RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 14 –20 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 14 august

Guvernul a aprobat acordarea ajutorului pentru fermieri afectați de crizele din 2022


Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermieri afectați de consecințele crizelor din 2022. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ajutorul financiar în valoarea de 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mici și doar pentru culturi de primă grupă va facilita situația financiară precară pentru circa 3 mii de fermieri. Este vorba despre asistență financiară pentru prelucrarea a circa 276 de mii de hectare însămânțate cu culturile de primă grupă.

Prevederi noi la înregistrarea și încetarea activității economice din regiunea transnistreană

Guvernul a aprobat modificări la înregistrarea și încetarea activității economice din regiunea transnistreană. Proiectul urmărește încadrarea treptată a agenților economici din stânga Nistrului în spațiul economico-comercial unic al Republicii Moldova și evidența agenților economici din regiunea transnistreană.

În noul context, va fi folosit exclusiv termenul de „înscriere provizorie”, care se referă la înregistrarea agenților economici din regiunea transnistreană în Registrul de stat al unităților de drept al Republicii Moldova. Aceasta implică eliminarea termenilor „înregistrare provizorie” și „înregistrare temporară”.

Patenta nu este un privilegiu sau un lux, deținători de patente

Patenta nu este un privilegiu sau un lux. Patenta, pentru majoritatea deținătorilor este unica sursă de existență. Iar niște autorități cu bun simț și responsabilitate, înainte de a le lua oamenilor unica sursă de existență, se îngrijesc să le ofere ceva schimb. Însă nu este cazul actualei guvernări. Declarații în acest sens a făcut consilierul municipal Ruslan Verbițchi, reprezentant al deținătorilor de patentă.

Deținătorii de patente se unesc cu alte bresle împotriva guvernării

Deținătorii de patente își propun ca în perioada următoare să înceapă consultări cu alte bresle pentru a-și coordona efortul și a ieși uniți împotriva guvernării „nesimțite și distrugătoare”. Potrivit lor, în țările civilizate, guvernele au grijă ca oamenii să nu se simtă ignorați de stat și nu vin cu decizii care distrug sorți omenești.

Deținătorii de patente fac apel către ambasadele acreditate la Chișinău

Deținătorii de patente fac apel către ambasadele și organizațiile internaționale acreditate în Republica Moldova, în special ambasada Uniunii Europene și cea a Statelor Unite ale Americii. Ei îndeamnă partenerii de dezvoltare să verifice minuțios în ce mod autoritățile de la Chișinău utilizează granturile acordate. Or, potrivit lor, statul nu face altceva decât să împovăreze antreprenorii mici și mijlocii cu taxe, iar mai nou și cu amenzi pentru a suplini bugetul.

Guvernatorul BNM: Inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum

Măsurile anterioare de politică monetară luate de Banca Națională a Moldovei creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să ajungă în intervalul de variație a inflației. Temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice. Datele se regăsesc în cel de-al treilea raport asupra inflației prezentat de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

● MARȚI, 15 august

Termoelectrica a achitat o amendă de 20 de mii de lei în urma scurgerii de păcură


Scurgerea de păcură de la SA „Termoelectrica” a avut loc în noaptea de 7-8 noiembrie 2022. Urmare a unei fisuri la o conductă cu abur, s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură. Imediat la fața locului s-a intervenit corespunzător, nu însă și după, când păcura urma să fie depozitată și predată. Ca rezultat, trei persoane cu funcție de răspundere urmează să fie sancționate. Întreprinderea a achitat o amendă de 20 de mii de lei.

Produsele electrocasnice din Moldova vor fi etichetate după modelul european

Produsele electrocasnice vor avea etichete energetice noi, pe o scară de la A la G, A fiind cele mai eficiente energetic. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind etichetarea produselor cu impact energetic, o versiune actualizată a directivei UE în domeniu, care presupune simplificarea informațiilor afișate despre consumul de energie al produselor introduse pe piață sau puse în funcțiune.

Expert: De ce inflația scade, dar noi nu simțim această scădere?

În ultimele luni în Moldova se înregistrează o scădere rapidă a ratei inflației. În octombrie 2022 inflația anuală a ajuns la 34,6%, maxima din ultimii 23 de ani, iar în iulie 2023 a coborât până la 10,7%. Se estimează că în toamnă rata inflației va coborî sub 10%. Însă oamenii se întreabă de ce nu resimt această scădere. Cu mai multe explicații vine expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Pentru claritate la acest subiect, potrivit expertului, trebuie explicate două lucruri fundamentale. „În primul rând scăderea inflației nu înseamnă scăderea de prețuri. Inflația este un indicator, care arată creșterea prețurilor. Dacă anul trecut inflația a fost de 34%, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34%. Acum inflația a scăzut la 10,7%, dar aceasta doar înseamnă că prețurile au crescut cu 10,7% cea ce este de 3 ori mai puțin decât anul trecut, dar ele oricum au crescut. Deci, inflația mai mică ne arată că prețurile cresc mai lent, dar oricum cresc”, a notat Veaceslav Ioniță.

