RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-22 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

LUNI, 16 iulie

Comitetul Național de Stabilitate Financiară se reorganizează


Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară urmează să fie reorganizat. Ministerul Finanțelor a expus spre consultări publice un proiect de lege, potrivit căruia Comitetul va fi structură de cooperare inter-instituțională, responsabilă de coordonarea realizării politicii macroprudențiale și remedierea situațiilor de criză financiară sistemică. Comitetul va avea în atribuție coordonarea gestiunii crizelor financiare sistemice și înaintarea în adresa Guvernului și altor autorități competente a propunerilor de politici și măsuri în scopul protejării depozitelor, capitalizării și recapitalizării băncilor. Comitetul va aproba acțiuni și măsuri menite să restabilească credibilitatea în securitatea sistemului financiar. De asemenea, va emite periodic declarații oficiale pentru evitarea situațiilor de dezinformare. Comitetul va trebui să propună măsuri imediate în caz de producere a crizelor financiare sistemice. La fel va trebui să adopte o politică și un plan de comunicare în situații de criză și să adopte un plan național de acțiuni în situații de urgență.

Noul director al ANRCETI a fost prezentat colectivului

Noul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Octavian Rău, dă asigurări că împreună cu echipa va depune tot efortul pentru a aduce plusvaloare Agenției pe care o reprezintă. Totodată, el spune că va activa în interesul public, îmbunătățind calitatea serviciilor pentru cetățeni. Declarația a fost făcută de către Octavian Rău, în timp ce ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, l-a prezentat angajaților instituției. Fostul director al ANRCETI, Grigore Varanița, a fost eliberat din funcție în octombrie 2017, în baza cererii depuse.

● MARȚI, 17 iulie

BNM a decis prelugirea termenelor de vânzare a acțiunilor nou-emise de „Moldindconbank”


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu trei luni a termenului de vânzare a acțiunilor nou-emise de către banca comercială „Moldindconbank”, ca pachet unic în mărime de 63.89 la sută din capitalul social al băncii. Comitetul executiv al BNM a decis și prelungirea perioadei de desemnare a administratorilor temporari ai „Moldindconbank”, pentru un termen de trei luni, începând cu data de 20 iulie, anul curent. Administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii la banca comercială „Moldindconbank” care a fost instituită la 20 octombrie 2016, după ce BNM a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea Băncii Naționale. Potrivit BNM, BC „Moldindconbank” S.A. activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Moldova va coopera cu Italia privind livrarea unor produse vitivinicole mai calitative

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) din Moldova a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Inspectoratul Central pentru Protecția Calității și Reprimarea Fraudelor Produselor Agroalimentare (ICQRF) din cadrul Ministerului Industriei Alimentare și Politicilor Forestiere al Republicii Italiene. Memorandumul prevede cooperarea pentru asigurarea calității în sectorul vitivinicol, protejarea drepturilor consumatorului, respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și a fost semnat pe o perioadă  de 3 ani.  Memorandumul prevede crearea unei platforme de comunicare în scopul prevenirii și contracarării încălcărilor în procesul de producere și comercializare a produselor vitivinicole. Totodată, urmează să fie oferită asistența tehnică necesară pentru punerea în aplicare a legislației europene referitoare la viticultură și vinificație, în special pentru vinurile cu Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată.

● MIERCURI, 18 iulie

Întreprinderile moldovenești s-ar putea lansa în comun cu cele românești pe piețe de desfacere mari


Întreprinderile din Republica Moldova, alături de cele românești, ar putea să se lanseze, în comun, pe piețe de desfacere mai mari, precum cele din China sau Japonia. Aceasta va permite participarea agenților economici din Moldova și România la misiuni economice, târguri internaționale și întâlniri de afaceri. Propunerea de inițiere a unui proiect de internaționalizare a companiilor moldovenești a fost discutat în cadrul unei întrevederi a prim-ministrului Pavel Filip cu delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român, aflată în vizită la Chișinău. Părțile și-au exprimat interesul și pentru valorificarea potențialului turistic din ambele țări, fiind susținută ideea elaborării pachetelor turistice comune. În prezent, în Republica Moldova activează 1678 de întreprinderi cu capital românesc, statul vecin ocupând locul trei după volumul investițiilor făcute în economia națională.

