RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16 mai – 22 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 16 mai

 Moldova a trecut prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor la gaze, analiză

Republica Moldova a trecut la sfârșitul anului trecut-începutul anului curent prin cel mai mare șoc al creșterii prețurilor. Acest fapt a lovit dur în populație, agenți economici și în bugetul public național. Economistul Veaceslav Ioniță precizează că șocul creșterii prețurilor practic a trecut, moldovenii acceptă noua realitate. Însă problema cea mai mare a Republicii Moldova – cea legată de gazele naturale – a rămas nerezolvată.

„În 2022, în primul trimestru, am plătit 681 de dolari, în timp ce media europeană a fost de 1137 de dolari. În aprilie 2022, Republica Moldova a plătit pentru importul gazului 1129 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar la nivel european acest tarif a fost de 1193. Înțelegerea cu Federația Rusă a fost în felul următor: ne dați gaz la un preț mai mic iarna, iar vara ne dați la un preț mai mare, pentru a compensa prețul din iarnă. Acum pentru noi ar fi convenabil să nu luăm gaz de la Federația Rusă. Republica Moldova ar putea găsi în altă parte gaz mai ieftin”, a declarat expertul.


BNM precizează că măsurile luate sunt pentru a ține piept valului de scumpiri

Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova, de aceea acțiunile Băncii Naționale a Moldovei sunt necesare pentru a ține piept acestora și pentru a evita consecințele mult mai dureroase pe termen lung, precizează instituția într-un comunicat de presă. În condițiile în care șocurile inflaționiste sunt resimțite mai puternic în țări cu economii mici și deschise, precum e cea a Republicii Moldova (respectiv inflația este mai persistentă), este nevoie de aplicat în continuare măsuri de politică monetară restrictive. Banca Națională a Moldovei reiterează că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară.

Pe segmentul transnistrean vor avea loc controale ce vizează deșeurile de metale

Din 17 mai, grupuri de control comun vor activa în cadrul posturilor vamale interne de control situate pe segmentul transnistrean pentru a verifica deșeurile și resturile de fontă, de fier sau de oțel, feroaliajelor precum și fontei brute. Despre aceasta anunță Serviciul Vamal. Grupurile de control comun vor activa în cadrul posturilor vamale 2200 Râbnița (PVI), 2220 Rezina pod (PVIC) și 2240 Criuleni 14,18 (PVIC), de luni până vineri, în intervalul orelor 08.00 și 18.00. Autorizarea trecerii ca rezultat al controlului realizat de către reprezentanții grupelor de control comun va fi consemnată prin eliberarea „Tichetului de control”, forma căruia a fost stabilită și aprobată printr-un ordin interinstituțional la 12 mai.

MARȚI, 17 mai

Dincolo de factorii obiectivi care determină inflația, există și proasta administrare a statului, opinii

Deputații opoziției extraparlamentare spun că dincolo de factorii obiectivi care determină creșterea galopantă a prețurilor, Republica Moldova se confrunta și cu un management defectuos al treburilor statului. Potrivit reprezentanților partidelor extraparlamentare, instituțiile care ar trebui să țină în frâu inflația dau dovadă de inacțiune și incompetență. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că creșterea prețurilor este un fenomen global, iar Republica Moldova este influențată de realitățile internaționale. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în aprilie 2022 prețurile în Republica Moldova au crescut cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, Banca Națională anunță că inflația ar putea ajunge la 31% în următoarele luni.

Siegfried Mureșan: În lunile iunie-iulie la Chișinău vor ajunge banii europeni

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan spune că toate procedurile pentru debursarea celor 100 de milioane de euro anunțate anterior de Uniunea Europeană au fost realizate. Astfel, sprijinul financiar promis va ajunge la Chișinău în lunile iunie-iulie. Mai mult, în calitate de sprijin bugetar Uniunea Europeană va mai oferi Republicii Moldova încă 53 de milioane de euro. Oficialul se arată convins că Republica Moldova va obține în curând statutul de țară candidat la aderare, iar imediat după obținerea acestui statut vor începe negocierile pentru aderare.

Premier Energy ia în calcul majorarea tarifelor la energia electrică

Compania „Premier Energy” ia în calcul depunerea unei solicitări pentru majorarea tarifelor la energia electrică pentru luna mai după ce a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul „Energocom” SA. „Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai curent conform contractelor semnate cu ÎS Energocom, și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70% și la 84,74 USD/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se arată într-un comunicat de presă al companiei „Premier Energy”.

