RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 11-15 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 11 mai

Două companii moldoveneşti pot vinde carne în Rusia


Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia „Rosselhoznadzor” a ridicat embargoul la carne pentru două companii din Republica Moldova. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat că informaţia a fost publicată pe site-ul Rosselhoznadzor, însă autorităţile de la Chişinău nu au primit deocamdată o notificare oficială. Ministrul a menţionat că, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, când a fost sistat exportul de carne pe piaţa rusească, autorităţile Federaţiei Ruse, dar şi cele din Belarus, au invocat unele abateri de la cerinţele Uniunii Vamale. Ulterior, experţii veterinari din Rusia şi din Belarus au vizitat companiile exportatoare din Moldova  şi au formulat mai multe cerinţe. Companiile s-au conformat, iar în luna februarie a fost expediat un raport către autoritatea rusă.

Rata dobânzii la depozitele în lei, în creştere

Rata dobânzii la depozitele în lei atrase de la persoanele fizice şi juridice în primul trimestru s-a majorat cu 3,37 puncte procentuale şi a atins valoarea medie de 9,25%. În luna martie, băncile au atras depozite în lei de la persoane fizice la o rată medie de 13,54%, faţă de 8,12% în luna decembrie 2014. „Majorarea ratei dobânzii la depozitele noi atrase în lei moldoveneşti de la persoanele fizice a fost stimulată de deciziile BNM de înăsprire a politicii monetare şi are ca efect stimularea economisirilor în monedă naţională  şi diminuarea presiunilor pe piaţa valutară”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, citat de IPN.

O companie aeriana a fost sancţionată pentru concentrare economică

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania aeriană „Valan International Cargo Charter” SRL cu peste 127 de mii de lei, pentru punerea în aplicare a operaţiunii de concentrare economică, înainte de a obţine autorizaţia necesară din partea autorităţii de concurenţă. O decizie în acest sens a fost emisă de către plenul Consiliului Concurenţei. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenţei, conform prevederilor Legii concurenţei, operaţiunile de concentrare economică sunt supuse evaluării şi urmează a fi notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea lor în aplicare, iar nenotificarea acestora reprezintă o încălcare a normelor materiale.

● MARŢI, 12 mai

Un drum regional care face legătura între satele din Străşeni şi Orhei va fi reparat


Circa 80 de kilometri de drum care fac legătura dintre 22 de localităţi din raioanele Străşeni şi Orhei vor fi reabilitaţi în următorii 3 ani cu suportul financiar al Fondului Rutier şi al Băncii Mondiale. Anunţul a fost făcut de ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, pe şantierul de reabilitare a drumului Străşeni-Voinova. Ministrul a declarat că a început reabilitarea a 21 de kilometri de drum local care asigură legătura dintre 5 sate – Voinova, Chirianca, Zubreşti, Recea, Ghelauza, iar în acest scop în 2014 din Fondul Rutier au fost valorificate 15 milioane de lei. „Vom continua reparaţia drumului, care va fi asfaltat şi va avea două benzi de circulaţie, iar pentru aceasta din Fondul Rutier am alocat încă 35 de milioane de lei”, a declarat ministrul.

MIERCURI, 13 mai

Miniştri ai transporturilor din 12 state se întrunesc la Chişinău


Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor găzduieşte la Chişinău Reuniunea Miniştrilor de Transport din ţările OCEMN şi Şedinţa grupurilor de lucru pe transport, în contextul exercitării preşedinţiei Republicii Moldova la Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre. Reuniunea are loc în perioada 13-14 mai. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, temele principale care vor fi abordate de către şefii ministerelor responsabile de transport din cele 12 state membre vor viza analizarea stadiului cooperării în domeniul transporturilor, avansarea procesului de implementare a principalelor proiecte sub egida OCEMN, mobilizarea eforturilor în vederea facilitării transporturilor în regiunea Bazinului Mării Negre etc.

SFS precizează procedura înregistrării în calitate de plătitori de TVA

Din 1 mai anul curent, agenţilor economici le-a fost oferită posibilitatea înregistrării benevole în calitate de plătitori de TVA dacă intenţionează să efectueze livrări impozabile de mărfuri şi servicii. Plafonul anterior de înregistrare, care presupunea livrări de 100 de mii de lei, a fost anulat. Serviciul Fiscal de Stat precizează că pentru realizarea dreptului la înregistrarea benevolă în calitate de plătitori de TVA solicitanţii urmează să depună cererea  la organul fiscal teritorial din aria de deservire. Formularul poate fi luat de la organul fiscal sau imprimat de pe pagina electronică www.fisc.md, la rubrica: Formulare.  După o verificare a documentelor prezentate, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de înregistrare, acestuia i se eliberează certificatul de înregistrare ca plătitor de TVA. Obligaţiile ce rezultă din statutul de plătitor de TVA survin cu începere din prima zi a lunii următoare celei în care a fost depusă la organul fiscal cererea de înregistrare. Examinarea cazului şi eliberarea certificatului de plătitor de TVA se efectuează într-un termen ce nu va depăşi 14 zile calendaristice din data depunerii cererii.

Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Moldova, ambasador

Guvernul Chinei acordă o mare atenţie evoluţiei relaţiilor cu Republica Moldova, declară ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, Mingtao Tong. În cadrul unei întrevederi cu premierul Chiril Gaburici, care a avut loc miercuri, 13 mai, oficialul a pledat pentru valorificarea şi dezvoltarea potenţialului existent în domeniul comercial-economic, investiţional, cultural şi umanitar, menţionând că Republica Moldova este un partener foarte important în regiunea Europei de Est. Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, premierul şi-a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de China, atât prin oferirea asistenţei nerambursabile, cât şi prin susţinere la nivel internaţional. „Constatăm o dinamică pozitivă în relaţiile dintre statele noastre, iar proiectele bilaterale sunt foarte importante pentru modernizarea Republicii Moldova”, a subliniat Chiril Gaburici.

● JOI, 14 mai

Premierul a dat dispoziţii în legătură cu problema semnalată de Dräxlmaier Group


Premierul Chiril Gaburici a dat dispoziţii ministerelor mediului şi economiei să analizele situaţia semnalată de cel mai mare investitor german în Moldova, compania Dräxlmaier Group, care ameninţă să-şi sisteze activitatea din cauza problemelor grave de mediu din regiune. Compania germană, care produce sisteme de cablaje pentru industria auto, susţine că emisiile nocive de la fabrica de vinuri „Vinăria din Vale” i-au afectat producţia. Pentru anul trecut compania raportează pierderi de circa 500 de mii de euro din cauza oxidării firelor de cupru. „Vom căuta soluţii pentru că nu dorim ca un investitor care a creat peste 2500 de locuri de muncă la Bălţi să-şi sisteze activitatea”, a declarat Chiril Gaburici. „Am vorbit poate există posibilitatea de substituit unele material, substanţe pe care le utilizează fabrica de vinuri în procesul de producţie”, a mai spus premierul. Şi ministrul mediului, Sergiu Palihovici, a spus că se caută o soluţie care ar fi în interesul ambilor agenţi economici.

Finanţări pentru tinerii antreprenori din agricultură

Tinerii antreprenori din mediul rural, care deţin sau vor să pornească o afacere în agricultură, pot obţine finanţări de până la 520 de mii de lei, în cadrul Programului Rural de Rezilienţă Economico-climatică Incluzivă VI (IFAD VI), lansat joi, 14 mai. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat la o conferinţă de presă că valoarea totală a programului este 12,1 milioane de dolari. În program se pot înscrie tinerii cu vârsta de până la 35 de ani inclusiv, care provin şi îşi dezvoltă afacerea în mediul rural. Din suma de până la 520 de mii de lei pe care o pot obţine, 120 de mii constituie partea de grant, iar restul este credit care este acordat în întregime la o dobândă de 8,5%. Banii sunt oferiţi pentru 5 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani. Dacă valoarea finanţării este mai mică de 300 de mii de lei, grantul constituie 40% din sumă.

● VINERI, 15 mai

FIA lansează ediţia a patra a „Cărţii Albe” 

Pe data de 27 mai, Asociaţia Investitorilor Străini (FIA), lansează cea de a patra ediţie a „Cărţii Albe”. FIA, care numără printre membrii săi cele mai mari companii cu capital străin din ţară, dar totodată, şi cei mai longevivi investitori străini din Republica Moldova, investiţiile cumulate ale căror depăşesc jumătate din volumul total al investiţiilor străine directe din Republica Moldova, marchează 10 ani de activitate. Cu această ocazie, FIA publică o nouă ediţie a „Cărţii Albe” care cuprinde propuneri de modificare a unor prevederi legislative ce creează impedimente în activitatea companiilor străine şi descurajează, totodată, venirea unor noi investitori pe piaţa Republicii Moldova. Ediţia curentă a „Cărţii Albe” este lansată la interval de 6 ani de cea precedentă şi include recomandările experţilor din cele mai mari companii cu capital străin din ţară pentru ameliorarea climatului investiţional din Republica MoldovaInvestitorii străini au identificat un set de probleme concrete ce stau în calea îmbunătăţirii climatului investiţional şi formulează soluţii specifice pentru fiecare caz în parte.

Red Union Fenosa va trebui să achite o amendă de peste 186 de mii de lei 

Curtea de Apel Chişinău a confirmat faptul că Î.C.S. „Red Union Fenosa” SA trebuie să plătească o amendă de peste 186 de mii de lei pentru încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia concurenţei, compania fiind sancţionată pentru tratarea inechitabilă a consumatorilor. Consiliul a sesizat că Î.C.S. „Red Union Fenosa” SA, folosindu-se de poziţia dominantă pe piaţă, impunea cerinţe nejustificate pentru unele întreprinderi care comercializează contoare de energie electrică. Ca rezultat, consumatorul final nu avea posibilitatea să aleagă contoarele conform principiului „preţ-calitate”. Compania nu a comentat până acum decizia instanţei.

 Chiar şi tăiate cu 30%, lefurile în regiunea transnistreană nu ajung la toţi 

Chiar şi tăiate cu 30%, lefurile nu ajung la toţi bugetarii din regiunea transnistreană. Administraţia raportează achitări la nivel de 58%, transmite IPN cu referire la presa din regiune. În luna mai, în bugetul regiunii au fost adunate circa 30 de milioane de ruble transnistrene, cu 9 milioane mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. De la începutul anului s-au colectat circa 470 de milioane de ruble, cu 173 de milioane mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2014.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE