● LUNI, 11 iunie
Focar de pestă porcină în Anenii Noi
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din apropierea localității Mereni, raionul Anenii Noi. Maxim Sârbu, șef de secție în cadrul Direcției supraveghere sanitar-veterinară ANSA, a declarat că proprietarul este din Mereni, iar gospodăria în care erau crescuți porcii se află la aproximativ 1,5 kilometru de localitate. 22 de porci din gospodărie au fost afectați de virus, dintre care șase au pierit în decurs de 24 de ore, iar ceilalți au fost nimiciți. Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt nimicite, iar spațiile în care au fost ținuți porcii, perimetrul alăturat și ustensilele din gospodărie sunt dezinfectate. Ultimul caz de pestă porcină africană a fost înregistrat în luna mai în localitatea Tvardița, raionul Taraclia.
● MARȚI, 12 iunie
Benzina și motorina se scumpesc
Benzina se scumpește cu 34 de bani, iar motorina cu 32 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță prețurile plafon de comercializare a produselor petroliere principale pentru perioada 13-26 iunie. În următoarele două săptămâni, prețul plafon la benzină este de 19,49 lei/litru, iar la motorină – 17,41 lei/litru. ANRE oferă, în premieră, și descifrări. Astfel, 9,23 lei/litru este prețul benzinei conform cotațiilor, 3,76 lei/litru reprezintă cota accizelor, 3,25 lei/litru – marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA. În cazul motorinei, 9,50 lei/litru este prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru – cota accizelor, 3,25 lei/litru – marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.
Veniturile din vânzarea serviciilor furnizate de sectorul comunicațiilor electronice scad
În primele trei luni ale anului curent, volumul total al veniturilor provenite din activitățile desfășurate în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, internet mobil și fix, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale etc.) a scăzut cu 4,8% față de primul trimestru al anului trecut. Volumul total al veniturilor a însumat aproape 1,5 miliarde de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) menționează într-un comunicat de presă că pe piața serviciilor de telefonie fixă vânzările au scăzut cu 21,8% și au totalizat 143,1 milioane de lei. Pe piața serviciilor de transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale veniturile au scăzut cu 10,2% și au însumat 58,9 milioane de lei. Volumul vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă s-a micșorat cu 5,4% și a alcătuit 749,1 milioane de lei.
Chiril Gaburici atenționează conducerea CFM
Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a cerut administrației întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) ca din 1 iunie până la toamnă să ia toate măsurile necesare care se impun în vederea optimizării cât mai rapide a întreprinderii. Dacă administrația CFM nu va întreprinde acțiunile în mod prioritar, vor fi luate măsurile de rigoare corespunzătoare. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, activitatea întreprinderii a fost examinată în cadrul unei ședinței a conducerii ministerului cu cea a CFM. A fost discutată situația financiar-economică a întreprinderii, dificultățile și soluțiile de eliminare a acestora, prioritățile de dezvoltare a întreprinderii, metodele de acoperire a datoriilor salariale, precum și majorarea salariilor. S-a dat ordin ca până la 1 iulie, administrația întreprinderii să elaboreze un Plan de dezvoltare a CFM pentru anii 2018-2020, având în vedere revizuirea și automatizarea proceselor și optimizarea cheltuielilor.
Ministerul Economiei solicită în instanță anularea prețurilor plafon la carburanți
Ministerul Economiei și Infrastructurii solicită în instanța de judecată anularea ordinului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică din 12 iunie prin care au fost stabilite prețuri plafon în creștere la carburanți. O cerere în acest sens a fost făcută către Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, marți, 12 iunie. Într-un comunicat de presă al ministerului, se spune că solicitarea a fost făcută în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței și prin intermediul ei se mai solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile. În scrisoarea de chemare în judecată se menționează faptul că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului.
Rata anuală a inflației în luna mai a scăzut, BNM
Rata anuală a inflației în luna mai anul curent a constituit 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale mai puțin față de luna precedentă și a ieșit anticipat (în conformitate cu prognozele publicate anterior) sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%. Dinamica inflației în luna mai a fost determinată de cererea agregată modestă și de efectul unei perioade de bază înalte din anul 2017. Pentru perioada următoare, Banca Națională a Moldovei anticipează o cerere agregată modestă, însă aproape de potențial, care va genera în continuare presiuni dezinflaționiste. Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației, 1,7 puncte procentuale, au înregistrat prețurile la produsele alimentare. Inflația de bază și prețurile la combustibili au avut un impact de 1,1 și, respectiv, 0,5 puncte procentuale. Prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de minus 0,5 puncte procentuale, cu 0,1 puncte procentuale inferioară lunii precedente.
