RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 13-18 iulie. Cele iulie importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 13 iulie

Moldova se confruntă cu cele mai mari provocări ale securităţii economice din 1991 încoace, raport


În prezent, Republica Moldova se confruntă, probabil, cu cele mai mari provocări la adresa securităţii sale economice din 1991 încoace. Conjunctura actuală este cauzată de instituţiile de stat slabe şi uşor influenţabile de interese obscure, care au permis propagarea crizei profunde din sistemul bancar, dar şi de recesiunea economică din regiune. Concluziile fac parte din Raportul de Stare a Ţării 2015, lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung, la conferinţa internaţională MACRO-2015. În raport se menţionează că aceste vulnerabilităţi ar putea fi uşor atenuate, dacă guvernarea ar fi dat dovadă de transparenţă şi eficienţă în fortificarea securităţii economice şi sociale a ţării. Criza din sistemul bancar a stat la baza problemelor economice cu care se confruntă ţara în acest moment. Fraudele de circa 12% din PIB comise pe parcursul anilor 2013-2014 de către cele trei bănci de importanţă sistemică – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - puteau fi evitate de către Banca Naţională şi alte instituţii relevante, iar reacţia tardivă şi insuficientă a acestor instituţii poate fi explicată fie de rea intenţie, fie de incompetenţă.

Comerţul stradal din capitală urmează a fi reorganizat

Autorităţile locale îşi propun să reorganizeze comerţul stradal din centrul capitalei. Astfel, odată cu implementarea Strategiei de Comerţ, în centrul capitalei va rămâne doar Piaţa Centrală care urmează să desfăşoare, exclusiv, activitate agroalimentară. Restul tipurilor de comerţ vor fi strămutate în alte părţi ale oraşului. Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat luni, 13 iulie, la şedinţa operativă de la Primărie că la Piaţa Centrală urmează să rămână acei agenţi economici care comercializează fructe, legume, brânzeturi, carne, aşa cum era pe vremuri. Celelalte pieţe cu haine sau alte mărfuri industriale, inclusiv gheretele şi tonetele, vor fi strămutate. „Va fi o reformă dureroasă şi complicată, dar pe care avem de gând să o promovăm, pentru că acest comerţ stradal trebuie organizat. Direcţia Comerţ a primit sarcina să elaboreze un plan calendaristic. Vom începe prin acţiuni de informare a agenţilor economici”, a notat primarul.

AIPA a debursat 1,5 mln dolari către 6 grupuri de producători agricoli

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a debursat 1,5 milioane de dolari către 6 grupuri de producători agricoli, participanţi ai Programului de granturi investiţionale în infrastructura post-recoltă „Accesul la pieţele de finanţare” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Majoritatea grupurilor care au accesat resursele financiare, au fost participanţi la apelul trei al Programului de granturi, desfăşurat în perioada 10 aprilie-8 iunie 2015. Granturile sunt debursate imediat ce fermierii vin cu confirmarea de co-finanţare al proiectului investiţional. Potrivit unui comunicat de presă al programului, cel mai mare proiect investiţional din numărul celor şase, aparţine grupului de producători de struguri de masă şi prune din r-nul Cantemir „Moldagrovitis”, care va construi un frigider de peste o mie de tone cu 2 camere de pre-răcire. Investiţia totală a acestui proiect este de 1,1 milioane de dolari, dintre care 350 de mii de dolari reprezintă grantul MAC-P. Totodată, producătorii de mere din Briceni, uniţi în cooperativa „Stânca Grup”, vor construi unul din cele mai mari frigidere din cadrul proiectului. Capacitatea acestuia va fi 1 860 de tone. Costul proiectului investiţional este de 15,9 milioane de lei, dintre care 6,3 milioane lei au fost debursaţi către fermieri în calitate de suport financiar nerambursabil.

