RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 16-21 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 16 noiembrie

Companii chineze, interesate să investească în Moldova


Reprezentanţii unui grup de companii din China, dar şi conducerea unui Parc industrial chinez, se află într-o vizită în Republica Moldova pentru a cunoaşte oportunităţile de investiţii în ţară. Viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, s-a întâlnit cu delegaţia chineză, iar părţile au discutat despre sectorul investiţional al Republicii Moldova, în special, în domeniul industrial şi agricol. Ministerul Economiei informează că delegaţia chineză se află la Chişinău într-o vizită de informare şi urmează să aibă întrevederi cu autorităţile, dar şi cu un şir de companii din domeniul vitivinicol. Potrivit viceministrului Vitalie Iurcu, Guvernul este interesat în atragerea investiţiilor, astfel, menţionând deschiderea Republicii Moldova pentru facilitarea relaţiilor de colaborare în domeniul investiţional. Totodată, oficialul a prezentat instrumentele de atragere a investiţiilor, facilităţile fiscale, vamale oferite de Zonele Economice Libere din Republica Moldova, dar şi cele oferite de Zona de comerţ liber cu UE.

● MARŢI, 17 noiembrie

A început cea de-a treia ediţie a Săptămânii Globale a Antreprenoriatului


Reţeaua Globală a Antreprenoariatului (Global Entrerpeneurship Network - GEN) a lansat cea de-a treie ediţie a Săptămânii Globale a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week - #GEW2015Moldova). Săptămâna Globală a Antreprenoriatului este o campanie socială pentru susţinerea antreprenorilor din Republica Moldova, creşterea vizibilităţii acestora la nivel internaţional, transferul de know-how şi de tehnologii spre mediul de afaceri local. „Credem că antreprenorii din Republica Moldova au nevoie de susţinere, de suport şi de posibilitatea de a prelua acele modele inovaţionale de dezvoltare a afacerilor, pentru a creşte startupuri care nu sunt încorsetate de graniţele ţării, ci pot să se dezvolte la nivel global”, a declarat, în cadrul sesiunii de deschidere oficială a #GEW2015Moldova, Olesea Fortuna, preşedintele GEN Moldova.

MIERCURI, 18 noiembrie

Schemele de corupţie în agricultură împiedică dezvoltarea ramurii, declaraţii


Reprezentanţi ai producătorilor agricoli, dar şi fostul ministru al agriculturii, Vasile Bumacov, acuză Agenţia pentru Investiţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) de scheme de corupţie care împiedică dezvoltarea ramurii. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”. Aliona Mandati, producător de fructe din raionul Floreşti, a acuzat AIPA că, din cauza schemelor de corupţie, fermierii sunt împiedicaţi să facă investiţii importante. „Fermierii sunt puşi în situaţia de a oferi mită pentru a obţine subvenţii. Toţi ştiu că cei de la AIPA cer cel puţin 20 la sută din suma subvenţiei. Din această cauză mulţi dintre fermieri se abţin să ceară subvenţii. Pe de altă parte, agricultorii sunt intimidaţi de către organele de drept şi se tem să declare cazurile de corupţie. Mie personal mi-au făcut percheziţii şi mi-au fost stresaţi angajaţii”, a spus Mandati. Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, acuză clasa politică de schemele de corupţie în agricultură. „Schemele de corupţie în subvenţionarea agriculturii există de mult timp, dar au ieşit abia acum la iveală graţie războiului dintre PLDM şi PDM. Toate schemele de corupţie în agricultură sunt protejate de guvernare şi  ar putea să dispară doar odată cu schimbarea clasei politice”, a opinat Slusari.

Întreprinderi sancţionate de Guvern pentru neprezentarea unor rapoarte trimestriale

Întreprinderile specializate Prim Plonjor SRL şi Bujor-Prin SA au fost excluse, în calitate de sancţiune, din Lista organizaţiilor şi întreprinderilor Societăţii orbilor, Societăţii surzilor şi Societăţii invalizilor, care conform legislaţiei, sunt scutite de vărsare la bugetul de stat a TVA, aferente mărfurilor şi serviciilor prestate. Aceste companii au fost incluse în Lista respectivă în martie 2013. Pentru a benefica de această facilitate, întreprinderile erau obligate să prezinte trimestrial rapoarte privind modul de acordare a scutirii de TVA la importul materiei prime, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului de producție cel târziu  până în ultima zi a lunii, care urmează după trimestrul de raportare.

MoldATSA se împrumută temporar de la Autoritatea Aeronautică Civilă

Întreprinderea de Stat MoldATSA va lua un împrumut în sumă de 35 milioane de lei de la Autoritatea Aeronautică Civilă pentru a depăşi situaţia de criză financiară în care se află. Împrumutul va fi acordat  în patru tranșe lunare, dintre care 20 milioane în anul 2015 și urmează să fie rambursat nu mai târziu de 1 septembrie 2016. Astfel, MoldATSA se eliberează de plata penalităților acumulate pentru netransferarea în termen a plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare către Autoritatea Aeronautică Civilă, pentru perioada de la 1 decembrie 2014 până în prezent.