Agricultorii au primit subvenții de peste 1 miliard de lei, MAIA

Un miliard și nouăzeci și trei de milioane de lei au ajuns pe conturile agricultorilor sub formă de subvenții în acest an. Cifra este cu 17% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, informează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Din suma totală, 86% au fost direcționate către fermieri, 12% către APL, iar 2% a fost contribuția statului la Fondul Viei și Vinului.

Moldova vrea să construiască trei cheiuri pe Prut pentru a facilita tranzitul de cereale

Republica Moldova vrea să construiască cel puțin trei cheiuri temporare pe râul Prut pentru a putea transporta mai multă marfă pe cale navală. La reuniunea de nivel înalt de la Galați privind exportul cerealelor, inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că Republica Moldova are nevoie de bani pentru a-și moderniza infrastructura precară, care încetinește exportul și tranzitul de produse agricole, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

● MIERCURI, 16 august

Victor Parlicov: Prețul mediu de achiziție a gazului oferă posibilitatea revizuirii tarifelor


Tarifele la gaz ar putea fi revizuite înaintea sezonului rece. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova a reușit să procure volume considerabile de gaz la prețuri avantajoase, care sunt stocate un Ucraina. Victor Parlicov spune că prețul avantajos de achiziție creează premise de reducere a tarifului, însă decizia finală aparține ANRE.

Ministrul Energiei spune că pentru sezonul rece, Energocom a reușit să procure 400 de milioane de metri cubi de gaz, la un preț avantajos de 400 de dolari mia de metri cubi. Potrivit ministrului, dacă prețul de achiziție se va menține unul redus, vor exista premise pentru reducerea tarifului.

Din 17 august se pot depune cereri pentru plățile directe în sectorul zootehnic

Fermierii pot depune cereri pentru a solicita plăți directe în sectorul zootehnic per cap de animal. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a lansat primul apel în acest sens.

Actul de identitate, obligatoriu pentru a schimba banii, indiferent de sumă

Prezentarea actelor de identitate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar va deveni obligatorie, indiferent de sumă. Astfel, urmează să fie eliminat pragul de 10 mii de lei până la care banii puteau fi schimbați fără a prezenta un act de identitate. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înregistrat în Parlament.

● JOI, 17 august

Platforma DA cere revizuirea deciziei CSE de plată a dividendelor exclusiv prin transfer bancar


Platforma DA cere revizuirea dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale care prevede ca profitul net și dividendele companiilor să fie plătite asociaţilor exclusiv prin transfer bancar. Potrivit membrilor partidului, această schimbare are implicații asupra economiei și, în special, asupra mediului de afaceri. Declarații în acest sens au fost făcute într-o conferință de presă.

1000 de apometre inteligente au fost instalate la Ungheni într-un proiect cu finanțare europeană

În 18 blocuri locative din municipiul Ungheni au fost instalate 1000 de contoare inteligente de apă, dotate cu module de transmitere a datelor la distanță. Contoarele au fost procurate din sursele oferite de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF, iar costul dispozitivelor se cifrează la aproximativ 80 de mii de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PNUD Moldova.

Parlamentul a ratificat acordul de grant de 88 mln dolari

Parlamentul a ratificat Acordul de grant Fondul fiduciar multidonator dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în sumă de 88,4 milioane de dolari. Grantul va fi debursat într-o singură tranșă și va fi destinat cofinanțării Programului „Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2”.

Agricultorii neconectați la sistemele de irigare nu vor beneficia de subvenții

Agricultorii care nu sunt conectați la sistemele de irigare din localitate nu vor fi eligibili pentru a beneficia de subvenții sau alte ajutoare din partea statului. Despre aceasta a anunțat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unei ședințe cu șefii direcțiilor raionale de profil.

● VINERI, 18 august

Forța Fermierilor: Dacă nu ne vedem cu premierul, reacția va fi dură


Asociația „Forța Fermierilor” își asumă o „reacție dură” dacă premierul nu va accepta să se întâlnească cu reprezentanții agricultorilor sau dacă discuțiile se vor lăsa fără rezultate. Despre aceasta asociația precizează într-un comunicat de presă emis după o întrevedere cu  vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, pe care o califică „dificilă și pe alocuri aprinsă”.

● SÂMBĂTĂ, 19 august

Biroul Național de Statistică comunică despre creșterea numărului de turiști cu 22%


Numărul turiștilor și excursioniștilor participanți la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatorii din Republica Moldova a constituit 173,4 mii de persoane în perioada ianuarie-iunie 2023, în creștere cu 22,1% față de perioada similară a anului precedent, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică.

Turismul receptor a înregistrat o creștere de 58,6%. În cazul turismului emițător creșterea a fost de 22,2%, iar turismul intern a crescut cu 11,1%.

Expertiza și experiența diasporei pot stimula progresul economic, Diaspora Business Forum

Cetățenii moldoveni plecați peste hotare au un rol extrem de important în dezvoltarea economiei Moldovei. Acest lucru se întâmplă prin investițiile pe care le fac în afaceri în țară, trimiteri de bani sau prin alte forme de investiții. Rolul autorităților este de a facilita aceste procese, dar și de a debirocratiza sistemul așa încât interacțiunea diasporei, și nu doar, cu statul să aibă loc cu economii de timp și bani. Subiectul a fost discutat în cadrul „Diaspora Business Forum”, care se desfășoară la Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.