● MARŢI, 14 iulie

A fost lansat site-ul dedicat comerţului liber cu Uniunea Europeană


Un site special dedicat comerţului liber cu Uniunea Europeană a fost lansat marţi,14 iulie, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei, care va administra pagina web. Lansarea site-ului www.dcfta.md   face parte din acţiunile de implementare a  Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător a Moldovei cu Uniunea Europeană (DCFTA), parte a Acordului de asociere cu UE. Pagina web dedicată DCFTA reprezintă o platformă informaţională cu privire la procesul de implementare al Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană - Moldova şi este destinat, în primul rând, mediului de afaceri, dar şi publicului general precum şi mass-media. Persoanele interesate vor putea să se informeze de pe portalul respectiv privind legislaţia europeană în domeniul comerţului, standardele europene asupra mărfurilor, dar şi despre prevederile Acordului de asociere şi de liber schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

MIERCURI, 15 iulie

ANSA atenţionează producătorii de fructe


Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) atenţionează producătorii de fructe că în livezile de specii sâmburoase din ţară s-a semnalat zborul în masă al fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta). Totodată, continuă şi hrănirea larvelor, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor. ANSA menţionează că este important de aplicat din timp măsuri de prevenire şi combatere, deoarece doar fructele neafectate de dăunători pot fi exportate. Larvele moliei orientale a fructelor atacă lăstarii, frunzele şi fructele de piersic, cais şi prun, iar atacuri sporadice s-au semnalat şi la păr, gutui, migdal, măr şi cireş. Fructele atacate nu se mai dezvoltă şi în final putrezesc. În condiţiile Republicii Moldova dăunătorul dezvoltă 3-4 generaţii pe an. Larva matură iernează într-un cocon mătăsos şi dens, în crăpăturile scoarţei ramurilor şi pe trunchi. Primăvara la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai apar fluturii generaţiei hibernante, care depun ouă pe frunzele din vârful lăstarilor.

Trei furnizori au fost lipsiţi de dreptul de a furniza servicii de comunicaţii electronice

Pentru neînlăturarea circumstanţelor ce au dus la suspendarea dreptului de furnizare a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a revocat, prin deciziile sale, dreptul de furnizare a reţelelor şi serviciilor respective acordat anterior companiilor „Alit, „MBI-Comerţ” şi „Neccom grup” prin autorizarea generală. În baza unei decizii a ANRCETI, instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care a revocat dreptul companiei „Alit” de a furniza reţele şi servicii de comunicaţii electronice, celelalte două decizii se află la etapa de examinare în instanţele de judecată. Potrivit raportului ANRCETI cu privire la acţiunile de monitorizare şi control efectuate în primul semestru al anului 2015, cele 3 companii nu şi-au onorat timp îndelungat obligaţia de achitare a plăţilor pentru utilizarea resurselor de numerotare atribuite, obligaţie stabilită în legislaţia în vigoare.

Industriaşii moldoveni pot exporta fără taxe spre SUA

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, a promulgat legea cu privire la autorizarea Sistemului Generalizat de Preferinţe comerciale (GSP) până la 31 decembrie 2017, după ce acesta expirase la 31 iulie 2013. Reluarea GSP va permite companiilor moldoveneşti să exporte mărfuri industriale pe piaţa SUA fără achitarea taxelor vamale. Informaţai a fost comunicată de Ministerul Economiei. În conformitate cu legislaţia SUA, scutirea de taxe vamale la importurile de mărfuri eligibile în cadrul GSP va intra în vigoare la 29 iulie 2015 şi va rămâne în vigoare următorii doi ani. Acest document oferă retroactiv rambursarea taxelor plătite pentru mărfurile GSP eligibile, inclusiv a celor expirate, efectuate începând cu 31 iulie 2013 până în prezent. Procedura poate dura până la 90 de zile după lichidare sau re-lichidarea înregistrărilor.