● JOI, 19 noiembrie

Volumul vânzărilor producţiei industriale în ZEL-uri s-a majorat cu peste 20%


Volumul vânzărilor producţiei industriale în Zonele Economice Libere (ZEL) s-a majorat cu peste 20%, se arată într-un raport pentru primele trei trimestre ale anului 2015. Raportul elaborat de Ministerul Economiei constată că volumul total al vânzărilor nete a constituit 3066,7 mln lei, cu 20,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea s-a remarcat în ZEL „Bălţi” - de la 783,4 mln lei pe 9 luni ale anului 2014 până la 1206,2 mln lei pe 9 luni ale anului 2015 sau de 1,5 ori, în ZEL „Ungheni-Business” - cu 15% mai mult şi în ZAL PP „Valkaneş” - sau cu 2,4% mai mult. De asemenea, Zonele Economice Libere înregistrează o creştere a volumului investiţiilor, care în primele nouă luni ale anului curent au constituit 4,6 mln dolari SUA, cu 4,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Ruxanda Glavan: Sperăm ca datoriile la bugetul Ministerului Sănătăţii să dispară până la sfârşitul anului

Datoriile bugetare la sistemul de sănătate din Republica Moldova sunt de circa 500 de milioane de lei. Anunţul a fost făcut de către Ruxanda Glavan, ministrul sănătăţii în exerciţiu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Pe parcursul anului 2015, bugetul de stat nu şi-a onorat obligaţiunea de finanţare ritmică a sistemului sanitar. Astfel, s-au acumulat datorii de 500 de milioane de lei. Am pus această problemă în discuţie la şedinţele Guvernului. Ni s-au dat asigurări că până la finele lunii decembrie sumele datorate vor fi alocate”, a spus Ruxanda Glavan.

Pregătirea drumurilor naţionale pentru sezonul de iarnă este în plină desfăşurare, oficial

Pregătirea pentru sezonul rece a drumurilor se desfășoară în ritm susţinut, a menționat prezentând o informaţie în ședinţa de miercuri a guvernului în exerciţiu viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea. Astfel, administrarea şi întreţinerea drumurilor este efectuată prin intermediul a 14 întreprinderi S.A „Drumuri”. Pentru executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuirea materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează să fie antrenate maşini şi utilaje rutiere în număr de 483 unităţi. Nivelul de pregătire a acestora este de 85%. În funcție de necesitate, întreprinderile S.A „Drumuri” vor încheia contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire. Totodată, 177 de utilaje sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS) în scopul utilizării corecte a tehnicii rutiere la executarea lucrărilor pe drumurile din țară.

Sindicatele sesizează situaţia complicată din întreprinderile din cadrul SA „Drumuri”

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia complicată din întreprinderile din cadrul S.A. „Drumuri”, se arată într-o scrisoare adresată prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega. „Datoriile Ministerului Finanţelor către Fondul Rutier depăşesc suma de 550 de milioane de lei, fapt ce a provocat respectiv datorii din partea Administraţiei de Stat a Drumurilor către antreprenori. Restanţele salariale în colectivele de muncă din cadrul SA „Drumuri” se menţin în mare parte din luna septembrie 2015, ce prezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei privind remunerarea salariaţilor şi provoacă conflicte şi nemulţumiri ale angajaţilor”, se arată în scrisoare. Potrivit lui Boris Rojnevschi, preşedinte Federaţiei, se consideră inadmisibil un astfel de comportament faţă de drumari, care, prin legislaţie, posedând un fond cu destinaţie specială, rămân fără surse financiare, iar sumele acumulate sunt distribuite pentru alte necesităţi, fiind ignorat şi principiul de bază – salarizarea angajaţilor din ramură.

AIPA neagă acuzaţiile că s-ar lua mită la distribuirea subvenţiilor

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru reacţionează în cazul seriilor de învinuiri  precum că reprezentanţii Agenţiei cer mită pentru a acorda subvenţii. Oficialul spune că are probe care demonstrează că declaraţiile făcute de ex-ministrul agriculturii Vasile Bumacov, preşedintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari şi managerul unei întreprinderi agricole, Aliona Mandati, sunt nişte minciuni. Potrivit şefului AIPA, dezminţirile vin în contextul în care, în repetate rânduri, începând cu anul 2014, a urmat o serie de învinuiri cu privire la activitatea AIPA şi în special a activităţii Direcţiei inspecţii şi control în teren. Petru Maleru a menţionat că situaţia reală la zi nu este una tocmai bună, iar Agenţia depistează tot mai des fapte de fraude, acte intenţionat prezentate cu uz de fals şi alte tentative de încălcare a legii din partea beneficiarilor de subvenţii. Cu toate acestea, în anul curent, AIPA nu are datorii la fondul de subvenţionare preconizat pentru 2015. Aceasta se datorează faptului că nu mai sunt introduse intenţionat cote maxime de subvenţionare şi plafoane la unele măsuri. Astfel, potrivit lui Maleru, Agenţia nu mai este pusă în situaţia de a recepţiona, fără dreptul de a refuza, dosarele cu sume enorme.

