarea situaţiilor de conflict, corupţie din partea funcţionarilor fiscali şi butonul 5 - Verificarea timbrelor de acciz.

Guvernul încurajează producătorii să-şi ducă fructele la procesare 

Fabricile de procesare activează la nivel de sub 50% din capacităţi, în special cele din nordul ţării, în timp ce producătorii negociază cu persoane dubioase, care le promit un preţ mai bun, îi instiga la diverse acţiuni de protest şi critică decizia guvernului privind măsurile compensatorii pentru producători. Situaţia a fost descrisă în şedinţă Guvernului, de către ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. „Am avut întâlniri în raioanele de nord , ne-am străduit să le explicăm, ni s-a spus că vin persoane care zic că procură fructe pentru întreprinderile din zona transnistreană, la preţuri mai acceptabile pentru ei. Noi le-am spus să se grăbească să livreze producţia la procesare.  Fabricile au bani şi le vor procura”, a subliniat ministrul.

● JOI, 21 august

25 de meşteri populari participă la un atelier de vopsire a lânii

25 de meşteri populari din diferite zone ale Moldovei participă astăzi şi mâine, 21-22 august, la un atelier de vopsire a lânii folosind coloranţi naturali, cu genericul: „Reconstituirea unei practici artistice dispărute acum un veac”. Activitatea este organizată în centrul „Artă Rustică” din satul Clişova Nouă, raionul Orhei, cu implicarea Ministerului Culturii, Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi autorităţilor locale. Ecaterina Popescu, conducătorul centrului de meşteşuguri „Artă Rustică”, a spus că asemenea măsuri se întreprind pentru ca ţesutul covoarelor după motive vechi tradiţionale să devină o bază economică pentru mai multe sate. La atelier participă meşteri ţesători, cercetători ştiinţifici, muzeografi şi responsabili din domeniul culturii. „Covorul basarabean se bucură de un prestigiu în lume şi admiratorii îl caută pe piaţă, deşi nu totdeauna îl găsesc”,  a subliniat Ecaterina Popescu.

● VINERI, 22 august

Moldovenii ridică salarii mai mari comparativ cu anul trecut 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna iunie de 4203,9 lei, înregistrând o creştere de 8,9 % faţă de aceeași lună a anului trecut. În sfera bugetară salariul mediu a constituit 3816,1 lei, în timp ce în sectorul economic (real) – 4361,3 lei. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cele mai mari salarii le-au ridicat angajaţii din sfera informaţii şi comunicaţii – 8290,6 lei, iar cele mai mici cei din agricultură, silvicultură şi pescuit – doar 2569,1 lei.

● SÂMBĂTĂ, 23 august

O reţea de fast-food din capitală a ajuns în vizorul inspectorilor fiscali 

Reţeaua fast-food „Gustoşel” a ajuns în vizorul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat pentru activitate economică ilicită. În timpul acţiunilor de control, inspectorii fiscali au întocmit procese-verbale în baza Codului Contravenţional şi urmează să fie aplicate sancţiuni în mărime de 16 mii de lei. Totodată, au fost ridicate 7 aragazuri drept corpuri delicte. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, reţeaua  fast-food activa în lipsa autorizaţiilor de la Primăria municipiului Chişinău şi avea persoane angajate „la negru”. După acţiunile inspectorilor fiscali, administraţia reţei a angajat legal în câmpul muncii 15 persoane, care activau ilegal de mai mult timp.

ANRE a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale pentru consumatorii finali. Astfel, consumatorul final poate încheia contracte de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, inclusiv din străinătate. „Consumatorul trebuie să urmeze o procedură descrisă în regulament, începând cu notificarea actualului furnizor, achitarea tuturor datoriilor pentru gazele consumate şi a penalităţilor până la data rezilierii contractului de furnizare. După aceasta, va semna contractul cu furnizorul nou”, a menţionat Andrei Sula, care a prezentat proiectul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.