● JOI, 16 iulie

Expert-Grup: Nivelul de transparenţă bugetară în Moldova bate pasul pe loc


Nivelul de transparenţă bugetară în Republica Moldova nu a evoluta în ultimii ani, principala cauză fiind factorii politici. La această concluzie au ajuns autorii studiului „Evaluarea transparenţei procesului bugetar în Republica Moldova”, lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Dumitru Budianschi, director de programe la Expert-Grup, a spus că dacă transparenţa bugetară ar fi ajuns la nivelul recomandat în prima ediţie a studiului, în anul 2011, atunci probabilitatea dispariţiei miliardului din sistemul bancar ar fi fost foarte mică. Indicele transparenţei bugetare în Moldova în 2015 (care cuprinde anii 2013-2014) a înregistrat un scor de 59 din 100, rămânând neschimbat faţă de nivelul indicelui prezentat în 2012 (pentru 2010-2011). Dumitru Budianschi a remarcat că există, totuşi, unele modificări esenţiale în ceea ce priveşte transparenţa pe diferite componente.

Săptămâna viitoare urmează a fi votat pachetul de legi în agricultură

Comisia specială pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor a găsit soluţii pentru o parte din problemele producătorilor agricoli şi săptămâna viitoare va fi propus în plenul Parlamentului spre votare pachetul format pentru început din 4 proiecte de legi. Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a comunicat după şedinţa de joi, 16 iulie, a Comisiei că s-a reuşit găsirea soluţiilor la majoritatea problemelor semnalate de agricultori. „Avem înţelegerea preliminară ca săptămâna viitoare în plen să fie dezbătut raportul comisiei şi să fie adoptate în prima lectură legile unde este nevoie de avizul Guvernului şi în lectura a doua acolo unde nu este nevoie de aviz. Mai rămâne problema majorării Fondului de subvenţionare, dar suntem în discuţii cu Ministerul Finanţelor şi sunt optimist că se va reuşi, iar în prima etapă de la învestirea Guvernului să rectificăm bugetul pentru a putea majora acest fond”, a subliniat şeful legislativului.

● VINERI, 17 iulie

 Scade preţul la motorină 

La două zile de la anunţul despre scumpirea benzinei cu 60 de bani, şapte companii petroliere au anunţat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre ieftinirea motorinei în medie cu 30 bani pentru un litru. Astfel, preţul mediu al motorinei scade de la 16,47 lei per litru, în februarie curent, la 16,2 lei per litru. Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, reducerea preţurilor de comercializare cu amănuntul a motorinei este cauzată de tendinţa de diminuare a preţurilor de achiziţie a acestui carburant, tendinţă care se prefigurează începând cu luna iunie 2015. Dacă în perioada ianuarie – mai 2015 preţul mediu al unei tone importate de motorină a crescut, în dolari, cu 18,3%, iar în lei cu 27,4%, atunci în prima jumătate a lunii iulie acest preţ a scăzut, faţă de nivelul mediu înregistrat în luna mai, în dolari SUA, cu 5,7% şi în lei cu 0,4%.

 BERD susţine proiectele investiţionale din Republica Moldova 

Autorităţile Republicii Moldova au o colaborare eficientă cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pe diferite dimensiuni, în special, în proiectele investiţionale. Declaraţia a fost făcută de viceministrul economiei, Valeriu Triboi, în cadrul şedinţei board-ului Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu în Republica Moldova (E5P), care s-a desfăşurat la Chișinău. Potrivit viceministrului, drept exemplu poate servi atât proiectul de termoficare CET-Nord, unde din totalul de 10 milioane de euro alocate de partenerii de dezvoltare, 7 sunt oferite de BERD, cât şi decizia Băncii de a oferi un împrumut de 6,2 milioane de euro companiei italiene La Triveneta Cavi pentru construcţia filialei sale din Republica Moldova La Triveneta Cavi Development SRL.