● Miercuri, 13 iunie
Tiraspolul anunță creșterea cu peste 50% a comerțului extern
Comerțul extern al regiunii transnistrene în cinci luni ale anului curent s-a ridicat la 821,6 milioane de dolari, potrivit statisticilor citate de presa din regiune. Este cu 53% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Importurile au crescut cu 44%, iar exporturile – cu 72%. Șeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, a declarat în cadrul unei întrevederi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că ponderea exporturilor transnistrene în țările Uniunii Europene a atins 36% (105 milioane de dolari). Principalul partener în Europa rămâne România, urmată de Polonia, Germania, Italia. Exportul în direcția rusească, în cele cinci luni, a constituit 32 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 11% din total. Printre statele Uniunii Vamale Eurasiatice, Federația Rusă deține poziția de lider în importul produselor din regiunea transnistreană.
ANRE revine la prețurile plafon de acum o lună
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că de astăzi, 13 iunie, de la ora 15.00, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale vor constitui: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină, la nivelul prețurilor anunțate pe 15 mai. Decizia a fost luată cu scopul executării încheierii judecătorești din 12 iunie, prin care a fost suspendat ordinul ANRE emis în aceeași zi și care a prevăzut prețuri plafon mai mari la comercializarea benzinei și motorinei. Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Tarom renunță pentru moment la cursa aeriană Constanța-Chișinău
Operatorul aerian român Tarom a anulat cursa Constanța-Chișinău-Constanța, programată să fie operată din 1 iulie 2018. Despre aceasta informează Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu Constanța”, într-un comunicat de presă. În comunicat se menționează că anularea este pentru moment, fără a preciza care sunt motivele și fără a estima o altă perioadă de operare a zborurilor.
Din 1 iulie se dă startul oferirii subvențiilor în avans pentru afacerile în agricultură
Tinerii și femeile care vor să inițieze afaceri în domeniul agriculturii vor putea solicita, începând cu data de 1 iulie, subvenții în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volconovici, precizează că din respectivul Fond se vor aloca 45 de milioane de lei. Autoritățile mizează pe crearea a 500 de noi locuri de muncă, în special în mediul rural. Doritorii de a accesa subvenții în avans trebuie să elaboreze un plan de afaceri în baza căruia vor fi selectate proiectele. Cei care vor convinge autoritățile că au capacități să facă agricultură performantă și că vor deschide cel puțin un loc de muncă în sat, au șanse să primească subvenții în avans din partea statului. Vor fi acceptate proiecte de până la un milion de lei, în care statul va oferi o contribuție de 65%.
● JOI, 14 iunie
ANRE va aproba vineri tarife noi la energia electrică și alimentarea cu apă
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se convoacă vineri, 15 iunie, în ședință pentru a examina și supune votului noile tarife la serviciul de alimentare cu apă și canalizare pentru municipiul Chișinău și tarifele de distribuție și furnizare a energiei electrice la nivel național. În baza calculelor prezentate de Gas Natural Fenosa, specialiștii ANRE au constatat că tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici, racordați la rețeaua de tensiune joasă, pot fi reduse cu 12%, față de 5,5% cât a propus furnizorul. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune medie, ANRE propune un tarif mai mic cu 13,1%, în timp ce furnizorul propune o reducere cu 6,1%. Pentru consumatorii racordați la rețeaua de tensiune înaltă, reducerea propusă de ANRE este de 13,5%, față de 6% cât a propus Gas Natural Fenosa. Pentru consumatorii din nordul țării, deserviți de către RED-Nord și FEE Nord, ANRE propune reducerea cu 10% a tarifului în cazul rețelelor de tensiune joasă și cu 9,7% pentru rețelele de tensiune medie. Cât privește serviciul de alimentare cu apă și canalizare pentru municipiul Chișinău, furnizorul propune creșterea tarifului cu 1,44 lei, până la 12,13 lei/metru cub pentru consumatorii casnici și 25,90 lei/metru cub alți consumatori.
„Electromaș” și „Uralelectro” vor produce împreună motoare electrice
Uzina „Electromaș” din Tiraspol și compania rusească „Uralelectro” au semnat pentru lansarea activității comune de dezvoltare și producere a mașinilor electrice rotative de înaltă eficiență, cu înălțimea axei de rotație de la 56 până la 132 mm, antideflagrante. Compania tiraspoleană anunță pe pagina sa web că implementarea proiectului, care este unul reciproc avantajos, va fi realizată în baza platformei de producție a „Uralelectro” din Mednogorsk, Federația Rusă, cu pregătirea tehnologică în construcții a specialiștilor celor două companii. Sarcina principală a întreprinderilor este producerea motoarelor electrice de înaltă calitate, performante, eficiente din punct de vedere energetic. Acestea vor fi utilizate nu doar pentru echipamentele industriale noi, ci și pentru cele în exploatare.