MIERCURI, 18 mai

Sergiu Gaibu: Suntem dependenți sută la sută de sursele energetice externe

„Moldova este unica țară în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Prețurile le resimțim cu toții. Prețul motorinei și al benzinei este direct conectat cu prețul internațional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuațiile prețurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piața internațională. Din acest motiv am limitat adaosul comercial la o serie de produse de importanță socială, ca să diminuăm acest impact. Sunt unii agenți economici mai puțin mulțumiți de aceste măsuri, dar este important să limităm pe o serie de produse social importante posibilitatea de speculații și majorări nejustificate de prețuri”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune. Ministrul economiei explică majorarea semnificativă a prețurilor la unele produse alimentare prin faptul că, de la începutul războiului, au fost stopate parțial importurile din Ucraina, iar producătorii locali sunt, deocamdată, în incapacitate de a acoperi cererea.

A fost lansat Sistemul informațional „e-Autorizație transport”

După doi ani de testare, Agenția Națională Transport Auto lansează Sistemul Informațional „e-Autorizație transport”.  Operatorii de transport rutier de mărfuri pot face uz de înregistrarea, modificarea, excluderea în Registrul Operatorilor de Transport Rutier și solicitarea extrasului, dar și în Registrul de Stat al întreprinderilor ce desfășoară activitate de transport rutier pe cont propriu. La fel, pot fi solicitate autorizații unitare de transport rutier în trafic internațional de mărfuri, carnete de drum. Poate fi activată valabilitatea autorizațiilor, poate fi depusă darea  de seamă privind utilizarea autorizațiilor CEMT (autorizaţiile multilaterale CEMT se atribuie Republicii Moldova anual conform deciziei secretariatului Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport în vederea facilitării transporturilor auto internaţionale de mărfuri şi utilizării mai eficiente a autovehiculelor). Operatorilor de transport rutier de persoane de asemenea pot face înregistrări, modificări și excluderi în cele două registre. 

BCS cheamă Guvernul să sprijine producătorii agricoli

Deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cheamă Guvernul să sprijine producătorii agricoli pentru a asigura securitatea alimentară a țării. Aceștia au venit cu câteva inițiative care prevăd rambursarea a 100% accize și TVA achitate pentru motorina utilizată pentru lucrările din sectorul agricol, dar și restituirea TVA la procurarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților. La fel, socialiștii propun compensarea a minim trei lei pentru un kilogram de mere date spre prelucrare la un preț de doar 1,45 lei/kg. Potrivit lui Radu Mudreac, aceasta ar permite acoperirea cel puțin parțială a cheltuielilor suportate de producătorii de fructe, care au rămas cu producția în frigidere.

Moldova va împrumuta 15 milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare

Republica Moldova urmează să împrumute 15 milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Guvernul a aprobat un proiect cu privire la inițierea negocierilor. Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, desemnat conducător al delegației oficiale de negociatori, mijloacele financiare debursate vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetare, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație, transferuri sociale etc.

Cât e stare de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor sociale

Pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, cu preț de comercializare reglementat. În același timp, începând cu 19 mai, TVA-ul la exportul și reexportul uleiului de floarea soarelui dezodorizat, inclusiv din Zona Economică Liberă și Portul Internațional Liber Giurgiulești, se va face fără drept de deducere. Deciziile au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

JOI, 19 mai

Igor Dodon amenință cu proteste. Îi vrea pe Chicu și Ceban uniți împotriva guvernării

Fostul președinte Igor Dodon spune că inflația record care se înregistrează în Republica Moldova este o dovadă a amatorismului actualei guvernări. Dodon afirmă că anularea TVA și a accizei la produsele petroliere pentru o perioadă determinată de timp, ar asigura o reducere a prețurilor la carburanți și o scădere în lanț a prețurilor la produse și servicii. Oficialul menționează că incompetența guvernării ar putea fi taxată de către cetățeni prin proteste în masă, organizate de liderii mai multor formațiuni politice.

„Când va veni timpul, voi scoate oamenii la proteste. Noi știm cum să facem asta pentru că am organizat sute de acțiuni de protest. Protestele trebuie să fie organizate de toți, nu de fiecare partid separat. Trebuie să ne unificăm forțele toți cei care acum sunt împotriva guvernării. Cine e împotrivă? PSRM și PCRM, cu siguranță! Primarul Chișinăului e împotriva guvernării, vedem asta zilnic. Fostul premier Chicu, care critică foarte argumentat și competent, la fel. Forțele tuturor trebuie unificate”, a mai spus Igor Dodon.