● VINERI, 20 noiembrie

 Tarifele la energie electrică ar putea fi cu cel puţin 9% mai mici, studiu AŞM 

Tarifele la energie electrică ar putea fi reduse cu cel puţin 9%, arată un studiu realizat de către Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Potrivit autorilor cercetării, una dintre măsurile de reducere a tarifului în condiţiile actuale ar putea fi revizuirea metodei de achiziţionare a energiei electrice. Astfel, reducerea de 9% ar putea fi obţinută în cazul excluderii intermediarului Energokapital şi negocierii directe a contractului cu proprietarii centralei de la Cuciurgan. Directorul institutului, Mihai Târşu, a declarat astăzi la o conferinţă de presă că este necesară şi revizuirea metodologiei de stabilire a tarifelor, cu participarea largă a reprezentanţilor societăţii civile, dar şi introducerea unui mecanism de transparenţă. La fel, se recomandă introducerea tarifelor sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse şi achitarea unei cote de consum a energiei electrice pentru categoriile de populaţie cu venituri modeste.

Zona Economică Liberă „Bălţi” se extinde la Orhei 

Parlamentul a votat în două lecturi completarea Legii privind Zona Economică Liberă „Bălţi”, prin care acesteia i se adaugă un teren de 8 ha în raionul Orhei. Această iniţiativă are la bază solicitarea unui important investitor străin. Investitorul este Sumitomo Electric Bordnetze GmbH (SEBN), o companie germano-japoneză, specializată în producerea şi furnizarea de cabluri şi alte componente pentru industria de automobile. SEBN face parte din grupul internaţional Sumitomo Electric Industries Group, care include aproximativ 331 filiale în mai mult de 33 de ţări din întreaga lume. Venitul SEBN obţinut în perioada 2013/2014 a constituit circa 1 miliard de euro. SEBN şi-a înregistrat recent reprezentanţa în Republica Moldova şi planifică să investească în viitorul apropiat aproximativ 17 milioane de euro în construcţia unei fabrici cu un număr de aproximativ 3200 de angajaţi, dintre care 180 de ingineri.

Parlamentul a aprobat o modificare care ar putea duce la micşorarea tarifului la gaze 

Parlamentul a operat modificări la Legea cu privire la gazele naturale, eliminând o prevedere adoptată anul trecut. Potrivit iniţiatorului, modificarea ar putea să ducă la micşorarea tarifului la gazele naturale. Autorul iniţiativei, deputatului liberal-democrat Ştefan Creangă, a argumentat: faptul că noţiunea de „transport al gazelor naturale” fusese completată cu cuvintele „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”, contravenea principiilor stabilite în Directiva UE cu privire piaţa internă de gaze naturale.

● SÂMBĂTĂ, 21 noiembrie

Rectificările la buget au fost votate în lectură finală 

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de rectificare a bugetului pentru anul 2015. Parlamentarii au adoptat reducerea veniturilor la buget cu aproximativ un miliard de lei, iar cheltuielile se vor reduce cu circa 1,6 miliarde de lei.Reducerea fondului rutier se face cu aproximativ jumătate de miliard de lei. Totodată, se reduce fondul pentru proiectele de eficienţă energetică cu circa 200 de milioane de lei, iar lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău se suspendă. Ca urmare a rectificărilor, soldul datoriei de stat în PIB se va micşora cu 0,6 puncte procentuale şi la 31 decembrie va constitui 31,1% din PIB. Deputaţii au aprobat un amendament al Oxanei Domenti, parlamentar din fracţiunea Partidului Comuniştilor, care a propus să se evite diminuarea cheltuielilor pentru servicii medicale cu 13 milioane de lei din contul Fondului de rezervă, mai ales că suntem la sfârşit de an şi acesta nu va fi utilizat.

Numărul turiştilor străini care au vizitat Moldova a crescut 

În primele nouă luni ale anului 2015 a crescut numărul de turişti vare au venit în Republica Moldova. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, anul curent s-au înregistrat cu peste 20% mai mulţi turişti şi excursionişti. Totodată, numărul cetăţenilor moldoveni care au vizitat alte state a crescut cu 6% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, numărul oamenilor care au participat la turismul intern a scăzut cu aproape 20%. Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-septembrie 2015 a totalizat 26,9 mii de turişti. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chişinău (40,5%) şi regiunile de dezvoltare: Centru (28,6%) şi Sud (26,0%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.