MARȚI, 15 octombrie
Peste 27 de miliarde de lei au fost încasați la bugetul de stat în 9 luni de Serviciul Vamal
Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat, în nouă luni ale anului curent, 27,84 miliarde de lei, ceea ce constituie 74% din sarcina bugetară anuală.
Ponderea cea mai mare în structura plăților o are TVA – 66,4% sau peste 18,4 miliarde de lei. Din accize la import s-au încasat peste 7,5 miliarde de lei sau 27% din plățile percepute la bugetul de stat, iar din taxa vamală – 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 6,3%.
Trei expoziții agricole la Chișinău. Ministrul Bolea: „Vrem o punte de dialog cu agricultorii”
Trei expoziții agricole se desfășoară la Chișinău de joi până duminică. „Moldagrotech”, „Farmer” și târgul „Toamna de Aur” sunt găzduite de Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”.
„În acest an vom avea trei evenimente în unu. Nu va fi doar o expoziție cu conținut vizual. Avem sprijinul ministerului agriculturii, care are grijă să realizeze un plan important de afaceri”, a declarat directorul „Moldexpo”, Zinaida Popa. Programul va începe cu „Ora Ministerului”, în cadrul căreia Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va organiza și va asigura un schimb de experiență, instruire și networking pentru vizitatori.
Dezvoltarea economiei Moldovei, discutată la Bruxelles
Moldova continuă dezvoltarea economiei de piață, pentru ca mai multe companii și mai mulți cetățeni din țară să poată accesa oportunitățile de pe piața europeană. Este mesajul lansat de reprezentanții Guvernului de la Chișinău celor de la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni bilaterale, organizate luni pe tema „Criteriul economic, etapă importantă în parcursul țării către integrarea europeană”.
● MIERCURI, 16 octombrie
Ce înseamnă, de fapt, pentru moldoveni cele 1,8 miliarde de euro oferite de UE
Uniunea Europeană a făcut un pas esențial în susținerea dezvoltării Republicii Moldova, aprobând recent un pachet financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro. Acest plan de creștere economică este parte dintr-un proiect amplu, destinat accelerării procesului de aderare a Moldovei la UE, întăririi capacității sale de a implementa reforme esențiale și stimulării economiei naționale. IPN explică ce presupune acest plan și cum pot fi cheltuiți banii.
Investiții de aproape 55 mln dolari în eficiența energetică a clădirilor publice
Circa 55 de milioane de dolari vor fi investiți, în următorii cinci ani, în eficiența energetică a clădirilor publice din Republica Moldova, în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică și în măsuri de răspuns la situații de urgență. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru implementarea Proiectului „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova”.
Guvernul a aprobat programul „Prima casă Plus”
Guvernul a aprobat programul „Prima casă Plus”. Valoarea maximă a locuințelor procurate prin program se majorează de la 1 milion până la 2,5 milioane de lei.
Educație financiară pentru toți. Campanie BNM despre cheltuielile inteligente și bugetul calculat
BNM a lansat materiale informative și educaționale despre cum să ne gestionăm bugetul, să ne creştem veniturile și să reducem cheltuielile. Publicațiile fac parte din cadrul unei campanii naționale de educație financiară, desfășurată de Banca Naţională a Moldovei și Centrul analitic independent „Expert-Grup”.
● JOI, 17 octombrie
S-au deschis expozițiile agricole la Chișinău. Moldexpo găzduiește peste 200 de participanți
Expozițiile Moldagrotech și Farmer s-au deschis la centrul de expoziții Moldexpo din capitală. Participă peste 200 de expozanți din Moldova, România, Ucraina, Austria, Italia, Bulgaria, Belarus și Polonia. Doritorii să viziteze cele două expoziții, precum și târgul agricol sunt așteptați de joi până duminică.
Un pas mai aproape de pensiile private. CNPF a acordat prima licență
Comisia Națională a Pieței Financiare a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative. Este vorba despre Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „Aragonn Grup”, al cărei fondator este compania de asigurări „Asterra Grup”.
Wizz Air își redeschide baza operațională la Chișinău. Primele zboruri vor fi operate din decembrie
Compania aeriană maghiară Wizz Air își redeschide baza operațională pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Vor fi reluate operațiunile de bază și vor fi adăugate rute noi, care vor lega Chișinăul cu 16 destinații. Zborurile vor începe din 16 decembrie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei în cadrul unei conferințe de presă.
● VINERI, 18 octombrie
„Moldovagaz” a rămas fără conducere în sezonul rece. Blocaje între autorități și Gazprom
„Moldovagaz” trebuie să facă achiziții pentru iarnă, din ianuarie până în aprilie, dar procesul este blocat din cauza că nu are cine lua decizii, afirmă Seregiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al companiei. Tofilat propune administrare externă la Moldovagaz, pentru ca țara să nu rămână fără gaze. Un proiect de lege în acest sens a fost expediat Parlamentului, pentru a fi inclus pe ordinea de zi la următoarea ședință, a anunțat pe rețele de socializare Sergiu Tofilat.
Un târg ca o „casă mare” în scuarul Catedralei. Produse originale de la antreprenoare locale
Târgul producătoarelor locale a transformat scuarul Catedralei Mitropolitane din capitală într-o adevărată casă mare. Aici se desfășoară cea de-a treia ediție a evenimentului, la care participă peste 80 de femei antreprenoare din diferite raioane ale țării, precum și din regiunea transnistreană și din Ucraina
Printre produsele de vânzare sunt fructe uscate, brânzeturi, mezeluri, nuci și migdale, miere și ceaiuri apicole, ciocolată artizanală și multe alte delicii. Vizitatorii pot găsi produse realizate manual, care reflectă tradițiile și bogățiile naturale ale Moldovei.
● SÂMBĂTĂ, 19 octombrie
Moldovenii s-au împrumutat mai mult în septembrie
În luna septembrie, creditele noi acordate au constituit 6 286 de milioane de lei. Cifra este în creștere cu 11,6% comparativ cu luna august. Partea majoră – 75,5% – reprezintă creditele în lei, care au constituit 4 748,9 de milioane de lei. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate rămân creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 54,5% din totalul creditelor acordate.
2,7 miliarde de lei pentru susținerea antreprenorilor, prin programul guvernamental 373
O sumă de circa 2,7 miliarde de lei a fost alocată în 15 luni de la lansarea programului Guvernului pentru susținerea antreprenorilor „373”. Astfel, 605 proiecte investiționale au fost deja finalizate sau se află la diferite faze de implementare.