Tiraspolul anunță creșterea comerțului extern cu peste 50% în primul semestru

În primul semestru al anului curent, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, exportul din regiunea transnistreană s-a majorat cu 70%, până la 351 de milioane de dolari. Totodată, a crescut și importul, cu 44%, acesta constituind 617 milioane. Astfel, soldul comercial rămâne în zona negativă – -267 de milioane, în comparație cu -220 de milioane în anul trecut. Chiar și așa, creșterea comerțului extern cu 53% indică o situație economică stabilă. Potrivit datelor vămii transnistrene, principalul partener comercial al regiunii rămâne Federația Rusă, Moldova (malul drept al Nistrului – n.r), Ucraina, Germania și Italia. O creștere se atestă și în raport cu alte state, printre care Polonia, România și China. În același timp, Federația Rusă reprezintă 40% din cifra de afaceri totală, însă în relațiile comerciale cu acest stat predomină importul. Exporturile în Rusia în structura totală a vânzărilor externe se situează la nivelul de 7%.

Vama a depășit planurile de colectare a banilor la buget

În primul semestru al anului, Serviciul Vamal (SV) a dus la bugetul de stat 9,6 miliarde de lei. Cifra este cu 270 de milioane de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de bilanț privind activitatea Departamentului venituri și control vamal din cadrul SV. Potrivit datelor prezentate, în primele șase luni ale anului, volumul exporturilor a crescut cu 16%, cifrându-se la 28 de miliarde de lei. În același timp, valoarea mărfurilor exportate în baza declarațiilor de origine prezentate de către deținătorii statutului de exportator aprobat a crescut de aproape trei ori, însumând 2, 7 miliarde de lei.

● JOI, 19 iulie

Programul „Prima Casă” este un instrument perfect de a menține forța de muncă în țară, opinie


Programul „Prima Casă”, anunțat de partidul de guvernare, pe lângă componenta socială, are și componenta economică. Acest mecanism este unul perfect de a menține forța de muncă bine calificată în țară. De această părere este Alexandru Baltag, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. Mai mult, în opinia lui, programul ar putea servi drept un stimulent pentru unii cetățeni plecați de a reveni acasă. Alexandru Baltag susține că acest program este un instrument foarte bun de a scoate o bună parte din salarii din zona tenebră. Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că în componenta programului care se referă la numărul de copii se acordă compensație de 10% din valoarea creditului pe parcursul a 18 ani pentru familiile care au un copil.

Cetățenia pentru investiții ar putea fi un coridor de a aduce banii furați înapoi în țară, opinie

Acordarea cetățeniei pentru investiții ar putea fi un coridor prin care să fie readuse în țară mijloacele financiare furate din sistemul bancar moldovenesc, având în vedere că investigațiile privind frauda bancară nu sunt finalizate și beneficiarii direcți și indirecți nu au fost responsabilizați. De această părere este expertul economic Veaceslav Negruță, exprimată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN. Veaceslav Negruță spune că diferența între modelul moldovenesc, asemănător cu cel maltez și cipriot, față de cele aplicate de alte țări de acordare a cetățeniei pentru investiții este că în cazul Republicii Moldova nu este vorba de investiții în afaceri, ci de darea de împrumut statului. Potrivit lui, cetățenia va fi acordată nu oamenilor care fug de războaie sau de viață grea, dar persoanelor care au niște resurse pe care încearcă să le legalizeze.

Rodica Verbeniuc va conduce Agenția de Investiții

Guvernul a numit-o, printr-o decizie a sa, pe Rodica Verbeniuc în calitate de director al Agenției de Investiții. Rodica Verbenic are o experiență de activitate de circa 15 ani, a activat în companii străine, remarcându-se în calitate de specialista notorie în comunicare. Agenția de investiții străine a fost creată urmare a reformării mai mult agenții subordonate Guvernului și având drept obiective atragerea investițiilor în economia națională, dezvoltarea turismului. promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare.

Banii BEI pentru reabilitarea drumurilor vor fi disponibili până la 25 iunie 2022

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Amendamentului nr.1 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Amendamentul are drept scop extinderea datei finale de disponibilitate a mijloacelor financiare acordate în baza Contractului de finanțare până la 25 iunie 2022. Necesitatea a fost determinată de prelungirea duratei de executare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor naționale și a neasimilarea sumei de aproximativ 100 mln euro din finanțarea acordată de BEI pentru realizarea proiectului. Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și BEI, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, a fost semnat la Luxembourg la 25 iunie 2013.