Vot final pentru proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere

Proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere a fost votat de Parlament în lectură finală. Noua lege va reglementa domeniul de securitate a mijloacelor electronice de identificare și a serviciilor de încredere. Actul aprobat definește noțiuni noi care nu se regăsesc în legislația națională, precum: serviciu de încredere, sigiliu electronic, serviciu de distribuție electronică înregistrată, certificat pentru autentificarea unei pagini web, creator al sigiliului electronic etc. De asemenea, este prevăzută modalitatea de acreditare și activitatea prestatorilor de servicii de încredere.

VINERI, 20 mai

Reprezentantul FMI: Deși este o instituție independentă, BNM poate fi trasă la răspundere pentru tot ce face

Fondul Monetar Internațional susține independența Băncii Naționale a Moldovei. În același timp, deși este o instituție independentă, BNM trebuie trasă la răspundere pentru tot ce face. O spune șeful FMI la Chișinău, Rodgers Chawani. Reprezentantul instituției financiare spune că pe lângă programul de bază, FMI a mai oferit Republicii Moldova 260 de milioane de dolari, bani necesari pentru a face față șocurilor provocate de războiul din Ucraina. După izbucnirea războiului din Ucraina, Fondul Monetar Internațional a convenit cu autoritățile de la Chișinău o majorare a asistenței financiare cu 260 de milioane de dolari, suma totală a împrumutului ajungând la 800 de milioane de dolari. În schimb, FMI așteaptă de la autoritățile Republicii Moldova reforme și sprijin pentru categoriile vulnerabile ale populației.

Experți: Rusia nu va sista gazul, pentru că ar crea o criză umanitară în stânga Nistrului

Deși Republica Moldova nu și-a onorat obligațiunile contractuale privind auditarea datoriilor Moldovagaz până la 1 mai, Gazprom nu va risca să-i sisteze gazele naturale. Este opinia experților în domeniul energetic și economic. Potrivit specialiștilor, Rusia nu poate menține funcțional regimul separatist de la Tiraspol decât prin asigurarea lui cu gaze naturale livrate prin intermediul Moldovagaz. În același timp, experții spun că Republica Moldova trebuie să-și pregătească rezerve de gaze naturale, întrucât politica Kremlinului este acum total imprevizibilă.

Mijloacele de transport fără marfă pot ieși din Moldova și pe la Costești și Cahul

Pe perioada stării de urgență, mijloacele de transport fără marfă pot traversa frontiera moldo-română, la ieșire din Republica Moldova, și prin posturile vamale Costești și Cahul. Excepție se aplică pentru mijloacele de transport (remorci, semiremorci, cisterne) de tip termos/refrigeratoare. Pentru a reduce timpul de staționare în posturile vamale de frontieră, Serviciul Vamal recomandă agenților economici să opteze pentru obținerea statutului de AEO sau obținerea statutului de exportator aprobat. Transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR li se sugerează să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration).

BNM: În aprilie situația pe piața valutară s-a îmbunătățit

În aprilie situația pe piața valutară s-a îmbunătățit. Cererea netă de valută din partea agenților economici a fost acoperită în proporție de 67,6% prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Ca rezultat al operațiunilor de schimb valutar cu persoanele fizice s-a înregistrat o ofertă netă de valută de 127,4 milioane de dolari. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a cifrat la 188,5 milioane de dolari. În aprilie BNM a intervenit pe piața interbancară locală atât prin procurare, cât și prin vânzare de valută, pe ansamblul lunii înregistrându-se vânzări nete în volum de 0,05 milioane de dolari. Leul moldovenesc s-a depreciat în aprilie în medie cu 0,3% în raport cu dolarul SUA, până la 18,4274  lei pentru 1 dolar, comparativ cu 18,3739 lei pentru un dolar în luna martie.

SÂMBĂTĂ, 21 mai

Viorel Gherciu: Trebuie să fim pregătiți pentru scumpiri la produsele agroalimentare

Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din prețul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice și cea a fertilizanților, prețul ambelor componente fiind în creștere. „98% din fertilizanți sunt importați. De asemenea, resursele energetice sunt de import și chiar o parte din materialul semincer. Toate acestea se reflectă asupra prețurilor la produsele agroalimentare. Chiar și pentru produsele de anul trecut, fiind depozitate, s-au majorat cheltuielile de păstrare, s-au majorat cheltuielile de transport, inclusiv, pe teritoriul țării, s-au majorat salariile pentru angajați. În urma acestor scumpiri în lanț, s-au majorat și prețurile la produsele alimentare”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.