Statul va oferi subvenții patronilor care vor angaja șomeri din grupurile vulnerabile
Angajatorii care vor lua la muncă șomeri din grupurile vulnerabile, inclusiv persoane cu dizabilități, vor putea pretinde subvenții din partea statului pentru compensarea parțială a salariului acestora. Parlamentul a votat, în ședința de joi, 14 iunie, proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, în lectură finală. Proiectul prevede oferirea de subvenții lunare în mărime de 30% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, pe un termen de șase luni pentru fiecare șomer angajat. Prevederile se referă la următoarele categorii de șomeri: persoane în vârstă de 50 de ani și peste, persoane eliberate din locurile de detenție, victime ale traficului de ființe umane după reabilitarea psihologică și socială, persoane care se luptă cu consumul de substanțe, victimele violenței în familie și alte categorii vulnerabile. Subvenții se vor oferi și pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, angajate cu contract individual de muncă, pe un termen nedeterminat. În aceste cazuri se va compensa 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, suportate de către angajator, iar mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a zece salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.
● VINERI, 15 iunie
Prețul mare la carburanți lovește puternic în producătorii agricoli și transportatori, opinie
Prețul mare la carburanți lovește puternic în producătorii agricoli și transportatori. În plus, creșterea tarifului pentru benzină și motorină atrage după sine o serie de scumpiri ale diferitor tipuri de produse. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova. Activistul civic Sergiu Ungureanu spune că prețul mare la carburanți lovește puternic în producătorii agricoli și transportatori. În plus, după ce se ridică prețul carburanților, se cunoaște deja că imediat cresc tarifele și la pâine, și la lapte etc. În opinia lui, în situația actuală Agenția pentru Reglementare în Energetică este pusă în situația să atragă toată nemulțumirea publicului asupra sa. „Aici are loc un joc între diferite ramuri ale puterii. Este clar că lucrul acesta nu ar trebui să se întâmple și am spus că trebuie să vedem cum a fost elaborat regulamentul de plafonare și să-l schimbăm”, spune activistul.
ANRE nu a susținut majorarea tarifelor la apă în Chișinău
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a respins solicitarea SA „Apă-Canal Chișinău” de majorare a tarifelor la apă și canalizare în municipiul Chișinău. Furnizorul a cerut creșterea tarifului pentru serviciul de alimentare cu apă și canalizare cu 1,44 lei/metru cub: până la 12,13 lei/metru cub pentru consumatorii casnici și până la 25,90 lei/metru pentru alți consumatori. Până la o nouă decizie, consumatorii casnici vor continua să plătească 10,69 lei/metru cub de apă, iar ceilalți consumatori – 24,46 lei.
BNM avertizează EuroCreditBank
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis aplicarea sancțiunii cu avertisment față de BC „EuroCreditBank” SA. Decizia a fost luată ca rezultat al controlului complex efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate unele încălcări legislative. Banca Națională menționează într-un comunicat de presă că au fost constate încălcări ale Legii instituțiilor financiare, actelor normative emise de BNM și Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În special, banca nu a respectat cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor, transparența structurii de proprietate a băncii etc. Potrivit BNM, BC „EuroCreditBank” activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.
Expert-Grup evidențiază constrângeri care pot periclita creșterea economic
În pofida dinamicii economice pozitive din ultimele luni, se amplifică tendințele ce ar putea periclita creșterea economică în perioada imediat următoare. Factorii care pot limita expansiunea economică sunt determinați de vechile greșeli ale economiei naționale: competitivitatea scăzută și productivitatea joasă a muncii, dar și condițiile climaterice, și implicațiile alegerilor din toamnă asupra mediului de afaceri. Constatările au fost făcute într-o conferință de presă la IPN, la care Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat o nouă ediție a publicației trimestriale „Realitatea Economică”. Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup, spune că experții Centrului au identificat mai multe constrângeri care pot periclita creșterea economică. Acestea țin de competitivitatea scăzută a economiei moldovenești pe fonul aprecierii monedei naționale, care va duce la deficit comercial și deficit de cont curent, în paralel cu competitivitatea scăzută a muncii, care va afecta inclusiv exporturile. Lipsa precipitațiilor ar putea compromite recolta agricolă la mai multe culturi, chiar dacă în primele luni producția agricolă, în special cea animalieră, a cunoscut o creștere. Riscul factorilor electorali se va manifesta și el prin reticența companiilor private de a investi, cu repercusiuni și asupra creditării bancare. În plus, o serie de inițiative cu tentă electorală care deja au fost lansate, cum sunt programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau Programul „Prima Casă”, care nu au o acoperire bugetară clară, riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice.