Plafonul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, va fi majorat

Începând cu 1 ianuarie 2020 plafonul de garantare a depozitelor în sistemul bancar urmează să fie majorat până la 50 mii lei, față de 20 mii lei în prezent, transmite IPN cu referire la un proiect de modificări aprobate de Guvern în unele acte legislative în vigoare. Documentul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii cadrului legal aferent garantării depozitelor și consolidării stabilității sectorului financiar astfel, încât sistemul de garantare a depozitelor din țară să corespundă principiilor fundamentale internaționale de garantare a depozitelor. De asemenea, modificările prevăd, că, începând cu 1 ianuarie 2020, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va garanta și depunerile în bănci, în monedă națională și în valută străină, deținute de către persoanele juridice de drept privat. În prezent, sunt garantate doar depunerile persoanelor fizice. Prin extinderea categoriilor depozitelor de garantare și garantării depozitelor la 50 mii lei vor fi asigurați banii a 3,8 milioane de deponenți, iar suma totală asigurată va fi de 13,6 mlrd lei. Astfel, vor fi garantate 95,9% din numărul total de depozite și 23,1% din volumul total al acestora.

Prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Moldovei, realizată cu sprijinul USAID

Majoritatea comerțului internațional este efectuat în cadrul coridoarelor – rute particulare pe care mărfurile sunt transportate pe cale terestră, maritimă sau aeriană. Realizarea comerțului prin intermediul coridoarelor permite aplicarea economiilor de scară, obținerea efectelor de rețea și organizarea adecvată a resurselor pentru îmbunătățirea sectorului transporturilor. Programul pentru Reforme Structurale în Moldova a realizat, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), un studiu prin care a evaluat coridoarele comerciale ale Republicii Moldova. Cercetarea denotă existența unui șir larg de probleme care afectează timpul și costul de transportare a mărfurilor de către comercianții și transportatorii moldoveni. Întârzierile la punctele de trecere a frontierei afectează în mod negativ performanța coridoarelor comerciale și într-un final fluxurile comerciale.

Compania franceză EDENRED și-a extins rețeaua în Republica Moldova

În cele două luni de activitate în Republica Moldova, compania franceză EDENRED a pus în circulație peste 75 mii de tichete de masă. Acestea au o valoare nominală de aproape trei milioane de lei în baza contractelor semnate cu peste 60 de întreprinderi din Republica Moldova, care au oferit angajaților lor un beneficiu extra-salarial, masa. Dana Sântejudean, director general EDENRED România și Republica Moldova a spus joi, 19 iulie, la o conferință de presă la Chișinău că tichetele de masă sunt o modalitate de a achita o pauză de masă, precum se face cu cardul sau în numerar. Reprezentanții EDENRED precizează că salariatul nu este limitat în utilizarea tichetelor. Poate să folosească cinci tichete odată, dar poate să folosească doar parțial. Singura condiție este că tichetele pot fi folosite doar pentru produse alimentare. În punctele comerciale și instituțiile de alimentație publică pot fi selectate diferite produse, care se pot încadra în valoarea unui tichet de masă, care variază de la 35 la 45 de lei. Fiecare comerciant este în drept să lucreze și cu alte companii care eliberează tichete de masă.

● VINERI, 20 iulie

Moldova și China merg spre semnarea Acordului de Comerț Liber


Între 22-27 iulie la Beijing se va desfășura cea dea doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova si Republica Populară Chineză. Guvernul a aprobat, în ședința sa de vineri, componența nominală a delegației pentru participare la negocieri. Astfel, conducător al delegației va fi Iuliana Drăgălin, secretar de stat pe domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Iar printre membrii delegației se vor regăsi Vasile Luca, secretar de stat în domeniul politicilor/produselor de origine vegetală la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ceban, director adjunct al Serviciului Vamal, Ela Mălai, director adjunct ANSA, alți factori de răspundere și consultanți de la autoritățile nominalizate, precum și de la Ministerul Finanțelor, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Consiliul Concurenței. Potrivit documentului aprobat, negocierea și semnarea Acordului de Comerț Liber cu China va impulsiona reciproc relațiile comercial-economice, va crea condiții pentru lansarea unor proiecte la nivel de agenți economici, precum și pentru atragerea investițiilor.

● SÂMBĂTĂ, 21 iulie

ANRE va stabili prețurile plafon la produsele petroliere o dată la trei luni


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale, o dată la fiecare trei luni și nu la fiecare două săptămâni cum se întâmplă acum. Parlamentul a aprobat vineri, 20 iulie, în prima și a doua lectură, modificări și completări ale Legii privind piața produselor petroliere. Potrivit prevederilor propuse, prețurile vor fi stabilite în funcție de cotațiile medii Platts din perioada precedentă, ANRE având dreptul de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM. Totodată, este interzisă comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale la un preț ce depășește prețul plafon stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor fi publicate pe pagina web a ANRE. ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu prezenta lege. În prezent, ANRE stabilește prețurile plafon la fiecare două săptămâni.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.