Importul de prune moldoveneşti pe piaţa canadiană, discutat în cadrul unei vizite 

Procedurile necesare pentru a da startul controlului fitosanitar în scopul autorizării importului de prune din Republica Moldova pe piaţa americană, a fost subiectul unei întrevederi a viceministrului în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Vlad Loghin, cu şeful Direcţiei biosecuritate a plantelor şi silvicultură, Gregory Wolff,în cadrul unei întrevederi care a avut loc la sediul central al Agenţiei canadiene pentru siguranţa alimentelor din Ottawa. Întrevederea a avut loc în cadrul unei vizite de lucru de câteva zile pe care o întreprinde viceministrul în exerciţiu în Canada. MAIA precizează într-un comunicat de presă că oficialii au salutat stabilirea unui dialog direct dintre Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova şi instituţia omoloagă din Canada. În acest scop, reprezentantul agenţiei canadiene, a confirmat disponibilitatea pentru demararea procesului de expertiză fitosanitară şi a încurajat partea moldovenească să urgenteze pregătirea şi expedierea în adresa partenerilor canadieni a întregului pachet de informaţii solicitate anterior de CFIA.

Administraţia de la Tiraspol spune de ce menţine cursul rublei locale 

Administraţia de la Tiraspol recunoaşte că utilizează mecanisme de menţinere a cursului rublei în regiune şi spune că o face deoarece nu-şi doreşte o înrăutăţire bruscă a situaţiei cetăţenilor. Dimitrii Boltruşco, adjunct în aşa zisul minister al economiei, a spus că o devalorizare bruscă a rublei transnistrene ar crea panică printre oameni, iar aceştia vor începe a cumpăra valută ca să-şi păstreze economiile, însă autoritatea bancară din regiune nu deţine atât de multă valută. Dimitrii Boltruşco a adăugat că dacă rubla nu va fi menţinută, atunci oamenii vor sărăci de câteva ori într-o perioadă de timp foarte scurtă, iar ţinând cont de aptul că Tiraspolul importă foarte mult, inclusiv produse de primă necesitate, atunci preţurile vor creşte foarte mult. Acesta recunoaşte că exportatorii ar avea de câştigat dacă rubla s-ar devaloriza, însă efectul general asupra economiei ar fi negativ.

● SÂMBĂTĂ, 18 iulie

Majorări de tarife la gaze naturale şi energie electrică aprobate de ANRE 

După o zi şi o bucată de noapte de discuţii şi dezbateri, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarifele majorate la distribuţia de energie electrică şi gaze natural. A fost majorat tariful de transportare a energiei electrice de către Moldelectrica, astfel încânt acesta va fi de 14,5 bani/kWh. Până acum acest tarif era de 8,02 bani, iar Moldelectrica a solicitat majorarea tarifului până la 28 de bani. ANRE a aprobat şi creşterea tarifului pentru reţelele electrice de distribuţie din nordul ţării. Pentru RED Nord tariful va fi de 2,23 lei, cel de până acum a fost de 1,71 lei/kWh. La RED Nord Vest preţul va fi de 2,33 lei/kWh, până acum tariful era de 1,73 lei.

Ministerul Agriculturii are site nou. Conţine şi o hartă digitală agricolă 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare are un site nou, elaborat în scopul asigurării calităţii înalte a paginii-web oficiale a instituţiei. Pe pagina principală, poate fi găsită Harta Digitală Agricolă, care conţine date despre toate terenurile protejate, depozitele frigorifice, liniile de ambalare etc. Serviciul de presă al instituţiei informează că pentru noul site au fost utilizate mijloace financiare în valoare de 39 de mii lei. Harta Digitală Agricolă, elaborată de Centrul Informaţional Agricol, în comun cu Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), reprezintă Republica Moldova în plan, convenţională, remicşorată, pe care sunt indicate datele statistice colectate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Datele sunt clasificate după criterii: raion, localitate, producători agricoli.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.