Unele politici și inițiative lansate în ultima perioadă au caracter populist, Expert-Grup
Unele politici și inițiative lansate în ultima perioadă nu răspund provocărilor economiei naționale și sunt mai mult ancorate în interese electorale, având mai degrabă un caracter populist, fără a contribui la bunăstarea țării. Opinia a fost expusă de experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Experții au analizat calitatea politicilor și inițiativelor lansate de politicieni în ediția din iunie a publicației trimestriale „Realitatea economică”. Economistul Iurie Morcotîlo susține că inițiativa PDM privind reabilitarea drumurilor locale – „Drumuri bune pentru Moldova” a fost aprobată cu deficiențe la capitolul surse financiare. Se specifică că proiectele de reparație vor fi finanțate pe parcursul acumulării veniturilor, sintagmă inacceptabilă, accentuează expertul. Conform legislației în vigoare și bunelor practici internaționale, autoritățile publice nu trebuie să aprobe proiecte dacă nu sunt identificate sursele de finanțare. Experții au constatat că programul inițial nu avea acoperire financiară în sumă de 300 de milioane de lei și, abia în luna mai, cu rectificarea bugetară, au fost identificate surse financiare. O problemă majoră este faptul că programul așa și nu a fost discutat și argumentat, nu se cunoaște ce localități trebuie să beneficieze de drumuri reparate, ce lungime de drum etc.
Produsul Intern Brut, în creștere
În primul trimestru al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 3,7% față de același trimestru din anul 2017 şi a constituit 37,6 miliarde de lei, informează Biroul Național de Statistică. Contribuții pozitive la creșterea PIB au înregistrat: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; activitățile de cazare și alimentație publică; industria extractivă; industria prelucrătoare; informațiile și comunicațiile. Contribuție negativă la creșterea PIB au avut-: administrația publică şi apărarea; asigurările sociale obligatorii; învățământul; sănătatea şi asistență socială. Din punct de vedere al utilizării PIB creșterea s-a datorat în principal consumului final al gospodăriilor populației, cu o pondere de 90,9% la formarea PIB.
● SÂMBĂTĂ, 16 iunie
Măsuri sporite la Anenii Noi în legătură cu pesta porcină africană
În imediata apropiere de focarul de pestă porcină de la Mereni, Anenii Noi, a fost majorat, de la unu la trei, numărul punctelor de control și filtre de dezinfectare a transportului. În regiune sunt trei complexe mari de porcine, protecția acestora fiind de primă importanță, se menționează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Inspectorii ANSA sunt asistați de către colaboratorii Inspectoratului de Poliție. Împreună verifică piețele de comercializare a animalelor şi explică populației pericolul extinderii pestei porcine africane. Totodată, are loc inspectarea unităților cu risc sporit pentru a limita posibilitatea răspândirii virusului. ANSA va suplini numărul de inspectori din alte subdiviziuni teritoriale și de medici veterinari de liberă practică, pentru buna desfășurare a controlului și combaterii focarului de peste porcină la nivel naţional. De asemenea, va organiza o întrunire cu producătorii și procesatorii de carne de porc, în cadrul căreia se vor aborda combaterea și profilaxia pestei porcine africane.
Șoferii nemulțumiți de prețurile la carburanți au ieșit la o nouă acțiune de protest
Șoferii nemulțumiți de prețurile la carburanți au ieșit sâmbătă, 16 iunie, la o nouă acțiune de protest. Aceștia şi-au parcat automobilele în Piața Marii Adunări Naționale. Participanții solicită Parlamentului să adopte o nouă lege prin care să elimine accizele la produsele petroliere şi să coboare taxele de import al carburanților la nivelul taxelor percepute pentru importul produselor de primă necesitate. Pe 29 mai, ANRE a anunțat scumpiri la carburanți, drept urmare, șoferii, mobilizați pe rețelele de socializare, au organizat două proteste. Manifestațiile au avut loc chiar dacă, la solicitarea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE și-a suspendat decizia și a revenit la prețurile din 15 mai. Pe 12 iunie, ANRE a emis un nou ordin care prevedea prețuri plafon mai mari la comercializarea benzinei și motorinei, dar acesta a fost suspendat în aceeași zi prin decizia Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Buiucani, sesizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. La 13 iunie, ANRE a informat că prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale revin la nivelul celor anunțate pe 15 mai: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină.